Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Cibule – jaké benefity může pro vaše tělo mít?

Cibule se nachází snad v každé domácnosti. Jde o základ pro mnoho jídel, pro omáčky, masa a podobně. Někdo může začít plakat, když ji rozříznete, pro někoho to jsou slzy štěstí, jiný to nenese úplně dobře. Existuje několik druhu cibulí, červená, klasická žlutá a další a další. Každá má svou chuť, své výhody. Ve středověku byla cibule využívaná jako platidlo, platilo se jí za služby nebo za zboží. Také se využívala jako dar, kdy se lidem v okolí věnovala.

Cibule jako velká pomoc

Když se řekne cibule, lidi napadne klasická kuchyňská přísada. Ona má ovšem spoustu dalších využití. Kromě jiného ji můžete využívat jako lék. Taková cibulová šťáva je skvělá pro kašel, nachlazení, je skvělý antioxidant, který pomáhá vašemu zdraví. Kde všude může cibule pomoci a jaké jsou její benefity? Přinášíme pár tipů.

Je bohatá na antioxidanty

Jedna střední cibule může obsahovat 44 kalorií, poskytuje 20% denní dávky vitamínu C, obsahuje B6, folít, draslík nebo třeba i mangan. Kromě toho je cibule plná antioxidantů. Dodává desítky různých typů, včetně kvercetinu, což je silná protizánětlivá sloučenina. Vnější vrstvy cibule jsou největším antioxidačním pomocníkem.

Může chránit před rakovinou

Ač to není nikde stoprocentně potvrzeno ve studii publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition se odborníci podívali na to, jak často lidé v Itálii a Švýcarsku konzumovali cibuli a česnek. Zjistili, že existuje určitá vazba mezi četností užívání cibule a česneku a několika druhů rakoviny. Což může znamenat, že cibule a česnek mohou pomáhat mírnit rakovinu.

Podporuje zdravé trávení

Cibule je bohatá na inulin, tedy typ vlákniny, který působí jako prebiotikum. A právě prebiotika slouží jako výživa pro probiotika a pomáhají těm prospěšným mikrobům. Inulin také pomáhá předcházet zácpě, zlepšuje regulaci krevního cukru, zvyšuje vstřebávání živin a podporuje zdravou hustotu kostí. Je možné, že může také podporovat hubnutí, může snižovat chuť k jídlu.

Pomáhá snížit hladinu cholesterolu

Jedna studie se zabývala nadváhou žen s polycystickým ovariálním syndromem. Po osmi týdnech vědci zjistili snížení hladin cholesterolu a to v obou skupinách. Pokles byl větší u lidí, jejichž strava byla s vysokým obsahem cibule.

Cibule pomáhá rajčatům

Synergie v potravinách je myšlenka, že přínosy konzumace dvou konkrétních potravin spolu převažují nad přínosy každého jídla. Vědci se domnívají, že sloučeniny síry v cibuli zvyšují absorpci lykopenu, což je antioxidant obsažený v rajčatech a napomáhá chránit před srdečními chorobami, před rakovinou, podporuje zdraví mozku, kostí nebo zdraví očí. Rajčata a cibule jsou skvělou kombinací v omeletách, polévkách a podobně.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button