KrásaPéče o tělo

Ruce a nehty trpí nejen zimou, ale také častým mytím. Jak o ně správně pečovat?

Dost možná se s tímto nepříjemným problémem nyní setkáváte i vy. Pálí a štípe vás pokožka na rukou, nehty jsou lámavé, bez života a třepí se a vy už nevíte, jak jim vrátit zdraví a sílu? Důvod těchto obtíží je asi nasnadě –  na vině je častější mytí a dezinfekce rukou kvůli probíhající pandemii. Jak se tedy v této době o ruce postarat, a přitom dodržovat maximální hygienu?

V zimě je vždy potřeba zaměřit se na častější a intenzivnější péči o ruce. Kvůli chladnému a suchému počasí může pokožka rukou snadněji vysychat a je také více namáhána. Jako by to ale samo nestačilo, letos musíme počítat ještě s daleko silnějším protivníkem, kterým je pandemie koronaviru a s ní související opatření. I proto musíme svým rukám letos dopřát extra péči a nepodcenit veškeré kroky, které je třeba pro zdravé ruce a nehty udělat.

Mytí a dezinfekce na prvním místě

Je jasné, že řešením každopádně nemůže být zanevřít na pravidelné a časté mytí a dezinfekci rukou. To je priorita. Jak to ale dělat správně a šetrně? Víte, jak postupovat a jak správně používat různé druhy mýdel a dezinfekcí?

Dezinfekční přípravky na ruce. Ty by měly sloužit pouze jako první pomoc v případě, že po ruce není tekoucí voda a mýdlo. Jakmile to půjde, hned je z rukou smyjte vodou a mýdlem. Dezinfekce jsou totiž z 60–80 % tvořeny alkoholem a naše ruce i nehty extrémně vysušují. 

Mýdlo. Je nejspolehlivějším a nejdostupnějším dezinfekčním prostředkem pro každého. Díky němu můžete své ruce snadno zbavit virů i bakterií. Je ale potřeba počítat také s tím, že mýdlo odmašťuje a narušuje také kůži. Proto je nutné jej po umytí dobře opláchnout tekoucí vodou, a to nejméně po dobu 20 sekund.

Tuhé, nebo tekuté mýdlo? Podle odborníků je to úplně jedno, účinnost obou prostředků je stejná, takže kvůli hygieně nemusíte vybírat nějaké specifické produkty. Pro většinu lidí je však pohodlnější používat tekutá mýdla, jelikož mají snadnější dávkování.

Po umytí. Na veřejných místech není vhodné používat látkový ručník. Nikdy nevíte, kdo se do něj před vámi utíral a zda hygienu ruko provedl poctivě a správně. Namísto toho tedy využijte jednorázové papírové ručníky.

Použití krému by měla být samozřejmost

Krém na ruce byste měli použít ideálně po každém umytí. Dnes již v drogeriích snadno koupíte malá a skladná balení, která se vejdou do každé kabelky nebo do kapsy. Ošetření rukou kvalitním krémem je nejjistější cesta, jak předcházet vysoušení, ekzémům, vráskám nebo svědění.

Překvapivě ale platí, že mastnější krém není lepší, protože ho pokožka déle absorbuje a máte na rukou nepříjemný pocit mastnoty. Lepší je vybrat přípravky s lehkou texturou, která se rychle vstřebá a nezanechá mastný film. Pokud máte čas a prostor, zkuste se podívat na složení takového výrobku – mělo by ideálně obsahovat lipidy, ceramidy, bambucké máslo nebo bylinky, které zklidňují a hojí – například heřmánek nebo levanduli.

Ošetřit ruce byste si takto měli nejen po každém mytí, ale také než vyrazíte ven do zimy nebo před spaním. Během noci totiž může krém skutečně dlouho působit a napravit škody, která na svých rukách přes den napácháte.

Extra péče pro namáhané ruce

Jednou za týden prospěje vašim rukám výživný zábal na olejovém základě. Není třeba nic takového kupovat, snadno si jej vyrobíte sami. Stačí smíchat lžičku panenského olivového oleje a lžičku medu a směs nanést na ruce. Ošetřené ruce poté dejte do kosmetických rukavic nebo je obalte třeba starými ponožkami nebo rukavicemi z bavlny. Nechte směs působit alespoň hodinu a poté můžete smýt teplou vodou. Ruce i nehty poté budou krásně vyživené.

A co nehty?

Dezinfekce a mytí rukou se samozřejmě podepisuje i na stavu našich nehtů. Mohou být lámavé, suché, třepivé a zcela bez života. Je však třeba pamatovat na to, že nestačí jen péče zvnějšku, ale je nutné dodat živiny i zevnitř. Lámání nehtů pomůže odstranit zařazení konopného semínka do vašeho každodenního jídelníčku. To totiž obsahuje hodně vápníku, ale i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou pro nehty potřebné. Snadno jej můžete konzumovat v salátech nebo jej přidat k téměř jakémukoliv pokrmu.

Na péči zvenku pomohou různé oleje. Zkuste třeba avokádový olej, který změkčuje a zvláčňuje ztvrdlou kůži kolem nehtů, uklidňuje svědivou pokožku a působí protizánětlivě. Má také vysoký obsah důležitých vitamínů jako např. A, D, E, B, které dokážou pomoci s výživou nehtového lůžka. Mandlový olej je zase bohatý na vitamin E, minerály a nenasycené mastné kyseliny.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button