Péče o tělo

10 příznaků rakoviny děložního čípku, které nesmíte přehlížet

Pokud se podíváme do minulosti před 40 lety, rakovina děložního čípku byl pozoruhodný jev, který ohrožoval ženy. S příchodem lepší technologie a lékařských metod klesá počet smrtelných případů. Přesto rakovina děložního čípku ohrožuje celou řadu žen a pro spousty z nich to nekončí dobře.

Stejně jako každá rakovina i ta děložního čípku má pár příznaků, které ji mohou včas odhalit. V tomto článku si povíme o těch nejčastějších.

Nejčastější příznaky rakoviny děložního čípku

Připravili jsme si pro vás deset nejčastějších příznaků rakoviny děložního čípku, které vám pomohou včas odhalit tuto zákeřnou nemoc. Nejzákladnější rakovinné indikace jsou:

Bolest nohou

V počáteční fázi rakoviny děložního čípku vás mohou bolet nohy. S bolestí jdou ruku v ruce i otoky nohou. Tento jev je způsobený zvětšením nádoru, který zabrání čistému krevnímu oběhu. V dlouhodobém horizontu noha otéká a nesnesitelně bolí.

Poševní výtok

Typický poševní výtok je bezbarví a má neutrální zápach. To však neplatí v případě výskytu rakoviny děložního čípku. V takovém případě očekávejte netradiční vzhled a zápach. Tento jev může být jednou z nejjasnějších indikací, že něco není v pořádku.

Neobvyklé krvácení

Z celkového počtu příznaků, je tento nejčastější. V případě, že se žena potýká s nepříjemným vaginálním krvácením, můžete to být příznakem závažného onemocnění, včetně rakoviny děložního čípku.

V každém případě navštivte lékaře, i kdyby se mělo jednat pouze o případ nečekaného menstruačního cyklu nebo zranění po sexu. Obzvláště dámy po menopauze by neměly tento příznak bez povšimnutí.

Nepohodlí při močení

Další indikace je nepohodlí při močení. Velmi ostrý až stísněný pocit, který může postupovat jako vibrace do celého těla, je možným příznakem rakoviny děložního čípku. Jedná se o typický projev nádoru, který se rozšířil do sousedních tkání a proto je potřeba urychleně jednat.

Nepravidelné močení

Vzhled moči a nepravidelné močení mohou také příznaky rakoviny děložního čípku. V případě podivné změny frekvence moči, ztrátou kontroly močového měchýře nebo divného zabarvení, navštivte svého lékaře a problémy s ním konzultujte.

Nepravidelná menstruace

Zde není co příliš rozebírat. Menstruace by měla být pravidelná a v určitých cyklech. Pokud vám cokoliv naruší rutiny a menstruace se nedostaví nebo je naopak dříve, má jiný průběh nebo je cokoliv jiného v nepořádku, neprodleně navštivte svého lékaře. Většinou se bude jednat o jiný zdravotní problém, než je rakovina děložního čípku, ale není radno něco podcenit.

Nepříjemný sex

Nepříjemný styk, také nazývaný dyspareunie, je dalším příznakem rakoviny děložního čípku. Existuje několik vysvětlení, které nemusí mít nic společného s rakovinou. Tento nežádoucí jev není radno podceňovat a pokud problémy přetrvávají, navštivte svého lékaře.

Pánevní bolest

Křeče a bolest uprostřed menstruačního cyklu v pánevní bolesti je celkem pravidelným jevem. V případě, že bolest nepřestává nebo se dostavuje až příliš často, navštivte svého lékaře.

Bolest v zádech

Bolest v zádech je celkem normální a postihuje více jak 80 procent žen. K tomuto nepříjemnému jevu může vést cela řada důvodů. Ať už se jedná o špatné držení těla nebo něco horšího, bolest v zádech řešte se svým lékařem.

Ztráta váhy a únava

Tyto projevy mohou mít různé příčiny. Nicméně pokud pociťujete rychlí úbytek váhy nebo a neustálou únavu je na čase navštívit lékaře.

Rakovina děložního čípku může snížit množství červených krvinek, které jsou nahrazeny bílými destičkami a to může způsobit celou řadu zdravotních potíží.

V prvé řadě to vede k oslabení organismu, nevysvětlitelné únavě, absenci vitality a okamžitému snížení hmotnosti kvůli ztrátě chuti k jídlu.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button