Péče o tělo

Oběť módy: Co vše mohou způsobit těsné kalhoty?

Móda je dnes pro mnoho lidí velmi důležitá, pro některé je to dokonce smysl jejich života. Neustále sledují trendy, oblékají se jen podle nich a podobně. Neváhají kvůli módním trendům hodně obětovat a nosit oblečení, které jejich zdraví příliš neprospívá. Odhalená záda, krátké bundičky, boty na extrémně vysokém podpatku a podobně. Moderní jsou také skinny džíny, neboli džíny na tělo.

Možná si říkáte, proč mohou být zrovna tyto nebezpečné? Když se správně nosí, pak nebezpečné nejsou. Jenže tak tomu není úplně vždycky.

Případ 35 leté ženy ukazuje, že i tyto džíny mohou být nebezpečné. Tato žena je měla během celého dne na sobě a pomáhala stěhovat. Nadešel konec dne a jedinou věc, kterou byla tato žena oděná do úzkých džínů schopná udělat, bylo lehnout si bezmocně na podlahu. A z čeho to pramenilo? Právě z těchto džínů na tělo. Případová studie, na které pracoval tým australských vědců z University of Adelaide, byla zveřejněna poté, co byla žena testována v naději, že objeví, jakou míru poškození mohou tyto džíny způsobit, když je člověk nenosí správně.

Co vše se může stát

jeans-428613_960_720Výše zmíněná žena se nemohla postavit na nohy poté, co strávila čtyři hodiny nad kartony stěhovacích krabic. Když jí našli, odvezli jí do nemocnice. Vůbec totiž necítila nohy, měla oteklé lýtka a dokonce jí z džín museli vystříhávat. Nervy a svaly na dolních končetinách byly poškozené z úzkých džín a také z dlouhého podřepu. Její stav tyto džíny ještě více zhoršily. Tento stav byl popsán jako „kompartment syndrom“, kdy se snižuje krevní zásobení nohy a vzniká otok svalů, přičemž jsou nervy zcela odříznuty. Tato žena nebyla schopna bez pomoci sama chodit ještě další čtyři dny.

Ne vždy byly populární

Skinny džíny nebyly ze začátku tak populární a lidé je moc nepřijali. To se změnilo až postupem času, jejich oblíbenost nyní roste stále víc a víc. Na popularitě získaly začátkem 21. století. Během doby své popularity však nebyly jen ku prospěchu, ale také způsobily mnoho zdravotních problémů. Dr. Octavio Bessa, internista ze Stamford Connecticut, pojmenovat v roce 1993 všechny tyto projevy, které úzké džíny způsobují. Říkejme jim „syndrom kalhot“.

Tento lékař viděl za 20 let praxe každý rok v průměru 20 – 25 pacientů, kteří měli bolesti břicha, pálila je žáha či měli bolesti na hrudi. Po sérii vyšetřeních se ukázalo, že jsou pacienti zdraví, ovšem lékař si všiml, že šířka jej kalhot, v poměru s obvodem jejich břicha, nebyla vhodná. Tento jev je podle tohoto lékaře naprosto běžný a kromě toho, že se zcela zbytečně plýtvá penězi na vyšetření, tím trpí především pacienti.

Problém nejen u džínů na tělo

Tento problém nenastává jen tehdy, když si na sebe obléknete džíny na tělo. Platí to obecně na všechno oblečení, které je úzké a těsné. Jde o oblečení, které vás tlačí a omezuje v pohybu. I toto oblečení může vést k výskytu meralgia paresthetica, což je stav, který se charakterizuje necitlivostí, pálením a bolestí vnější strany stehen. Je to výsledek poškození nervů, které se rozprostírají od páteře směrem do stehna. Způsobí chronickou kompresi, což je stav, kterého lze dosáhnout velmi snadno.

A čím? Tím, že lidé nosí džíny, které jsou příliš těsné. Jestliže vám oblečení působí bolest, neznamená to, že jej budete nosit jen proto, že je daná věc moderní. Myslete na své zdraví a vyřaďte ze svého šatníku vše, co je příliš úzké, vše, v čem se necítíte pohodlně a co vám možná také působí bolest. I když je to vzácné, některé tyto případy se mohou vyvinout v něco mnohem závažnějšího, u čeho může být konečným důsledkem konzumace léků a chirurgický zákrok.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button