Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Co se stane s tělem při každodenní konzumaci avokáda?

Avokádo má své nesporné výhody pro lidské tělo. Často jej lidé označují za nejzdravější jídlo. Vytváří si z něj pomazánky, dávají jej do salátů, dipů či konzumují jen tak. Původ avokáda je pravděpodobně v Pueble v Mexiku. Svědčí o tom nejstarší důkaz o výskytu avokáda, který se našel v Pueble v Mexiku, v jedné z jeskyní, která pochází zhruba z 10.000 př. n. l.

Zařazení avokádo

Avokádo je tedy pravděpodobně z Mexika, ze Střední Ameriky a zařazuje se do stejné rodiny jako skořice nebo kafr. Avokádo je botanicky velká bobule, která roste na stromě. Ten může dosáhnout výšky až 6 stop. Podobně jako banán i avokádo dozrává přibližně 1 – 2 týdny po sběru.

Často jej lidé označují za nejzdravější jídlo. Je to díky jeho skvělé nutriční hodnotě a také díky tomu, co všechno obsahuje. V avokádu můžete najít hořčík, zinek, draslík, železo, mangan, sodík nebo vápník. Obsahuje také spoustu vitamínu, například vitamín B, vitamín K, vitamín E a C.

Přemýšlíte, proč konzumovat avokádo? My vám přinášíme výhody, které každodenní konzumace avokáda přinese vašemu tělu:

  • Avokádo obsahuje víc draslíku než banány. V avokádu najdete 14% draslíku, kdežto v banánech „jen“ 10%
  • Foláty pro zdraví vašeho srdce. Avokádo obsahuje 23% folátu, který snižuje výskyt srdečních onemocnění. Vitamín E, mononenasycené tuky a glutation jsou velmi dobré pro srdce. Foláty mohou snižovat riziko mrtvice.
  • Folát je také nezbytný pro prevenci vrozených vad jako je rozštěp páteře a defekt neurální trubice
  • Konzumace avokáda pomáhá také lidskému tělu v lepší absorpci karotenoidů (lykopen a betakaroten), umožňuje absorbovat až pětinásobek množství.
  • Napomáhá zdravým očím. Avokádo obsahuje více karotenoidního luteinu než jakékoliv jiné ovoce, které chrání proti svalové degeneraci a šedému zákalu
  • Vysoký obsah beta-sitosterolu napomáhá snižovat špatný cholesterol. Avokádo tak snižuje hladinu špatného cholesterolu o 22% a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu o 11%. Navíc také snižuje triglyceridy v krvi o 20%
  • Studie ukazují, že vysoké množství kyseliny olejové zabraňuje rakovině prsu, inhibuje růst nádorů v rakovině prostaty a hledá prekancerózní a perorální rakovinové buňky a napomáhá k jejich ničení
  • Avokádo má také vysoký obsah vlákniny a může být užitečné při hubnutí. Vysoká hladina vlákniny napomáhá metabolickému zdraví a zvyšuje hladinu cukru v krvi.
  • Výtažek z avokáda se spojuje se sojovým olejem a ten může pomoci snížit příznaky artritidy
  • Polyfenoly a flavonoidy v avokádu mají protizánětlivé vlastnosti
  • Avokádo také pomáhá čistit střeva
  • Avokádový olej umí velmi dobře vyživovat pokožku a je tak prospěšným lékem na psoriázu a další podráždění kůže
  • Avokádo obsahuje antioxidant s názvem glutation, který zabraňuje srdečním onemocněním, rakovině a zpomaluje také známky stárnutí
  • Glutation také bojuje proti volným radikálům. Lidská krev a buňky přenášejí kyslík po celém těle. Když jsme vystaveni znečišťujícím látkám v životním prostředí, tyto toxiny mění kyslík v našich mitochondriích na volné radikály a ničí naše buňky a DNA. Toto poškození způsobuje chronická onemocnění. Vědci z Federation of American Society for Experimental Biology zjistili, že glutation v avokádu může být absorbován do našich mitochondrií a může neutralizovat volné radikály.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button