Jídlo a stravováníOstatníPéče o těloZdravé tipy

6 důvodů, proč je nutno pít zázvorový čaj

Kdo by neznal zázvor a jeho účinky na lidské tělo. Jde o skutečně přírodní a velmi silný lék, který by se měl stát součástí všech domácností. Je doslova nabitý léčivými účinky. Lidé díky němu vyléčí nachlazení, infekce, bolesti, záněty a podobně.

Původ zázvoru

Zázvor pochází z jihovýchodní Asie, Indie a Číny, ale v dnešní době jej najdeme snad v každé kuchyni. Je možno jej mít v různých formách, jako celý čerstvý kořen, sušené kořeny, nakládaný nebo například také jako prášek. Ty nejlepší zdravé výhody však tělu poskytuje právě čerstvý kořen. Zázvor obsahuje přibližně 115 různých chemických látek. Účinné látky gingerols mají velmi silné antioxidační účinky a protizánětlivé vlastnosti. A to lidskému tělu prospívá.

Jaké jsou důvody, proč je pití zázvorového čaje tak dobré a důležité?

Má protizánětlivé vlastnosti

Chronický zánět je spojován s mnoha zdravotními problémy, které ovlivňují váš život a to včetně kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, rakoviny, plicních problémů, artritidy, Alzheimerovy choroby a autoimunitních chorob. Zázvor obsahuje silné protizánětlivé láky, které tělo chrání před těmito nemocemi, zmírňuje zánětlivou bolest ve svalech a kloubech.

Povzbuzuje váš imunitní systém

Zázvorový čaj obsahuje gingerols a gingerdiol, které posilují imunitní sloučeniny. Kromě toho, že posilují imunitní systém, disponují antivirovými, antibakteriálními a antifungálními vlastnostmi. Pravidelná konzumace zázvorového čaje pomáhá předcházet infekcím a chřipce.

Zlepšuje trávení

Mezi jednu z mnoha výhod zázvoru je také schopnost pomáhat s trávicími problémy a zlepšuje tuto funkci celkově. Tyto výhody pocházejí z gingerols a shogaols, které zvyšují vstřebávání živin. Zázvor může pomoci při žaludečních lézích, zácpě, nadýmání, zvracení, nevolnosti, křečích a průjmu či jiných zažívacích obtíží. Zázvor má také prebiotický obsah, což podporuje dobré bakterie v trávicím traktu.

Bojuje s rakovinou

Studie ukazují, že gingerols jsou aktivní chemikálie, které najdete v zázvoru. Jsou prospěšné proti rakovinným buňkám. Vědci z univerzity v Minnesotě potvrdili, že tří týdenní konzumace zázvoru a látek gingerols snížili růst kolorektálních rakovinných buněk. Na to konto přišli výzkumníci z Michiganu a potvrdili stejné výsledky s rakovinou vaječníků. Kromě toho je zázvorový čaj preventivním opatřením proti různým typům rakoviny, jako například rakoviny prsu, plic, játra, prostaty, močového měchýře, pankreatu a kůže.

Zlepšuje cirkulaci krve

Zázvor udržuje krev a tak bojuje s markery kardiovaskulárních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu. To také zabraňuje mrtvici, infarktu. Odstraňuje arteriální plak, mix tukových látek a vápníku, který se tvoří v tepnách a omezuje tak průtok krve.

Zlepšuje funkci mozku

Zázvor posiluje paměť, zlepšuje koncentraci a kognitivní schopnosti. Kromě toho chrání mozek před zánětem, stresem a apoptózy.

Zázvor je známý pro svou výraznou chuť a díky tomuto úžasnému návodu si připravíte skvělý a zdravý zázvorový čaj. Jak jej správně připravit?

Ingredience:

  • 1 šálek vody
  • 4 – 6 plátků syrového zázvoru
  • Syrový organický med

Postup:

Vezměte menší hrnec, dejte do něj vařit vodu, do které přidejte zázvorové kousky. Snižte teplotu a vařte po dobu deseti až patnácti minut. Následně odstavte z plotny a nechejte vychladit. Přidejte med. Konzumujte šálek zázvorového čaje předtím, než jdete spát. Tento magický nápoj funguje přes noc. Vyzkoušejte jej!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button