Péče o těloPřírodní léčba

Tento esenciální olej pomůže proti stresu nebo úzkosti

Úzkost a stres jsou častým problémem všech lidí. Běžně se tak pro úzkost využívají léky jako benzodiazepiny. Nejen tyto léky mohou způsobit abstinenční příznaky, ale vedou také k řadě problémů, například ke ztrátě paměti, zlomeniny kyčle, narušení koncentrace. Hlavní příčina stresu a úzkosti je možno řešit jednoduše s pomocí přírodních metod. Nebudete tak zbytečně zatěžovat své tělo.

Přírodní metoda

Sáhněte po metodě, která bude prospěšná pro vás a pro vaše tělo. Zmírní to stres a může pomoci v boji s úzkostí. A jde to opravdu jednoduše s pomocí aromaterapie. Vyzkoušejte i vy silice geránia a uvidíte, jak pomáhá.

Esenciální olej geránium

Jde o keř s malými růžovými květy a listy. Ty pocházejí z Jižní Afriky. Z mnoha odrůd rostlin, pelargonium graveolens je zdroj esenciálního oleje. Olej je široce používán v aromaterapii a obsahuje řadu užitečných látek, které pomáhají. Obsahuje asi 67 sloučenin a hlavní složky tohoto oleje je citronelal a geraniol. V aromaterapii se tento olej využívá k léčbě akné, bolesti v krku, úzkosti, deprese a nespavosti.

Oblíbený u žen

Geraniový esenciální olej si oblíbily zejména ženy a to díky příjemné a jemné vůni. Tento esenciální olej má velmi příznivý účinek také během menopauzy a menstruace. Může také pomoci zlepšit náladu, snížit únavu a podpořit emoční zdraví. Kromě jiného také pomáhá při snižování bolesti a zánětu. Má antiseptické vlastnosti, může pomoci urychlit hojení ran a léčit řadu kožních problémů (popáleniny, omrzliny, plísňové infekce, ekzémy a podobně). Hemeroidy mohou být také potenciálně léčeny s geraniovým olejem.

Další využití

Esenciální olej geranium pomáhá také cestovatelům, slouží jako repelent proti hmyzu. Může pomoci vyléčit kousnutí hmyzem či zastavit svědění. Může se také využívat coby masážní olej, který pomáhá zmírnit bolest svalů a stres. Geraniový olej je možno pořídit v různých obchodech, ale můžete si vytvořit také domácí verzi. Jak na to?

Ingredience:

  • Listy pelargonie (geranium)
  • Jojobový olej
  • Fáčovina
  • Filtr
  • Malá sklenice či láhev svíkem
  • Velká nádoba svíkem
  • Hmoždíř

Postup:

Vezměte několik listů pelargonie, odstraňte z nich škůdce, nečistoty a pořádně je omyjte studenou vodou. Vysušte listy jemným poklepáváním látkou či papírovým ručníkem. Použijte hmoždíř a listy lisujte, dokud nejsou plně rozdrcené. Nechejte několik hodin.

Poté dejte do velké nádoby listy, nalijte trochu jojobového oleje (aby byly listy zakryty). Nádobu utěsněte a umístěte na chladné a suché místo, kde jej nechte odpočívat po dobu dvou týdnů.

Po této době zkontrolujte vůni oleje. Můžete přidat další listy, abyste posílily vůni a nechejte ještě dál odpočívat po dobu jednoho týdne. Pokud je vůně příliš silná, můžete přidat ještě olej, abyste již tento vyrobený olej zředili.

Rozdělte geraniový olej do malých lahviček a to přes sítko nebo fačovinu. To oddělí rozdrcené listy od oleje. Jakmile je tento olej scezený, pak uzavřete do lahví a uložte již hotový olej na chladném a suchém místě.

Jak geraniový olej funguje?

Existuje několik způsobů, jak je možno tento olej používat. Vdechnutí je jednou z nejčastějších metod. Stačí aplikovat několik kapek na hadřík nebo je využít s pomocí aromaterapeutického difuzéru. Vůně vysílají zprávy do vašeho limbického systému, který je zodpovědný za ovládání emocí a ovlivňuje nervový systém. Inhalace tohoto oleje může také ovlivňovat hladinu stresu, dýchání, krevní tlak, srdeční frekvenci a imunitní systém.

Doporučujeme geraniový olej neaplikovat přímo na pokožku. Je nutno jej nejdříve zředit nějakým olejem, olivovým nebo jojobovým olejem. Také by se neměl používat u dětí a to kvůli jejich jemné a citlivé pokožce.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button