Spolupráce

Alergie na psí granule – jak ji rozpoznat a jak postupovat?

Pokud vlastníte psa, pak se může v průběhu jeho života stát, že dostane alergickou reakci na granule. Může se projevit ze dne na den a tento stav pro vašeho mazlíčka rozhodně není příjemný. Dokonce v některých případech může být až nebezpečný. Dnes se podíváme na to, jak takovou alergii rozpoznat a jak postupovat.

Jak se alergie projevuje

Projevy alergie u psů jsou různorodé a můžeme se s nimi setkat v několika formách. Asi nejčastějšími příznaky bývají vyrážky na kůži, zarudnutí nebo svědění. Velmi často se také projevuje průjmem nebo zvracením. Ovšem ty nejnebezpečnější jsou bezpochyby otoky a dýchací obtíže.

Ať už u vašeho psa zpozorujete kterýkoliv z těchto příznaků a nejedná se o ojedinělý případ, pak byste měli rozhodně co nejdříve navštívit veterináře. Ten provede testy pro přesné určení obtíží a zjistí, v čem je problém. Budete tak téměř s jistotou vědět, jakým přísadám se v krmivu vyhnout a koupit co nejvíce vyhovující hypoalergenní granule pro psy.

Eliminační dieta a jak probíhá

Ne vždy se ovšem dá přesně zjistit příčina a v tom případě přichází na řadu takzvaná eliminační dieta. Ta spočívá v tom, že budete ze stravy vašeho psa postupně vylučovat nejrůznější druhy potravin, a to až do doby, než zjistíte, kde je problém. Následně bude provedeno ještě několik kontrolních testů pro potvrzení. Pak už koupit ty nejlepší granule pro psy nebude nejmenší problém.

Nemusíte se bát, že by váš čtyřnohý přítel u této eliminační metody nějak trpěl. Počítá se s tím, že psa může při tom postihnout nějaká reakce, proto vám veterinář může napsat potřebné léky, případně antihistaminika nebo kortikosteroidy, které dokážou psovi ulevit a zmírnit příznaky, jako je svědění nebo průjmy.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Podobné články

Back to top button