Péče o těloZdravé tipy

10 známek, že ledviny nefungují správně

Tělo funguje jako dobře promazaný stroj. Když je všechno tak, jak by mělo, pak tělo funguje správně a bez problému. Jakmile se objeví nějaký problém, začíná tělo stávkovat. Začíná vám dávat nejrůznější signály, kterými se snaží naznačovat, že je něco, co je potřeba vyřešit. A na vás je začít tento problém řešit. A to ještě dřív, než se problémy začnou prohlubovat.

Signály, které vysílají ledviny

Žijeme ve velmi rušném a chaotickém světě, kde je velmi důležité všímat si signálů. To však může být problém. Když vás něco bolí, obvykle nad tím mávnete rukou a neřešíte to. Ono to přeci za chvíli přejde, není to nic vážného. No, v tom možná máte pravdu. Na začátku to nemusí být nic moc vážného. Časem se však tato bolest může objevovat víc a víc. A už nebude upozorňovat na možnost, že může být něco špatně, ale bude něco špatně.

Přinášíme proto možné varování. Přinášíme příznaky a známky, které se mohou objevovat, když ledviny nepracují tak, jak by měly. Ledviny jsou důležitým orgánem v lidském těle, pomáhají z těla odstraňovat toxiny a různé odpadní látky. Když fungují ledviny správně, tak se v těle hromadí toxiny. Přinášíme deset signálů, které se mohou ve spojitosti s ledvinami objevovat.

Změny v močení

Ledviny jsou odpovědné za produkci moči a odstranění odpadních látek. Změna frekvence, zápachu, vzhledu nebo barvy moči rozhodně neignorujte! Mezi běžné typy změn moči patří:

  • Zvýšená potřeba močení, zejména v noci (normální potřeba močení je 4 – 10 krát za den)
  • Krev v moči. Zdravé ledviny odfiltrují odpad z krve k tvorbě moči, avšak pokud je odfiltrování poškozeno, krev se může v moči objevovat
  • Pěnivá moč. Objevují-li se bublinky v moči, může to znamenat, že v moči je protein, který není žádoucí. Tato moč může také zapáchat.

Vysoký krevní tlak

Ledviny a oběhový systém spolu souvisí, jsou na sobě vlastně závislé. Ledviny mají malé nefrony, které pomáhají odfiltrovat odpad a extra tekutiny z krve. Pokud se cévy poškodí, nefrony, které filtrují krev, nedostávají dostatečné množství kyslíku a živin. Vysoký krevní tlak je proto druhou hlavní příčinou, proč se objevuje selhávání ledvin. Naučte se zvládat svůj vysoký krevní tlak. Tím předejdete selhávání ledvin. Do stravy přidejte potraviny, které jsou bohaté na kyselinu listovou.

Opuchlé oči

Oteklé nebo opuchlé oči jsou častým příznakem poškození filtračního systému ledvin. Ledviny vylučují velké množství bílkovin do moči. Jste-li si jistí, že máte dostatek odpočinku, nejste unavení, máte dostatek bílkovin, ale i tak pořád máte oteklé oči, naplánujte si schůzku se svým lékařem.

Bolesti v zádech

Selhání ledvin může mít za následek bolesti zad. Ty jsou obvykle silné a hluboké. Není to vůbec nic příjemného. K bolesti zad se může přidat také bolest nohou. To může být způsobeno ledvinovými cystami, ty jsou naplněné tekutinou a tvoří se na ledvinách. Bolesti zad, která jsou způsobená selháním ledvin, doprovází zvracení, nevolnosti, vysoké teploty nebo časté močení. Je dobré při dlouhodobých bolestech zad navštívit svého lékaře.

Otoky kotníků, rukou či nohou

Ledviny, které nedokážou správně fungovat, neodstraňují z těla žádnou další tekutinu. To vede k zadržování sodíku v těle. A to působí otoky v kotnících, nohách nebo rukách. Otoky dolních částí těla může signalizovat také problémy se srdcem, játry nebo také problémy s nohama. Někdy konzumace léků, snižování soli nebo odstranění přebytečné tekutiny v těle může otoky odstranit. Nepomůže-li to, pak je nutno navštívit lékaře.

Dýchavičnost

Onemocnění ledvin a problémy s dechem spolu souvisí. Mohou být způsobené dodatečnou tekutinou v těle, která se pohybuje okolo plic, když ledviny nefungují správně. Za druhé anémie, kdy se tělo zbavuje kyslíku, což vede k problémům s dýcháním. Pokud máte problémy s dechem dlouhodobě, je dobré navštívit svého lékaře.

Špatný dech a kovová chuť v ústech

Objeví-li se změny chuti jídla a cítíte kovovou chuť v ústech, můžou v tom být ledviny. Špatný dech je dalším příznakem toho, že v těle se objevuje příliš mnoho toxinů a tělo je kontaminováno. Existují různé důvody, proč mohou mít potraviny kovovou chuť, od alergií až po jiné problémy v ústech. Obvykle by kovová chuť měla zmizet během chvíle, může být doprovázena předchozí léčbou.

Suchá a svědící pokožka

Ledviny také hrají důležitou roli ve správním udržování minerálů ve vašem těle. Kůže může být suchá a logicky svědí. To signalizuje selhání ledvin, udržuje správnou rovnováhu minerálů a živin. Máte-li suchou pokožku, snažte se, aby byla co možná nejvíc hydratovaná. Než použijete nějaký lék, poraďte se s lékařem. Můžete ledvinám paradoxně ještě ublížit.

Bolesti hlavy, únava

Ledviny hrají roli při přeměně vitamínu D v lidském těle. Udržují se tak silné kosti, produkuje se hormon zvaný Erythropoietin, který hraje důležitou roli při produkci červených krvinek. Když ledviny nefungují správně, produkce Erythropoietinu je menší a to vede k poklesu červených krvinek.

Problémy se spánkem

Když ledviny nefungují správně, znamená to, že toxiny nemohou opouštět tělo s pomocí moči. Zůstávají tak v krvi. A právě zvýšená hladina toxinů znesnadňuje usínání. Lidé s chronickým onemocněním ledvin často trpí spánkovou apnoe. Jde o poruchu, která způsobuje probuzení během noci a to klidně i několikrát.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button