Nemoci a komplikacePéče o tělo

Co prozradí potíže s páteří? Propojují se s našimi orgány i emocemi

Bolesti zad patří k vůbec nejčastějším potížím, se kterým pacienti přicházejí do ordinací lékařů. Málokdy jsou ale ochotni skutečně komplexně porozumět svému tělu, daleko častěji prostě jen hledají jednoduché a rychlé řešení. Pravdou ale je, že porozumění vztahu mezi páteří a orgány může přispět k pochopení příčin mnoha zdravotních obtíží, a to jak psychického, tak i fyzického charakteru. Jak spolu souvisí právě zdraví páteře a různých orgánů?

Páteř je opěrnou soustavou celého těla, právě díky ní jsme schopni vykonávat každodenní činnosti. Jedná se skutečně o komplexní systém, ve kterém má každý obratel svůj specifický úkol a všechny dohromady se poté propojují se zbývajícími částmi těla. Je tedy jasné, že i sebemenší posunutí některého z obratlů může vést ke skřípnutí nervu, a to se projeví na těle i tam, kam nerv předává zprávy z mozku.

Propojení s emocemi i dalšími potížemi

Protože každá část páteře odpovídá nějakému orgánu, je právě zdraví páteře odrazem toho, jak se cítíme na těle i na duši. Dnes už i v medicíně chápeme, že duše a tělo jsou dvě neoddělitelné součásti, které musíme posuzovat společně. Právě v oblasti páteře to platí obzvláště. Víme třeba, že napětí a emoční stres se obvykle projevují v oblasti krční páteře. Pokud trpíme úzkostí, můžeme zažívat pocity svírání hrudi a ztuhlosti právě v oblasti hrudní páteře.

Velmi podobně to funguje i naopak. Vnitřní orgány a svaly jsou vzájemně propojeny pojivovou tkání. Jestliže je tato tkáň pružná a volná, může snadno probíhat i volný a bezbolestný pohyb. Pokud nás ale začne některý z orgánů trápit, typicky to vede k omezení pohybu, zejména na páteři, ale i kdekoliv jinde na těle.

Každý jsme jedinečný

Co se stane, pokud se některý z obratlů vychýlí? Odpověď na to není tak snadná. Každé tělo je totiž jiné, a každý tedy reaguje na změny jinak. Jsou lidé, kteří mají 8 krčních obratlů namísto obvyklých sedmi, nebo mají i tzv. nulté žebro. Někteří lidé zase mají bederní oblast tvořenou jedním obratlem navíc, nebo jim naopak jeden chybí. Poté k tomu započítejme ještě i odlišné vnímání bolesti, jiné myšlení a reakce našeho mozku a je jasné, že výsledný efekt může být značně odlišný.

Krční obratle

Páteř se dělí na 5 částí – krční, hrudní, bederní, kříž a kostrč. Každá část obsahuje specifické obratle, které jsou propojeny se specifickými nervy, skrze něž ovlivňují místo, kam se nesou zprávy z mozku nebo míchy. Pokud jsou krční obratle vystaveny tlaku, typicky se to projeví bolestmi hlavy, problémy s vyjadřováním svých prožitků nebo také zhoršeným stavem štítné žlázy, hlasivek či ramen.

Hrudní páteř

Jedná se o oblast mezi rameny a pasem a tvoří ji 12 obratlů, které jsou spojené s těmi nejdůležitějšími orgány. Problém související s hrudními obratli se projeví pocity slabosti v dolních končetinách. Bývá s ním spojené také astma a další plicní onemocnění, může vyvolávat i srdeční potíže nebo komplikace související s trávením.

Bederní páteř

V bederní páteři je 5 obratlů. Bývá zasažena zejména pokud nemáte správné držení těla, případně když záda celkově přetěžujete nebo nesprávně namáháte. Bederní páteř souvisí především se sexualitou i sebeúctou.

Kříž

5 křížových obratlů společně tvoří kost křížovou. Ta samozřejmě do značné míry také souvisí se sexualitou a pocitem bezpečí a kontroly. Mohou se v ní odrážet ale také potíže s ledvinami, neplodnost, hormonální nerovnováha, nebo i nadváha.

Kostrč

Obvykle jde o 3 až 5 srostlých obratlů, které společně vytvářejí kost kostrční, na níž se upínají svaly pánevního dna. Právě jejich pružení je nutné pro správnou pohyblivost spodní části těla, trávení, vyprazdňování a sexualitu. Pokud zde vše nefunguje správně, mohou se objevit menstruační bolesti, bolesti beder, ale i problémy s krční páteří.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button