Péče o těloZdravé tipy

V zimě spíme jinak: Jak sezónnost ovlivňuje naši schopnost regenerace?

Vědci uvádějí, že lidé potřebují v zimě více spánku než v jiných ročních obdobích. Dvěma faktory, které na to mají významný vliv, je méně slunečního světla během dne a nižší teploty. Odborníci tvrdí, že jednou z cest, jak dosáhnout lepšího spánku, je chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu.

Studie uvádí, že lidé mají v zimě delší REM spánek než v létě. Výzkumníci z Lékařské univerzity Charité v Berlíně uvedli, že hodiny lidského těla se nastavují podle slunce a měnící se délka dne a vystavení světlu v průběhu roku mohou ovlivnit délku a kvalitu našeho spánku.

Pravděpodobně jedním z nejcennějších výdobytků lidské evoluce je téměř neviditelná sezónnost na úrovni našeho každodenního chování. Stále ale platí, že typické vzorce lidského spánku se u dospělé populace žijící v městském prostředí v jednotlivých ročních obdobích výrazně liší – a to může mít vliv na celou řadu dalších procesů našeho těla.

Co zjistila studie?

Výzkumný tým pracoval se 292 účastníky, kteří podstoupili spánkovou studii zvanou polysomnografie, která se provádí zejména u osob trpících potížemi se spánkem. Účastníci se odebrali do speciální laboratoře, kde byli požádáni, aby spali přirozeně, bez budíku, přičemž se sledovala kvalitu, typ a délka jejich spánku.

Ze studie byli vyloučeni lidé užívající léky, o nichž je známo, že ovlivňují spánek, ti, u nichž došlo během polysomnografie k technickým poruchám, a lidé s latencí REM spánku delší než 120 minut. Po vyřazení zůstalo 188 testovaných osob.

Sezónní spánek

Vědci uvedli, že navzdory tomu, že účastníci testu žili v městském prostředí s nízkým vystavením přirozenému světlu a vysokým světelným znečištěním – což by podle nich mělo ovlivnit jakoukoli sezónnost regulovanou světlem – vědci přesto odhalili „jemné, ale nápadné změny napříč ročními obdobími“.

Přestože celková doba spánku byla v zimě asi o hodinu delší než v létě, nebylo to podle vědců statisticky významné. Účastníci studie však v zimě měli až o 30 minut více REM spánku než v létě. Spánek REM přímo souvisí s cirkadiánními hodinami, které jsou ovlivňovány změnou světla. Tým připustil, že výsledky je třeba ověřit u populace, která nemá žádné potíže se spánkem, ale uvedl, že u zdravé populace by mohly být sezónní změny ještě větší.

Výzkumníci dodali, že ačkoli většina lidí čas probouzení obvykle nemůže ovlivnit kvůli školnímu nebo pracovnímu rozvrhu, společnosti by mohlo prospět přizpůsobení umožňující lidem účinněji reagovat na změny ročních období – a podle toho si také efektivněji nastavit spánek.

Jak světlo ovlivňuje spánek

Slunce a jeho světlo se cyklicky proměňuje s východem, denním světlem, západem a nočním světlem – kdy pro každou z těchto dob je typická jiná barva a intenzita světla. Modřejší světlo po ránu dodává energii a pomáhá vám vstát z postele. Denní světlo neboli jasné světlo s chladnějšími tóny pomáhá tělu signalizovat, že je čas být ve střehu, a napomáhá produktivitě. Na konci dne vás pak jantarové barvy západu slunce připraví na spánek.

V zimě je celý sluneční cyklus zhuštěný a je více hodin noci nebo tmy. Výsledkem je, že nejenže se nám díky tmě chce více spát, ale také je méně hodin denního světla, které omezuje naši bdělost.

Proč je spánek důležitý

Náš cirkadiánní rytmus pomáhá řídit naše spánkové vzorce, ale také určuje naši bdělost a produktivitu. Pokud nemáte dostatek spánku, má to přímý dopad na váš každodenní život a potenciálně i na vaše celkové zdraví a pohodu. Horší spánek v zimních měsících „nás uvězní může vést k tomu, že potřebujeme více spánku, abychom kompenzovali nedostatek kvalitního odpočinku předešlé noci.

Ke zhoršení kvality spánku však nepřispívá jen jiné sluneční světlo, ale také třeba to, že musíme v zimě topit, čímž se vzduch vysušuje a dochází ke zhoršení kvality spánku.

Navíc platí, že čím více jsme unavení, tím máme větší tendenci jíst méně zdravá jídla a obracet se k potravinám, které jsou rychle vyrobené a často méně výživné.

Jak získat lepší spánek

  • Snažte se chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu, a to i o víkendech.
  • Dbejte na to, aby vaše ložnice byla chladná, tmavá a tichá. Používejte pohodlné lůžkoviny a podpůrnou matraci.
  • Omezte čas strávený u obrazovky před spaním.
  • Vyhněte se kofeinu a alkoholu.
  • Cvičte relaxační techniky.

Chronický nedostatek spánku je spojen s řadou zdravotních problémů, včetně obezity, cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění. Oproti tomu bylo jasně prokázáno, že dostatek spánku zlepšuje naši náladu, zlepšuje naše kognitivní funkce a posiluje náš imunitní systém.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health-news/seasonal-sleeping-why-we-need-more-rest-in-the-winter
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button