Jídlo a stravováníOstatní

6 překvapivých míst, kde se mohou skrývat ořechy

Jste-li alergičtí na ořechy, je nutno dávat pozor na to, co jíte. Mohou se objevovat kdekoliv, nejen ve výrobcích a potravinách, které v sobě ořechy mívají běžně. Vyhýbáte se celý život arašídům, ořechům a všemu, kde se ořechy objevují. Stále se objevují nové a nové potraviny a jídla, kde se mohou objevovat ořechy, i když to vůbec nečekáte.

Pistáciový sendvič

Minulý měsíc jsem si domů přinesla pistáciový sendvič. Původně jsem šla do lahůdkářství, kde jsem si chtěla koupit kuřecí salát, ovšem ten byl přesně vedle salátů s ořechy. Ve snaze vyhnout se riziku křížové kontaminace jsem se otočila a popadla italský sendvič a ani jsem se nezeptala, co v něm bylo. Jedno kousnutí a ústa začala být necitlivá a velmi svědila. Rychle jsem se podívala do sendviče, který byl posetý zelenými skvrnami… Telefonát do lahůdkářství mě ujistil v tom, že jde o Mortadellu, která v sobě pistácie obsahuje.

Paradox potravinových alergií

V jistém smyslu mají potravinové alergie paradoxní zdravotní problém. Jste zdraví. Nic vám nechybí, jste naprosto zdraví. Ovšem i tak vám může špatná výživa v nesprávném množství vyvolat problémy. Někdy dokonce až vážné problémy a trvalé následky. Někdy dokonce může až zabíjet. Je nutno podávat správné množství adrenalinu. Vše se konzultovalo s alergologem a imunologem z New Yorské university Langone Medical Centrer Sujan Patel MD a mluvčím American College na alergii, astma a imunologii Davidem Stukusem MD.

Chilli

V roce 1986 v prvním ročníku na Brownově univerzitě tragicky zemřel mladík poté, co jedl v restauraci chilli, které bylo zahuštěno arašídovým máslem. V Anglii navíc nedávno zemřel osmadvacetiletý muž, který údajně zemřel poté, co si dal chilli hamburger, který pravděpodobně obsahoval arašídy. Arašídové máslo se tak může objevovat i v Chilli, tvrdí doktor Patel. Je tedy dobré na to myslet, máte-li alergii a před konzumací si zjistit, že v chilli nejsou arašídy či ořechy.

Ještě větší nebezpečí může potenciálně být i v mexické omáčce mole. Nejznámější složkou této omáčky je čokoláda, arašídy a ořechy také v této směsi mohou být. Doktor Patel varuje, že omáčky mohou být obecně riskantní. V indické a thajské kuchyni se kešu oříšky, mandle a různé pasty, které jsou vyrobený z ořechů používají běžně.

Hranolky

Většina hranolek je v pořádku, jdete-li však ven a tam hranolky konzumujete, nevíte, na jakém oleji se smaží. Arašídový olej se může využívat v některých fast foodech. Arašídový olej je rafinovaný. Ten, který se dělá ve Spojených státech je poměrně v pořádku, takřka nikdo, kdo má alergii na arašídy, na něj nereaguje. Ovšem je problém ve chvíli, jestli jde o arašídový olej vyrobený v Číně. Ten už tak rafinovaný není. Proto je vždycky dobré dbát na to, na jakém oleji jsou hranolky vlastně smaženy.

Delikatesy

Například taková Mortadella, která v sobě obsahuje pistácie. V lahůdkářství můžete najít také například saláty, pomazánky a další a další předkrmy a lahůdky, které se v lahůdkářství prodávají. Nikdy nevíte, zda v těchto jídlech nejsou ořechy či stopy ořechů.

Koktejly

Předtím, než si dáte dobrý koktejl, není od věci se zeptat na to, co v něm je. Zejména pak vodka se dnes prodává ochucená mandlemi, lískovými ořechy a podobně. Je řada likérů, které mohou obsahovat stopy oříšků. Budete-li chtít raději sáhnout po pivu i zde dávejte pozor. Černé pivo může obsahovat arašídy nebo macadamiové oříšky.

Jídlo pro mazlíčky

Samozřejmě, běžně lidé nekonzumují jídlo pro své zvířecí mazlíčky, nicméně děti, zejména pak malé děti mohou objevovat svět a díky tomu se setkají s řadou věcí, které pro ně mohou být nebezpečné. V případě, že jsou vaše děti alergické na ořechy a arašídy dávejte pozor na krmiva. I v něm se totiž mohou objevovat stopy arašídů, ořechů a podobně. Na plechovce či pytli od krmiva můžete najít štítky, které vás informují o přítomnosti ořechů. Takové krmivo by děti, které mají silnou alergii na ořechy všeho druhu, neměly vůbec pozřít.

Bezlepkové produkty

Můžete si připravit také bezlepkový chleba nebo bezlepkový košíček. Do bezlepkových výrobků se často používá mouka, ve které se mohou objevovat stopy arašídů. Také dejte pozor na mandlovou mouku, zejména pak silní alergici.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button