KrásaPéče o tělo

Pleťové oleje nejsou jen pro suchou pleť. Zabojujte s nimi i proti akné a vráskám

Také jste si vždycky mysleli, že pleťové oleje patří jen na velmi suchou pleť, protože jinak vám ucpou póry a zhorší akné? Chyba lávky, tento předsudek už je potřeba jednou pro vždy odstranit. Pleťové oleje jsou skvělou pečující možností pro úplně všechny typy pleti. Ne každá pleťový olej je však vhodný pro každého. S ohledem na vaše potřeby a problémy musíte pečlivě vybírat ze široké nabídky, kterou současný trh disponuje, ale je naprosto jisté, že i pro vás se ten pravý olej najde.

Opravdu neucpe póry?

Největší obava ohledně olejů panuje okolo ucpávání pórů a podpory vzniku akné. Zde je třeba upozornit, že oleje se na škále mezi komedonními a nekomedonními nacházejí na různých místech. Aktuálně hodně protežovaný kokosový olej například patří k těm, které mají tendenci póry ucpávat a pro aknózní pleť tedy není zcela vhodný. Jiné druhy olejů jsou ale i pro zánětlivou pleť zcela bezpečné. Správný výběr je tedy klíčový.

Naučte se je správně používat

Nespíš také netušíte, že olej by se měl vždy nanášet na vlhkou pleť. Oleje totiž samy o sobě neumějí pleti dodat hydrataci, ale dokáží ji velmi úspěšně uzamykat uvnitř. Nanesete-li tedy na pleť vodu a poté i olej, vlhkost se hezky dostane do vaší pleti a také tam zůstane. Ideální je používat olej jako večerní péči, ale pokud máte pokožku suchou, dá se snést i ráno, jelikož vaše pleť ho pravděpodobně zvládne rychle vsáknout. Vždy pak počkejte několik minut, aby se olej dobře vstřebal, a až následně se vrhněte na nanášení make-upu.

Pro starší pleť se sklony k vráskám

Jestliže už vám dávno není dvacet a vaším problémem je spíše suchá pleť, které chybí vláha a která bojuje s prvními příznaky stárnutí, pak je ideální volbou například šípkový olej. Ten má silné regenerační schopnosti a pleti pomáhá navracet mladistvý vzhled. Podobně dobře ale funguje i olej arganový, který je žádaný zejména pro své zvláčňující hydratační účinky a viditelný efekt na první vrásky.

Jestliže už je vaše pleť opravdu zralá, tedy je vám přes padesát, může se jako vhodná volba jevit olej makadamiový. Obsahuje totiž poměrně vzácnou kyselinu palmitoolejovou, která má mimořádné zvláčňující účinky a pomáhá napravovat škody, které se na pleti za dlouhé roky nastřádaly. Dobrou službu vám udělá i rakytníkový olej s vysokým obsahem vitamínů A a E, které zlepšují pružnost pleti, pomáhají regenerovat její poškozený povrch, působí protizánětlivě a zjemňují mimické vrásky.

Pro pleť, kterou trápí akné a ucpané póry

Pro tento typ pleti se nejvíce doporučují tzv. suché oleje. Říká se jim tak proto, že na kůži nevytváří mastný film, velmi dobře se vsakují a neucpávají póry. Mezi ně patří například mokřadkový, brutnákový, konopný, olej z vinných hroznů či z kukuřičných klíčků. Pomoci vám ale může i antibakteriální levandulový olej, který navíc velmi příjemně a relaxačně voní. Mezi méně známé patří nimbový a tamanu olej. Rozhodně by ale neměly uniknout vaší pozornosti, protože právě ony se v boji proti akné dobře osvědčují. Výhodou použití olejů je také to, že se rychleji uzdravují boláky a je menší šance vzniku jizviček, kterých se pak tak obtížně zbavuje.

Normální až smíšená pleť

Máte-li tu výhodu, že vás netrápí velké kožní potíže a občas bojujete jen s mastnější T-zónou nebo naopak suchými šupinkami kůže, pak je výběr olejů poměrně široký. Můžete si vybírat z těch, které byly zmíněny na předchozích řádcích, anebo vyzkoušet i nějaké další. Každý olej má jiné účinky a vaší pleti jistě nesednou všechny. Čím dříve ale najdete svého oblíbence, tím lépe pro vás a pro vaši pleť. Vyzkoušejte třeba olej jojobový, hroznový, pupalkový, meruňkový nebo olej z pšeničných klíčků.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button