CvičeníJídlo a stravováníKrásaZdravé tipy

Nadváha není estetický problém. Přímo ohrožuje vaše zdraví

Řada lidí řeší svá kila navíc, protože se nevejdou do oblíbených džínů nebo těžce nesou srovnání s kráskami na Instagramu. Pokud je ale jediným důvodem k hubnutí váš vzhled, je to dost málo. Dříve než vůbec budete řešit, co dělají nadbytečná kila s vaším vzhledem, měli byste vědět, co dělají s vaším zdravím. Možná budete překvapeni, že tuk vás ohrožuje úplně stejně jako třeba alkohol nebo cigarety. Zakládáte si na velké zdravotní problémy už jen tím, že máte jen několik málo kil navíc. Nemusíte být rovnou obézní. I malá nadváha se v dlouhodobém kontextu projevuje velice negativně. A tak pokud svou váhu neřešíte kvůli svému vzhledu, rozhodně byste ji měli řešit kvůli svému zdraví.

Kardiovaskulární nemoci

Zjednodušeně řečeni všechny nemoci srdce a cévní soustavy. Jak asi tušíte, onemocnění srdce není žádná legrace a zde už si opravdu zahráváte se životem. Je naprosto bezpečně prokázáno, že nadbytečná kila hrají velkou roli při míře rizika onemocnění jednou z těchto chorob. Nadbytek tuků ve stravě zanáší cévní systém a snadněji může dojít k ucpání žil nebo i vzniku krevních sraženin. A odtud už je jen krůček k infarktu nebo mozkové příhodě. Dobře si tedy rozmyslete, zda vám porce hranolek za toto nebezpečí stojí.

Špatná výživa

Možná vám to zní jako nesmysl, ale lidé s nadváhou jsou často ve skutečnosti podvyživení. Jak je to možné? Znamená to, že nemají dostatek důležitých živin, vitamínů a minerálů k tomu, aby jejich tělo fungovalo tak, jak má. I když tedy jedí víc než dost, jejich organismus začíná prokazovat známky podvýživy. Mohou se zhoršovat některé tělesné funkce, objeví se problémy s pletí nebo vlasy, budou vás bolest klouby a další. Lidé, kteří mají nadváhu často jedí úplné minimum zeleniny a ovoce a jiné zdravé výrobky. Chybí jim tedy základní vitamínové komplexy a jsou náchylní k infekcím a nemocem.

Poškození jater

Játra v našem těle plní funkci jakéhosi filtru, který odstraňuje nevhodné a toxické látky včetně tuku a chemických sloučenin. Nezdravá strava však ve velké míře obsahuje všechny tyto látky a játra jednoduše nestíhají a jsou trvale přetěžována. Umělé tuky se navíc v těle usazují a vytvářejí vrstvu, která sama o sobě játra poškozuje. V končeném důsledku může dojít k selhání jater.

Psychické problémy

Konzumace cukru a jiných nezdravých potravin je vědci často spojována s depresí a jinými psychickými potížemi. Na vině je také nedostatek vitamínů, které regulují i psychické pochody. Lidé s nadváhou mají horší schopnost soustředění, pomaleji reagují a často upadají do apatie. V kombinaci s nízkým sebevědomím a pokřiveném obraze o vlastním těle může dojít k rozvoji depresí a úzkostných stavů.

Nadváha tedy zjevně není jen o tom, jak vypadáte a jak se ve vlastním těle cítíte. Opravdu znatelně poškozuje celý váš organismus a představuje veliké riziko pro rozvoj dalších chorob. Nadváha vás snadno uvrhne do nekonečného kolotoče zdravotních problémů. Bohužel často neplatí, že jakmile zhubnete, věci se zase vrátí do normálu. Někdy to zabere roky, než se tělo zase vzpamatuje a některé degenerativní změny už nelze ani napravit.

Je tedy zcela nutné přecházet vzniku nadváhy všemi dostupnými prostředky. Zaprvé je nutná dobrá informovanost o tom, jak se správně stravovat, dále také pevná vůle a ochota přemoci se a v neposlední řadě i podpora a povzbuzení od vašeho okolí. V dnešní době nemusí být snadné ze dne na den změnit své návyky a začít žít jinak. Ale v zájmu vašeho kvalitního života a spokojenosti je to naprosto nutné.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button