Péče o těloZdravé tipy

Muži vs. ženy. Kdo je náchylnější k nemocem a které to jsou?

Nemocí se bojíme všichni – zdraví je přeci jen to nejdůležitější, co máme, a za peníze si jej nekoupíme. Možná ale netušíte, že vaše zdravotní vyhlídky jsou dány i vaším pohlavím. Jako muži nebo ženy jste náchylnější k různým typů chorob. Kdo je tedy celkově zdravější a méně náchylný nebezpečným chorobám? Muži či ženy?

Podle odborníků mají muži a ženy rozdílné mechanismy, které jim pomáhají vyrovnávat se s nemocí a zvládat zdravotní komplikace. Obecně například platí, že pokud se jedná o ojedinělý symptom (například rýma nebo bolest jedné konkrétní části těla), je pravděpodobnější, že bude tato potíž více obtěžující pro ženy než muže. Pokud však jde o více symptomů najednou (například chřipku nebo virózu), ženy jsou v tomto případě odolnější než pánové.

I když bývají muži nezřídka označováni za tzv. silnější pohlaví, u nemocí to nutně platit nemusí. Ženy muže celosvětově přežívají o celých šest let. Velký vliv na to mají zejména ženské pohlavní hormony, které jejich tělo chrání třeba před nemocemi srdce až do menopauzy.

Mužům i ženám častěji hrozí jiné druhy chorob. Zjistěte, které nemoci pro vás představují větší riziko.

ŽENY

Migréna

Muži na záchvaty migrény skoro netrpí, zatímco ženy tímto nepříjemným bolením hlavy trpí až třikrát častěji. K migréně totiž často vede klesající hladina estrogenu během menstruace či menopauzy. Většinou jde o pulzující bolest hlavy, nejvíce v oblasti čela, oka nebo spánku. Záchvat může trvat několik hodin, ale klidně i celé dny, a řadě žen velmi znepříjemňuje život a zabraňuje jim v běžném fungování.

Alzheimerova choroba

Bohužel i touto zákeřnou chorobou jsou více ohroženy právě ženy. Může za to nedostatek estrogenu po menopauze. Jedná se o onemocnění mozku, které se projevuje ztrátou nervových buněk v některých jeho částech. Typicky se vyskytuje u osob starších 65 let, ale právě u žen se může objevovat i dříve. K prvním příznakům patří poruchy paměti, postupně ale dochází ke slábnutí všech mozkových schopností.

Rakovina plic

Všichni víme, že tato nemoc hrozí zejména kuřákům, ale zdaleka nejen jim. Zatímco u mužů její výskyt mírně klesá, u žen roste. Proto právě ženy by měly být ještě více na pozoru a zdraví svých plic pečlivě sledovat.

Záněty močového měchýře

Možná jej znáte dobře i vy. Ženám stačí jen malé prochladnutí a hned je problém na světě. Ženy mají kratší močovou trubici, která navíc ústí blízko konečníku. V této oblasti se tedy snadno šíří bakterie a zánět může velmi rychle propuknout.

Osteoporóza (řídnutí kostí)

Vyšší riziko hrozí především ženám po menopauze, protože u nich klesá produkce estrogenu, a jeho ochranný vliv na kosti se tak postupně vytrácí. Jedná se o chronické onemocnění, které se projevuje postupným řídnutím kostní tkáně a poruchami její struktury. Nemoc většinou vzniká velice nenápadně, později se však často dostaví silné bolesti zad, dojde ke ztrátě tělesné výšky, snížené pohyblivosti páteře nebo vytvoření hrbu.

MUŽI

Onemocnění srdce a cév

Riziko srdečně-cévních onemocnění je vyšší u mužů. Je to i kvůli tomu, že muži častěji holdují alkoholu nebo cigaretám a také mají vyšší sklony k obezitě. Tato onemocnění jsou v raných fázích bez zjevných příznaků, proto se velmi složitě odhalují bez pečlivého lékařského vyšetření. Jejich vznik a vývoj lze u mnoha pacientů výrazně ovlivnit změnou životosprávy.

Cirhóza jater

Vzniká nejčastěji v důsledku vytrvalé konzumace alkoholu. I proto postihuje častěji muže. Množství alkoholu, které při každodenní konzumaci představuje významné riziko rozvojem jaterní cirhózy, je přitom velmi malé. Stačí i jen půllitr piva na den. Nemoc se projevuje tzv. tvrdnutím jater. Tkáň se pomalu mění na tuhou, nepotřebnou jizevnatou hmotu, ale celý proces probíhá nenápadně a jen těžko se odhaluje jinak než lékařským vyšetřením. Játra totiž nebolí, ale neplní si dobře svou funkci, což má vliv na celé tělo.

Dna (nemoc králů či pakostnice)

I tato nemoc postihuje častěji muže, hlavně obézní muže. Úzce totiž souvisí se stravováním a významně k ní přispívá nadměrná konzumace masa, alkoholu a dalších potravin s vysokým obsahem purinů. Je to porucha metabolického systému organismu, která se projevuje nesmírně bolestivým zánětlivým onemocněním kloubů.

Autismus

Vyskytuje se asi u 0,5 % populace. Daleko častěji, až čtyřikrát, se objevuje u jedinců mužského pohlaví. Jde o vrozené duševní postižení projevující se stereotypními vzorci chování, narušenými sociálními vazbami a omezenou možností komunikace. Pro tyto jedince bývá obtížné začlenit se plnohodnotně do společnosti, byť se vždy dá s pacientem pracovat a účinnou terapií následky onemocnění zmírňovat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button