Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Jak zabránit plísním na nehtech?

Také jste si všimli, že se váš nehet někdy zbarví do žluta? Mysleli, že to není nic důležitého, alarmujícího či znepokojivého? No, v tom případě je to špatně, je důležité si všech věcí všímat. Asi 50% všech takovýchto zbarvení je způsobeno plísní. Jde o problém, který se řeší poměrně obtížně, pokud jste ho tedy ještě neřešili. Máte-li problémy s imunitním systémem či pravidelně užíváte nějaké léky, může být léčba plísňových infekcí velmi těžce léčitelná.

Lze to léčit

I když jsme výše zmínili, že tyto plísně mohou být velmi těžce léčitelné, neznamená to, že boj s nimi vzdáte a necháte je být. Není nemožné je vyléčit. Jen to mnohdy bude chtít více trpělivosti, zkoušet nejrůznější rady a nezaleknout se prvního neúspěchu. Dokonce i vy sami můžete předejít plísni nehtů, pokud vás ještě nepostihla. Stačí sledovat příznaky, které na plíseň rukou a nohou upozorňují. Pak se stačí jen zaměřit na příčinu všech hlavních onemocnění a můžete poměrně snadno všemu předejít.

Nezanedbávejte varovné příznaky

Velmi často zanedbáváme varovné příznaky, které nám ukazuje naše tělo. Infekce obvykle začíná žlutými či bílými skvrnami na špičce nehtu. Poté se táhnou pod nehtovým lůžkem. Tato infekce, která začíná jako bílá či žlutá skvrna, může způsobit velké bílé, žluté či hnědé fleky. Nehty se mohou třepit a pak i rozpadat. Jestliže si všimnete nějaké změny v barvě či struktuře nehtu, pak je nutno navštívit lékaře.

Nohy a ruce v suchu

Mokrá a tmavá místa jsou pro plísně a houby ideální. Proto, když sušíte nohy, dbejte také na místa mezi prsty. Také punčochové kalhoty a gumové rukavice jsou skvělým prostředím pro vytvoření plísní. Je nutno mít se na pozoru, punčocháče noste obden a nechejte ruce a nohy přes noc dýchat na vzduchu. Vhodný je také antibakteriální prášek na nohy. Po sportu je nutno ihned vyměnit ponožky a ujistit se, že jsou nohy dokonale suché a čisté.

Myjte nohy s desinfekčním prostředkem

Využít můžete také dezinfekční prostředek, ve kterém můžete ponožky a punčocháče přemáchnout. Přidáním tohoto přípravku do dezinfekčního prostředku se ujistíte, že plíseň bude zničena.

Vytvořte kyselé prostředí

Jestliže zjistíte, že se někde tvoří náznaky plísní, pak nečekejte a jednejte. Namočte nehty v jednoduchém roztoku. Jeden díl octa a pět dílů vody pomůže ničit plísně. Plísně totiž neprospívají v kyselém prostředí a zničí se tak.

woman-in-tights

Chraňte vaše nehty před nárazem

Občas se stane, že do něčeho narazíte, to se stává. Ovšem je dobré mít se na pozoru. Když do něčeho narazíte prstem, může se stát, že se poruší nehtové lůžko, což poskytuje otvory pro plísně. To samé platí i u toho, když nehty koušete. Přestaňte s tím. Rovněž se ujistěte, že máte pohodlné boty, že nekrčíte svůj palec a máte dostatek místa v botách.

gettyimages-97599792-trauma-spotx

Posilujte imunitní systém

Je-li váš imunitní systém slabý, pak jste náchylnější k plísňovým infekcím a jiným onemocněním. To je důvod, proč mít pod kontrolou svůj stres. Můžete vyzkoušet meditace, dechová cvičení, pohyb, pěší turistiku či se prostě jen dobře vyspat. I tyto na první pohled drobnosti mohou pomoci posílit vaši imunitu. Můžete také změnit jídelníček a zvýšit příjem důležitých živin.

Nohy preventivně máčejte

Můžete si připravit solný roztok a máčet v něm nohy. To totiž pomáhá snižovat nadbytečné pocení, vaše pleť pak bude měkčí. Rovněž antimykotické léky mohou pronikat hlouběji a vytvoří se tak nepřátelské prostředí pro plísně. Vezměte půl litru vody, přidejte dvě čajové lžičky soli a namočte do této lázně nohy na  5 – 10 minut.

Zatlačte nehtovou kůžičku

Jde v podstatě o tkáň, která pokrývá nehet. Bakterie se přes ni budou snažit vstupovat do nehtového lůžka. To je také důvod, proč je dobré ji odstřihnout. Nehty nebudou tak náchylné k infekcím a plísním. Nezapomeňte tuto nehtovou kůžičku odstraňovat. Na chvíli jí namočte do teplé vody, můžete do ní vetřít i trošku oleje. Díky němu kůžička změkne. Poté, co bude kůžička měkká, pak jí opatrně zatlačte.

gettyimages-80648341-stop-snipping-uppercut-images

 

Bezpečná mani – pedi

Manikúra a pedikúra je důležitá. V salónech, kde je mnoho zákazníků, to však může být problém, protože je zde mnohem větší riziko plísně. Než jim svěříte své nohy a ruce, zjistěte si, co dělají proti tomu, aby se zabránilo šíření plísní. Jestliže otevírají novou sadu nástrojů pro každého zákazníka a vanu lemují novým plastovým chráničem, pak je to v pořádku. Můžete také od nich požadovat certifikát poslední zdravotní kontroly. Doporučujeme také přinést si svůj vlastní lak na nehty.

249571892_3_644x461_muzhskoy-pedikyur-vyezd-na-dom-darnitsa-manikyur-naraschivanie-nogtey

 

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button