Nemoci a komplikacePéče o tělo

Tato zaměstnání nejvíce ohrožují váš sluch: Zjistěte, jak se chránit

Víte, jaká je aktuálně nejčastější nemoc z povolání v rámci celé Evropy? Nejsou to žádné rakoviny, ani úrazy nebo podobné věci – mezi nejohroženější části našeho těla patří překvapivě uši! Právě sluch je tím, co může být ohroženo řadou běžných prací, které vykonáváme. Tato nemoc z povolání je stejně vážná jako každá jiná a bohužel může mít trvalé a nenapravitelné následky. Vlivem častého a mnohdy i nepřetržitého vystavování se nadměrnému hluku dochází k poškození či ztrátě sluchu. Dá se proti tomu nějak chránit? A je i vaše profese riziková?

Závažnost poškození je závislá především na intenzitě hluku. Ten se počítá v decibelech. Běžná konverzace se pohybuje na hodnotách kolem 60 decibelů. Na takové zvuky jsou naše uši naprosto navyklé a jsou běžnou součástí našeho života. Pokud hluk zvýšíme o dalších 20 decibelů, jedná se již o hranici únosnosti a vše nad ní nám už může škodit. Některá povolání, která pracovníky dlouhodobě vystavují úrovním nad tuto hodnotu, potom mohou velmi snadno vést k poškození sluchu. A možná budete překvapeni, že takových profesí není zrovna málo.

Letuška

Na letištích se samozřejmě hluku dá jen stěží vyhnout. Úroveň takového hluku se samozřejmě pohybuje dalece za hranicí 80 decibelů. Členové letecké posádky tak bývají během vzlétnutí vystaveni hluku až kolem 130 decibelů. Mohou za to samozřejmě velmi hlučné motory, jejichž práce je nepostradatelná a nelze ji nijak regulovat. Hluk je tedy bohužel nevyhnutelným negativem takové práce. Navíc účinek hluku ještě znásobují měnící se tlakové podmínky při změně nadmořské výšky, a proto může být poškození sluchu ještě závažnější.

Muzikanti

Podle odhadů se nějaká forma poškození sluchu týká 30–50 % z nich. Závažnost a postup postižení je velmi závislý na typu hudby a žánru. Obecně ale platí, že během koncertů a hudebních akcí jsou lidé vystavováni hluku o intenzitě 100–115 decibelů. Přitom riziko poškození sluchu nebo dokonce jeho ztráty se zvyšuje již po 10–20 minutách vystavení se takovému hluku. Asi nikoho nepřekvapí, že nejohroženější skupinou jsou hráči tvrdé rockové či metalové hudby.

Zemědělci

Ti dnes většinou pracují s nástroji, které také konstantně vydávají hluk. I ty překračují fyziologické limity, protože míra hlučnosti se pohybuje mezi 90 a 110 decibely. Platí tedy, že zejména při práci s traktorem či kombajnem by měl pracovník vždy používat ochranná sluchátka.

Stavaři

Na stavbě je vždycky spousta hluku – stačí, pokud vám zrovna pod okny opravují silnici. A teď si představte, že jste v takovém hluku celý den a přímo u zdroje. Není tedy divu, že ztrátou sluchu je podle statistik ohroženo až 73 % stavebních dělníků. Vrtačky či sbíječky produkují hluk o intenzitě 120 decibelů a ani ochranné pomůcky většinou nedokážou poškození plně zabránit.

Kováři

Kovové nástroje používané při kování a lití vydávají hluk, který velmi snadno přesáhne 100 decibelů. Platí tedy, že až 86 % kovářů je pravidelně vystavováno úrovním, které jsou pro náš sluch škodlivé.

Jaká je prevence?

Také děláte zaměstnání, kde vám hrozí poškození sluchu? Existuje nějaká cesta, jak se chránit, abyste si nezadělávali na vážné problémy do budoucna? Klíčové je usilovat o snížení intenzity hluku a doby expozice. Vhodné je především trvalé užívání speciálních sluchátek, které dokážou snížit hluk až o 30 decibelů. Stroje vydávající hluk by také v ideálním případě měly mít zabudovaný systém tlumení.

Neopomínejte také prevenci ve formě návštěvy u specialisty na ORL. Zajděte si tam nejméně každé dva roky, nebo kdykoliv, kdy začnete mít pocit, že s vaším sluchem není něco v pořádku. Mezi neobvyklé sluchové příznaky patří například bolest nebo zvonění, šumění či pískání – v takovém případě s návštěvou lékaře neotálejte.

ZDROJ: https://bloomhearing.com/hearing-tips/20-high-volume-jobs-with-a-risk-of-hearing-loss/

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Ono Kosuki ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button