Péče o těloPřírodní léčba

3 přírodní prostředky, které pomohou na otoky kotníků a nohou

Otoky nohou a kotníků někdy můžeme nazývat edém. Jde o vodu nebo zadržování tekutin a není to vůbec nic příjemného. Tento stav se objevuje u lidí ve chvíli, kdy tato tekutina zůstane v prostoru mezi tělesnými buňkami. Krev a tekutiny se pohybují zpátky do nohou, takže kotníky a nohy začínají natékat. To vše může být bolestivé, a jestliže tento problém nezačnete ihned řešit, pak to může dojít až k trvalému poškození dolních končetin.

Co způsobuje otoky?

Otoky nohou a kotníků mohou být způsobeny různými faktory. Například vysokým příjmem sodíku, špatným krevním oběhem, nedostatkem pohybu, problémy s průtoky krve z žíly v nohách zpátky do srdce, nedostatek vitamínů, těhotenství, menstruace, stres, horko, různé alergie, vysoký krevní tlak, problémy s ledvinami, problémy se srdcem, chronické plicní nemoci, nemoci jater, poruchy funkce štítné žlázy, orální antikoncepce a některé léky.

Otoky mohou dále mít vliv na ztuhlost kloubů, změnu vaší hmotnosti, tepovou frekvenci, nadmutí a zvýšení krevního tlaku. Přinášíme vám tři přírodní a účinné léky, kterými můžete zmírnit či úplně odstranit oteklé nohy a kotníky. Na přípravu jsou velmi jednoduché, vyzkoušejte je i vy!

Mátové koupele

Máta spolu s mentolem vyvolává chladivý pocit a to může pomoci ochladit také váš otok. To pomůže zmírnit napětí svalů, což zlepšuje krevní oběh a odstraní nadbytečné tekutiny z nohou a kotníků. Jak na to?

Ingredience:

  • ½ šálku máty
  • 4 šálky vody

Postup:

Smíchejte vodu s mátou v hrnci, dejte na sporák a nechejte deset minut. Poté sundejte ze sporáku, nechejte po dobu deseti minut vychladnout. Poté nalijte vodu do lavoru a namočte nohy na zhruba půl hodiny.

Vodní lázeň z tonicu

Zní to neuvěřitelně, ale také tonic může pomoci a být velmi účinný ve chvíli, kdy máte oteklé nohy a kotníky. Doporučujeme namočit nohy v tonicu. Ideální je pokojová teplota, nicméně nevadí ani studený tonic. Nohy nechte v této lázni třicet minut. Bublinky a chinin pomůže velmi dobře snížit zánět.

Slané koupele

Ideální pro uklidnění oteklých nohou a kotníků jsou slané koupele. Jde o rychlý způsob jak oživit a pomoci vašim nohám. Epsom sůl je skvělá pro oteklé a bolavé nohy a kotníky. Přidejte tuto sůl do vody a vytvoříte tak hypertonický roztok. Slaná voda je ve vysoce koncentrační směsi, což způsobuje odstranění přebytku vody z vašich nohou a kožních buněk. Tím pádem se otok snižuje.

Ingredience:

  • ½ šálku Epsom soli
  • Voda

Postup:

Vezměte lavor s vodou, do kterého přidáte ½ šálku Epsom soli. Následně do této slané lázně ponořte kotníky.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button