Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Problémy s pálením žáhy a gastritidou? Vyzkoušejte tyto přirozené pomocníky!

Žaludek hraje důležitou roli ve všech trávicích procesech a je nutno tedy o něj pečovat. Střevo díky správné práci žaludku může absorbovat živiny a vylučovat odpad a toxiny. Žaludek jako takový a střeva mají tedy velmi těžkou, možná nejtěžší práci. Udržuje celkové tělesné zdraví. Bývá vystaven mnoha nemocím a onemocnění, což není moc dobré.

Problémy se žaludkem

Občas se stane, že lidské tělo má nějaký problém, něco ho trápí a bolí. Podobně je to i se žaludkem, často se objevují nějaké problémy. Nejčastěji se lidé trápí s pálením žáhy a gastritidou, záněty, nebo podráždění žaludku. Pálení žáhy je velmi nepříjemné, způsobuje pocit pálení v horní části břicha. Pálení žáhy a gastritida může být vyvolána mnoha faktory, nejčastěji je to však špatným stravováním, vysoká konzumace dráždivých potravin nebo stresem.

Mnoho lidí sáhne po lécích, které slibují pomoc od bolesti a pálení žáhy. Nicméně máte-li možnost, raději nejprve vyzkoušejte přírodní metody. ty pomohou uklidnit příznaky v krátkém čase a co víc, nezpůsobují žádné nežádoucí vedlejší účinky. V následujících řádcích vám přineseme pár účinných prostředků, které mohou přirozeně pomoci proti pálení žáhy a gastritidě.

aloe vera

Aloe vera s medem

Aloe vera je přírodní antacida, což může pomoci uklidnit žaludeční problémy a bojuje proti průjmům a dalším příznakům gastrointestinálních onemocnění. Průhledný gel obsažen v listech aloe vera pomáhá podporovat zdravé střevní pohyby a podporuje trávicí proces. Můžete jej kombinovat s trochou medu, čímž snížíte podráždění žaludku a také pálení žáhy.

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce aloe vera
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1/2 šálku filtrované vody

Jak postupovat:

Všechny ingredience přidejte do mixéru a na pár minut zapněte. Jakmile získáte homogenní směs, mixér vypněte a ihned konzumujte tento lék. Pozor, směs je dobré užívat pouze dvakrát denně, může totiž mít mírně laxativní účinek.

Jablečný ocet

Organický jablečný ocet je alkalický prostředek, který pomáhá vyrovnávat produkci žaludečních šťáv. Rychle se tak zotavíte z gastritidy a pomůže vám v léčbě vředů. Kyselé sloučeniny regulují pH vašeho žaludku a snižují tak nepříjemný reflux, který se u vás může objevovat ihned po jídle.

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • 1 šálek filtrované vody

Jak postupovat:

Jablečný ocet zřeďte vodou, a jakmile pocítíte první náznaky pálení žáhy nebo gastritidy, vypijte tuto směs. Pozor, konzumace víc jak tří šálků denně je nepříjemná a může být nebezpečná.

Šťáva z brambor a olej

Jde o poměrně starý recept, který znaly už naše babičky. Je řešením pro mnohá onemocnění trávicího traktu. Pomáhá ulevovat od bolesti a od problémů, které se s žaludkem, pálením žáhy a gastritidou pojí.

Co budete potřebovat:

  • ½ sklenice bramborové šťávy
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Jak postupovat:

Obě složky dobře promíchejte a vypijte na lačný žaludek, před snídaní. Je dobré vypít směs alespoň půl hodiny před snídaní. Pijte tuto kombinaci devět dní a opakovat můžete měsíc co měsíc.

Jedlá soda

Jde o organickou látku, která umí uklidnit příznaky gastritidy a dalších problémů s trávením. Nicméně je dobré vyhnout se konzumace jedlé sody, pokud máte vysoký krevní tlak.

Co budete potřebovat:

  • 1 čajová lžička jedlé sody (bez obsahu hliníku)
  • 1 šálek filtrované vody

Jak postupovat:

Smíchejte jedlou sodu s vodou a tuto směs vypijte ještě předtím, než začne bublat a pěnit. Tuto směs popíjejte maximálně dvakrát denně, víc ne.

Lněná semínka

Mastné kyseliny a přírodní šťáva z lněných semínek velmi podporují léčbu problémů s trávením.

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce mletých lněných semínek
  • 1 šálek filtrované vody

Jak postupovat:

Smíchejte lžíci mletého lněného semínka do šálku s vodou a nechejte odstát dvanáct hodin. Tuto směs konzumujte na prázdný žaludek.

Rýžová voda

Rýžová voda je přírodní tonikum, které zklidňuje přebytečnou kyselost žaludku a pomáhá zotavit se z vředů a lézí. V mnoha kulturách se využívá k léčbě průjmů, ale také je tato směs velmi dobrá při boji s refluxem, plynatostí nebo bolestí břicha.

Co budete potřebovat:

  • ½ šálku rýže
  • 4 šálky filtrované vody

Jak postupovat:

Vařte asi litr vody s poloviční dávkou rýže, nechejte ochladit a sceďte přes hadřík. Popíjejte jednou nebo dvakrát denně ve chvíli, kdy ucítíte pálení žáhy.

Heřmánkový čaj

Jde o jeden z nejlepších léků, které pomáhají zmírnit zánět žaludku a dalších příznaků gastritidy.

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce heřmánkových květů
  • 1 šálek filtrované vody

Jak postupovat:

Šálek vody nechejte dojít do boru varu a přidejte do něj květy heřmánku. Nechejte deset minut odstát, sceďte a následně vypijte. Tento čaj si dejte po každém jídle, pomůže vám.

Pálení žáhy a gastritida

K prevenci a také k léčbě gastritidy nebo pálení žáhy je nutno myslet na zdraví. Musíte dodržovat vyváženou stravu, pokud jsou problémy opravdu velké a časté, pak je nutno držet přísnou dietu. Přinášíme tipy, které je dobré udělat, aby se oba problémy minimalizovaly.

  • Zbavte se špatných návyků jako kouření tabáku nebo pití alkoholu
  • Vyhnout se konzumaci klobás a uzenin
  • Vyhnout se konzumaci smažených potravin
  • Snižte konzumaci kávy, nejlépe úplně vynechat
  • Snižte také konzumaci rafinovaných cukrů, které ve stravě máte
  • Dejte pozor na vysokou konzumaci kořeněných potravin a jídel
  • Nekonzumujte nic co je příliš horké nebo naopak příliš studené
  • Jídlo, které konzumujete, musí být velmi dobře uvařeno

Jednou z dalších věcí je také to, že musíte myslet nejen na to, co jíte, ale také na to, kolik toho jíte. Především se zaměřte na velikost svých porcí. Ujistěte se, že toho konzumujete „tak akorát“ tedy ani moc ani málo. Je mnohem lepší jít pět až šest menší porcí během celého dne. Komerční léky slibují rychlý účinek a možná jej i dostanete, ale obecně se doporučuje nejdřív sáhnout po přírodní alternativě. Vyzkoušejte proto některý z výše uvedených pomocníků i vy!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button