Jídlo a stravováníPéče o tělo

Jídlo jako klíč ke správnému fungování těla

Jídlo je důležité pro správné fungování těla. Studie, kterou zveřejnila Journal of Critical Reviews in Food Science and Nutrition ukázala, že lidé často konzumují víc jídla a to i navzdory tomu, že už hlad nemají. Jí tak větší porce než ty, které jsou skutečné pro výživu důležité. Všechny potraviny a to dokonce i ty zdravé při nadměrné konzumaci mohou způsobovat přibývání na váze. Můžete se naučit připravovat si správné porce a nepřibírat na váze.

Zde je pět potravin, které jíme úplně špatně. Přinášíme také tipy, jak je správně jíst.

Protein

Většina lidí považuje osm uncí ryby a masa za běžné, zcela bez problémů je sní k obědu. Ve skutečnosti je však správná porce bílkovin (maso, ryby, drůbež) asi jen 3 – 4 unce. Pro představu je to plátek velký jako hrací karta nebo dlaň.

Důležité je vzít v úvahu také to, jaký typ bílkovin jíte. Libové proteiny jako například 90% libového mletého hovězího masa, drůbež bez kůže, vaječné bílky, korýši a podobně mají v jedné unci méně kalorií, než středně tlusté proteiny (drůbež s kůží, celá vejce, sýry, vepřová kotleta) a tučné proteiny (slanina, některé sýry jako brie, chedar, párky v rohlíku, chorizo klobása). Bílkoviny by neměly být hlavní na vašem talíři. V dalších jídlech během dne se pak držte lehčích bílkovin a dejte pozor, ať nejsou ty hlavní na vašem talíři. Stačí čtvrtina až třetina bílkovin na vašem talíři. Doplňte je vařenou zeleninou, salátem nebo celozrnnými výrobky.

Avokádo

Avokádo je dnes základem snídaní nebo brunchů. Lidmi je avokádo vnímáno jako zdravá výživa, ovšem je nutno mít porci avokáda pod kontrolou. Avokádo je považováno za tuk a zároveň jde o „zdravý tuk“. Je však stále více koncentrovaným zdrojem kalorií v porovnání s bílkovinami a sacharidy.

Ve skutečnosti tuky obsahují asi devět kalorií na jeden gram, což je víc než dvojnásobek čtyř kalorií na jeden gram, které obsahují sacharidy a bílkoviny. A co to znamená pro vás? Vaše milovaná topinka s avokádem, kdy sníte celé avokádo a krajíc chleba je tlustý, není vhodné pro vaše hubnutí. Celé avokádo není vhodné sníst najednou, jen asi jednu pětinu z avokáda.

Důležité je mít na paměti, že je rozdíl mezi zdravým a „zdravým“ hubnutím. Při správném hubnutí se držte jedné pětiny avokáda. Brunchů se vzdávat nemusíte, stačí jen vyměnit avokádo za toust s míchanými vaječnými bílky se špenátem, nízkotučným sýrem a jednou porcí avokáda na závěr.

Rýže

I zkušení dietám mohou potvrdit, že kapusta a miska quinoy jsou dobré pro hubnutí. A tak je, v rámci diety, jíte. Nicméně obilí jako například rýže nebo quinoa není tak „nevinné“ jak se zdá. Doporučená porce rýže, ať už hnědé nebo bílé a quinoi je 1/3 šálku. V porovnání na gramy sacharidů je to asi tak, jako jeden krajíc chleba.

Quinoa (obvykle obsahuje 2 šálky quinoa) obsahuje tolik sacharidů jako šest plátků bílého chleba. A co víc, ještě před přidáním cizrny. Budete-li si dopřávat sushi, které obsahuje šest dílů maki, věřte, že obsahují tolik sacharidů jako skoro tři plátky chleba. Ujistěte se, že jídlo, které si dáváte, nemá v sobě mnoho sacharidů. Nemusíte se sushi vzdávat, jen zkuste Naruto Roll nebo omezte množství sushi.

Ovoce

Ovoce je přínosné pro lidské zdraví a lidé si tak často mylně myslí, že jej mohou konzumovat neomezeně a to i ve chvíli, kdy se snaží zhubnout. Nicméně i když je ovoce chutné a přináší do těla řadu vitamínů, obsahuje také dostatečné množství sacharidů a cukru. A to je samozřejmě problém ve chvíli, kdy držíte dietu. Tělo sacharidy ukládá a může je tak přeměňovat na tuk.

Jedna porce ovoce je přibližně 15 gramů sacharidů. U banánů je to například polovina jednoho malého kousku. U hroznů pak stačí asi sedmnáct kuliček. Například jeden šálek malin, 1 šálek melounu nebo jedna velká datle medjool obsahuje 15 gramů sacharidů. Udržujte příjem sacharidů pod kontrolou a víc než dvě porce denně si nedávejte.

Někteří doporučují pití ovocných šťáv, ovšem pro většinu takových šťáv je doporučená dávka půl šálku. Průměrný Američan například vypije 12 uncí. Kromě toho pití šťáv nezasytí tak, jako jídlo. Takže je pravděpodobné, že do těla dostanete kalorie a sacharidy ve formě ovocných šťáv, ale hlad mít budete. Vždycky je proto lepší zvolit ovoce, než ovocnou šťávu.

Bagels

2 unce porce bagels je asi jako dva krajíce chleba nebo chcete-li 160 kalorií. Budete-li celý den jíst bagel, pak jste snědli asi šest až sedm krajíců chleba. Tedy do těla jste dostali asi 560 kalorií. A kde je smetanový sýr a další obloha? Možná si říkáte, že celozrnný bagel je lepší alternativou, ale není, jde-li o sacharidy a kalorie.

Chcete-li denně dodržet dvě unce porce, pak začněte asi s polovinou pečiva a vydlabejte většinu vnitřku. Co je možná ještě lepší, vynechejte pečivo a dejte si jen plátek toastu nebo chleba s vysokým obsahem vlákniny.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button