Nemoci a komplikace

Nezvládáte běžné aktivity? Možná nejde o lenost, ale trápí vás závažnější diagnóza

Jste neustále unavení? Ani dlouhý a vydatný odpočinek vám nepomáhá cítit se lépe? Lidé vám vyčítají lenost? Možná jde o daleko závažnější problém, který je potřeba řešit společně s lékaři.

Myalgická encefalomyelitida/chronický únavový syndrom je komplexní onemocnění. Světová zdravotnická organizace ji klasifikovala jako neurologické onemocnění, ačkoli postihuje mnoho částí těla, včetně mozku a svalů, trávicího, imunitního a srdečního systému.

Výzkumy zjistily, že tento syndrom je spojen s problémy, které zahrnují:

  • schopnost těla produkovat energii na buněčné úrovni
  • imunitního, neurologického a hormonálního systému
  • regulace krevního tlaku a srdeční frekvence
  • trávení
  • spánku

Tzv. únavový syndrom postihuje muže, ženy i děti všech věkových kategorií, etnik a socioekonomických vrstev. 75-80 % lidí s tímto onemocněním jsou ale ženy. 

Co je příčinou únavového syndromu?

Přestože vědci zjistili u lidí trpících touto nemocí mnoho biologických abnormalit, příčinu zatím neznáme. U některých lidí může být onemocnění spuštěno náhle infekcí, vystavením toxickým látkám, anestetiky, imunizací nebo úrazem, například autonehodou. U jiných lidí se může rozvíjet pomalu v průběhu měsíců nebo let.

Výzkum jasně ukazuje, že jde o biologické onemocnění a není způsobeno neschopností nebo psychickými problémy.

Příznaky

Základním příznakem ME/CFS je tzv. poúnavová malátnost (PEM), což je nárůst příznaků a snížení funkčnosti po minimální fyzické nebo duševní aktivitě. V podstatě to v praxi znamená to, že se cítíte opravdu unavení i v situaci, kdy ostatní zdraví lidé nepociťují žádnou únavu.

Výzkumy ukazují, že lidé s tímto syndromem mají jinou fyzickou reakci na aktivitu nebo cvičení než ostatní lidé. To zahrnuje abnormální vyčerpání po jakékoli fyzické nebo duševní aktivitě, která by jinak neměla způsobovat problémy. Míra námahy se liší podle závažnosti onemocnění a může se v průběhu času měnit. Reakce může být opožděná, třeba až po 24 nebo 48 hodinách, což může ztížit určení, jak velká aktivita je již příliš. V závislosti na množství a typu cvičení nebo aktivity může reakce trvat několik dní, nebo může dojít k závažným recidivám trvajícím týdny, měsíce nebo dokonce roky.

Lidé trpící tímto syndromem zjišťují, že činnosti, které dříve považovali za samozřejmé, se nesmírně podepisují na jejich zdraví. Například krátká procházka, káva s kamarádkou, příprava dítěte do školy nebo cesta vlakem do práce, které dříve nepůsobily žádné problémy, mohou být nyní velmi obtížné nebo nemožné. Jde tedy o velmi komplexní, multisystémové, chronické onemocnění a lidé, kteří s ním žijí, mohou pociťovat mnoho příznaků. Ne každý bude mít všechny tyto příznaky, a ne všechny jsou nutné pro stanovení diagnózy.

Mezi běžné příznaky patří např:

  • problémy s myšlením, soustředěním, ztrátou paměti, viděním, nemotorností, záškuby svalů nebo brněním
  • poruchy spánku
  • bolesti svalů, kloubů nebo hlavy
  • změny krevního tlaku, pocit závratě nebo bledosti
  • bušení srdce, zvýšená srdeční frekvence nebo dušnost při námaze nebo při stání
  • alergie nebo citlivost na světlo, pachy, dotek, zvuk, potraviny, chemické látky a léky
  • gastrointestinální změny, jako je nevolnost, nadýmání, zácpa, průjem
  • problémy s močením
  • bolest v krku, citlivé lymfatické uzliny a pocit podobný chřipce
  • výrazné změny hmotnosti – extrémní úbytek nebo přírůstek
  • neschopnost vyrovnat se se změnami teploty

Jak tento syndrom ovlivňuje běžný život

U většiny lidí je to celoživotní onemocnění. Úplné uzdravení (návrat k funkcím před onemocněním) je vzácné a odhaduje se, že je ho méně než 10 %. Někteří lidé s postupem času a zlepšováním stavu zjistí, že mohou dělat více, ale je to pomalý a postupný proces. Neplatí to však pro všechny. Někteří lidé zjistí, že se jejich onemocnění postupem času zhoršuje, jiní mohou zůstat do jisté míry stabilní. Je však zásadní znát svou diagnózu a přizpůsobit tomu své aktivity, aby si váš život mohl udržet dostatečnou kvalitu. 

Diagnostika a léčba

V současné době neexistuje jediný test, který by spolehlivě tento syndrom diagnostikoval. Lékaři stanovují diagnózu na základě vyloučení všech ostatních onemocnění, která by mohla být příčinou příznaků, a podle přijatých diagnostických kritérií. Výsledky běžných lékařských testů jsou často normální, ale další testy mohou ukázat abnormality.

K diagnóze je také zapotřebí alespoň jeden z následujících dvou příznaků:

  • kognitivní poruchy (potíže s pamětí, hledáním slov, porozuměním atd.).
  • ortostatická intolerance (příznaky jako bušení srdce, pocení, závratě, nevolnost při stání, které se zmírní nebo vymizí, když si lehnete)

Je důležité si uvědomit, že se nejedná o jediné příznaky, pouze o minimum potřebné ke splnění diagnostických kritérií.

Ačkoli diagnóza vyžaduje, aby osoba měla příznaky nepřetržitě po dobu šesti měsíců, včasná intervence pomocí stimulace a odpočinku může pomoci zmírnit příznaky, zlepšit kvalitu života a snížit riziko zhoršení onemocnění. Výzkumy naznačují, že pacienti, kteří jsou schopni udržet tempo své aktivity a netlačit na pilu, mají z dlouhodobého hlediska lepší výsledky.

Dlouhý COVID

Po infekci COVID-19 někteří lidé zjistí, že mají přetrvávající příznaky. Pokud se tyto příznaky objeví do tří měsíců od infekce COVID-19 a trvají nejméně dva měsíce, Světová zdravotnická organizace je definovala jako post COVID-19 nebo Long COVID.

Dlouhý COVID může být několik různých stavů, protože někteří lidé mají přetrvávající příznaky v důsledku poškození orgánů (např. poškození plic nebo srdce) nebo příznaky z pobytu na ventilaci v nemocnici. Jiní však mají stav, který je podobný nebo stejný jako únavový syndrom. Opět platí, že je nezbytné být pod dohledem lékaře e dodržovat předepsaná doporučení. Je však potřeba tyto dvě nemoci od sebe odlišit – a to zajistí jen pečlivá diagnóza provedená odborníkem.

Máte-li jakékoliv podezření, že vaše únava není běžná, ale znemožňuje vám běžné fungování, je zásadní neváhat a raději se včas dostavit k lékaři. Ne vždy dokážeme správně posoudit příznaky, které na sobě pozorujeme, a proto je zásadní pohled odborníka.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20360510
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ketut Subiyanto: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-notebook-roztomily-pripojeni-4474035/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button