Péče o tělo

4 příznaky nastupujícího infarktu

Ve většině případu se nesetká s infarktem podobě, jako je tomu na filmovém plátně. Nikdo se dramaticky nedrží za srdce. Příznaky jsou jiné a často méně nápadné. Těžká bolest na hrudi je jedna z mála. Níže naleznete 4 hlavní příznaky, které značí, že přichází infarkt.

Jak probíhá infarkt

Zhruba v 25% případů dochází k infarktu potichu, což znamená, že nejsou žádné nebo nejasné symptomy. Bohužel tiché infarkty jsou často fatální a to zejména proto, že mnoho lidí odkládá lékařské vyšetření, i když cítí, že má problémy.

Existuje však několik příznaků, které vás včas varují před nastupujícím infarktem a to několik hodin či dokonce dní, před samotnou příhodou. Jaké 4 příznaky jsou ty nejčastější?

Otok

Většina lidí věří, že otoky nohou nebo kotníků mají co dočinění s častým sezením či stáním. Selhání srdce však může způsobit také hromadění tekutin v těle. Následně vznikají otoky nohou nebo břicha a stejně tak nohou či kotníků. Vyskytují se případy, kdy se zadrží tolik vody, že tělesná váha poskočí o několik kilogramů. Otoky a hromadění tekutin v těle doprovází i ztráta chuti k jídlu.

Úzkost

Mnoho jedinců, kteří přežijí infarkt, měli pocit blížící se katastrofy nebo úzkosti ještě předtím, než prožili infarkt. Ačkoliv se mnoho osob domnívá, že úzkost neznamená infark a mnoha případech tomu tak je, stále je lepší vyhledat lékařskou pomoc, než později litovat.

Bolest v různých částech těla

Pro mnoho obětí infarktu mají začínající bolest v hrudníku a později se šíří do ramen, paží, loktů, krku, čelisti, zad a dokonce i do břicha. Někdy však neexistuje bolest v hrudníku, ale pouze v jiných částech těla. Velmi častým jevem je bolest mezi lopatkami nebo bolest v jednom či obou ramenech současně. Tato bolest může přijít rychle a stejně tak rychle odejít. Nenechte se zmást.

Kašlání

Někteří jedinci, kteří mají srdeční selhání, vykašlávají krvavé hleny. Setkat se také můžete se suchým kašlem. Kašlání a škrábání je způsobeno nahromaděním tekutiny v plicích. Obzvláště velký pozor si dejte, pokud máte kašlání a některé další příznaky uvedené výše.

Další příznaky, které nesmíte opomenout

Výše uvedené příznaky jsou často opomíjené, ale nejsou jediné. Pozor si dávejte i v případě těchto symptomů:

  • nepohodlí na hrudi
  • dušnost
  • studený pot
  • nevolnost
  • točení hlavy

Pokud máte problémy, nikdy je neignorujte a vždy vyhledejte lékařskou pomoc. Obzvláště, když problémy trvají déle jak deset minut.

Zdroj: web cuisineandhealth.com, odkud jsme při psaní čerpali, již není v provozu, proto není možné zdroj navštívit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button