Péče o těloZdravé tipy

Amatérské chyby při saunování mohou poškodit vaše zdraví

Sauna je zejména v zimním období skvělým relaxem. Umožní vám na chvíli vypnout hlavu a dopřát i svému tělu blahodárný odpočinek. K tomu navíc posiluje imunitu a v chladném počasí pomůže prohřát tělo, což má blahodárné účinky na fyzické a psychické zdraví. To vše ale pouze za předpokladu, že saunování provádíte správně. Je totiž třeba pečlivě dodržovat některé zásady, jinak si můžete snadno ublížit.

Bez ochlazování to nejde

Jasně, ochlazovací proces nebývá zrovna příjemný, ale podobně jako sauna je i ochlazení naprosto nezbytné pro to, aby byl pobyt v horkém prostředí skutečně zdravý a přínosný. Mnozí lidé se ale po pobytu v sauně je trošku zchladí ve sprše, ale zcela ignorují ochlazovací bazének, které jediný dokáže nabídnout skutečně efektivní ochlazení celého těla. Kromě patřičného ochlazení, je nadále potřeba dopřát si odpočinek alespoň na 15 minut a také doplnit ztracené tekutiny.

Proč je ochlazování tak klíčové?

Když vstoupíte do sauny, začne se zvyšovat teplota vašeho těla. Na to váš organismus reaguje cílenou snahou o snížení teploty, přičemž se zintenzivní činnost srdce, zvýší se tepová frekvence, ale také třeba stoupá tlak a vy se samozřejmě začnete potit. Prudké ochlazení, které by mělo po sauně následovat, přiměje cévy k rychlému stažení a vrátí krevní oběh do normálu. Tělo po takovém tepelné náporu potřebuje alespoň 15 minut na oddych a zklidnění, než je připravené absolvovat celý proces znovu.

Nesnažte se překonat sami sebe

Při samotném saunování je samozřejmě klíčové vyčkat, dokud se skutečně nezahřejete a nezačnete se potit. Délka pobytu v sauně je ale velmi individuální – někdo vydrží 10 minut, jiný zvládne i 20. Určitě byste se ale neměli na sílu snažit držet krok se zkušenými návštěvníky sauny. Na výdrž má vliv mimo jiné i momentální kondice a duševní pohoda. Jestliže se necítíte dobře, saunu opusťte klidně po pár minutách a respektujte signály svého těla. Neřiďte se hodinami, ale spíše vlastním pocitem. Jinak hrozí omdlévání, nevolnost nebo celkový kolaps organismu.

Nezapomínejte na hygienu

Důležité je saunování bez plavek a samozřejmě také důsledné podkládání se prostěradlem pod tělem. Jestliže je vám nepříjemné být v sauně nazí, je možné chodit do sauny ve vyhrazené časy jen pro ženy/jen pro muže, případně se přikrýt druhým prostěradlem. Druhé z uvedených ale nelze z čistým svědomím doporučit, protože pot se pak špatně odpařuje a v mokrém prostěradle se tělo rovnoměrně neprohřeje. Po opuštění sauny nezapomeňte nejprve spláchnout z těla pot a nečistoty ve sprše a až pak jít do ochlazovacího bazénku.

Pára není totéž

Moderní saunovací centra bývají obvykle vybavena nejrůznějšími druhy suchých saun, ale také parními lázněmi. Sice může znít lákavě pokusit se stihnout všechno, ale kombinovat saunu s párou není ideální. Obojí totiž funguje na zcela jiném principu. Raději se tedy zaměřte na kvalitní saunovací proces a příště zkuste třeba páru a vířivku.

Nezapomínejte na hlavu

Hlava je součástí našeho těla, a při saunování bychom na její komfort neměli zapomínat. Na pokožku těla i hlavy je možné využít peelingy a další tělové přípravky, které pleť příjemně prokrví a dodají jí pevnost a krásu. Po sauně také nezapomeňte na důkladné zchlazení hlavy. Pokud to neuděláte, hrozí bolesti hlavy, ale třeba také špatné spaní.

Zejména ženy si nerady namáčí hlavu, aby si nemusely poté sušit vlasy. Pro ty může být ideální zchladit se alespoň ledovou tříští, kterou řada saunovacích center nabízí. Případně je dobré zchladit si alespoň krční tepny, které přivádí krev do hlavy.

ZDROJ: https://www.vipspazone.com/en/blog/7-most-common-mistakes-when-using-sauna

ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button