OstatníPéče o tělo

5 druhů špatného dechu vypoví mnohé o vašem zdraví

Pravděpodobně jste zažili někoho, kdo k vám mluví a přitom mu nepříjemně zapáchá z úst. Přemýšlíte nad tím, jestli si ten dotyčný čistí zuby, co jedl, že moc nedá zubní hygieně, kouří nebo má v ústech nějakou infekci. To vše jsou totiž možné příčiny špatného dechu. Základem pro udržování svěžího dechu je čištění zubů s pomocí kartáčku na zuby, dentální nitě a využívání ústní vody. Navzdory těmto snahám i tak lidé mohou mít špatný dech. Co s tím?

Příčiny špatného dechu

Existuje více příčin, které vedou ke špatnému dechu a to i ve chvíli, kdy dbáte na ústní hygienu. Může to být překvapení, ale není to právě špatná hygiena, která je hlavní příčinou špatného dechu, říká Harold Katz, bakteriolog, zubní lékař a zakladatel Kalifornské kliniky. Sucho v ústech, které se zde objevuje zvláště ráno, je nejčastější příčinou ranního zápachu z úst. V některých případech může být chronicky zápach z úst znamenat, že je něco ve vašem těle špatně. Přinášíme pět typů špatného dechu, a co to vypovídá o vašem zdraví.

Zakonzervovaný dech

Zápach z úst může upozorňovat na infekci vedlejších nosních dutin nebo na alergie. Pokud máte chronické infekce vedlejších nosních dutin, bakterie v ústech, pak se může objevovat špatný dech. Tento problém můžete vyřešit pravidelným vyplachováním vedlejších nosních dutin nebo pravidelné užívání léků na alergii. Jestliže lékař zjistí, že máte v ústech bakteriální infekci, můžete začít užívat antibiotika.

Ovocný dech

Ovocný dech může ukazovat na cukrovku. Cukr v krvi běžně míří do buněk v lidském těle, což se využívá pro vaši energii. Jestliže k tomu nedochází, hladina cukru v krvi stoupá a vaše buňky tak spalují tuky na energii. Vedlejším produktem procesu ketony může být ovocná vůně. Jestliže zjistíte, že trpíte ovocným dechem, je dobré nechat si zkontrolovat hladinu cukru v krvi.

Dech podobný kyselému mléku

Na svědomí to může mít laktóza. Tento zápach může naznačovat, že tělo nesprávně zpracovává bílkoviny, které jsou v mléčných výrobcích. To samozřejmě může doprovázet také průjem, křeče nebo plynatost po konzumaci mléčných výrobků.

Dech se zápachem špinavých plen

Jestliže váš dech připomíná svým zápachem špinavé pleny, může to znamenat, že máte na mandlích kámen. To se obvykle stává, když se nečistoty a bakterie hromadí v trhlinách. Nejlepší způsob, jak se s tímto problémem vypořádat je o mandle se starat a odstranit tyto nečistoty a bakterie.

Shnilý dech

Shnilý dech může poukazovat na onemocnění plic. Jde o mnohem horší zápach, než tradiční špatný dech. Máte-li tento shnilý dech a k tomu se i u vás objevují problémy s plícemi, na nic nečekejte a pro jistotu si zajděte k lékaři.

Jak předcházet zápachu z úst?

  • Dbejte na správnou ústní hygienu čištěním zubů, alespoň dvakrát denně
  • Stimulace slin pomocí žvýkačky bez cukru
  • Přestaňte kouřit a pít alkohol
  • Používejte ústní vodu
  • Jezte potraviny bohaté na vlákninu, která odstraňuje ústní bakterie
  • Pijte pravidelně během celého dne, abyste zabránili zápachu z úst
  • Dýchejte raději nosem než ústy

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button