NávodPéče o tělo

Jedlá soda: Kde všude může pomoci?

Pravděpodobně všichni máte doma sáček nebo krabici jedlé sody. Můžete jí využívat například k úklidu, různému čištění nebo taky v kosmetice. Věděli jste však, že jedlou sodu je možno používat také pro zdravotní účely. Může vám hodně pomoci a to nejen tehdy, kdy vás pálí žáha.

Jedlá soda jako lék

Jedlá soda je známá také jako hydrogenuhličitan sodný a jde o přirozenou látku vytvořenou vaším tělem. Pomáhá zamezovat tvorbě kyselin. K tomu dochází, protože každý systém v lidském těle musí udržovat specifickou hodnotu pro správnou pH funkci. Bikarbonát sodný je pro lidské tělo velmi prospěšný. Dříve, než budete využívat všechny výhody jedlé sody, vyzkoušejte jednoduchý test.

Ten zhodnotí hladinu kyseliny a to poté můžete využít pro další zdravotní účinky. Budete přesně vědět, jak jedlou sodu využít. Jde o jednoduchý test, který zhruba ukáže, jak na tom jste s kyselinou. Jak jej provést?

  • Smíchejte jednu čajovou lžičku jedlé sody s osmi uncemi studené vody. Toto vypijte ráno na lačný žaludek. Doporučujeme před tímto testem ani nepít. Tato kombinace ve vašem žaludku vytváří plynný oxid uhličitý, což způsobuje říhnutí.
  • Dejte si na tento test pár minut, protože chvíli trvá, než se plyn dostane do žaludku. Pokud si říhnete po dvou až třech minutách od konzumace, pak je hladina kyseliny v normě. Pokud je to dříve a opakovaně, naznačuje to nadbytek kyseliny v těle. Pokud se říhnutí neobjevuje ani po pěti minutách, pravděpodobně neprodukujete dostatek kyseliny.

Přinášíme vám sedm překvapujících výhod jedlé sody, je skvěle efektivní a velmi snadno se používá. I když je skvělá pro čištění domácnosti, může pomoci ve spoustě nemocí. Jedlá soda ovšem není vhodná pro všechny. Je dobré se o její konzumaci poradit s lékařem, zvláště pak všichni ti, kteří užívají nějaké léky na předpis, mladší děti 6 let a těhotné ženy. Kde všude pomáhá?

Neutralizuje žaludeční kyseliny

Soda na pečení je velmi dobrým alkalizačním činidlem, které neutralizuje přebytečnou kyselinu v žaludku a krvi. Pokud trpíte problémy se žaludkem po konzumaci kyselého nebo slaného jídla, pak vyzkoušejte tuto směs. ½ čajové lžičky jedlé sody (bez obsahu hliníku) a 1 sklenice vody. Chcete-li zjistit, zda tělo produkuje dostatečné množství žaludeční kyseliny, pak vyzkoušejte výše zmíněný test.

Pomůže uklidnit pálení žáhy

Při pálení žáhy se používá jedlá soda, tento postup známe všichni. Stačí smíchat ½ čajové lžičky jedlé sody s 8 uncemi studené vody a konzumovat tuto směs po kyselém jídle. Zajistěte, že nejméně hodinu po konzumaci budete odpočívat, nejlépe vleže. Ujistíte se tak, že se žaludeční kyselina nebude vracet do jícnu. Jednou z hlavních příčin pálení žáhy je nízká produkce žaludečních kyselin, proto vyzkoušejte výše zmíněný test.

Eliminujte infekci močových cest

Jedlá soda může přispívat ke snížení kyselosti vaší moči a to díky likvidaci kyselin, které na sebe navazují bakterie a způsobují tak infekci močových cest. Chcete-li jí využít, vypijte jednu čajovou lžičku jedlé sody, která je smíchaná s jednou sklenicí filtrované vody. Následně dbejte na správný pitný režim, díky čemuž odstraníte infekci.

Zmírňuje bolesti dny

Dna je vlastně zánětlivý stav, který je způsobený akumulací kyseliny močové ve vašich kloubech. Tuto kyselinu je možno neutralizovat tím, že jednou denně smícháte ve vysoké sklenici vody ½ čajové lžičky jedné sody (bez hliníku). Trpíte-li intenzivními bolestmi, smíchejte ve vodě jednu čajovou lžičku jedlé sody.

Zmírnění příznaků nachlazení a chřipky

Vzhledem k tomu, že jedlá soda je velmi alkalická, alkalizuje celý systém a pomáhá snižovat kyselost. Slouží k vyrovnání úrovně pH vašeho těla, neutralizuje jakékoliv kyselosti. To pomůže udržovat rovnováhu pH i ve vašem krevním řečišti. V článku Arm & Hammer Baking Soda Medical Uses, který byl publikován v roce 1924, se popisují klinické úspěchy s hydrogenuhličitanem sodným při léčbě nachlazení a chřipky. Podle Dr. Cheneyho hydrogenuhličitan sodný ve velkých dávkách ve většině případů pomáhá minimalizovat příznaky nachlazení a chřipky během 36 hodin. Vyzkoušejte ¼ čajové lžičky jedlé sody ve vysoké sklenici vody a popíjejte každé dvě hodiny a to až třikrát denně.

Nemoci ledvin

Jedním z hlavních důvodů, proč tělo produkuje hydrogenuhličitan sodný je, že chrání ledviny před poškozením kyselinami během trávení. Národní zdravotnický institut dokonce provedl experimenty, které ukazují, že dialýza ledvin s použitím hydrogenuhličitanu má víc regeneračních vlastností než standardní dialyzační ošetření. Studie provedená Royal Hospital in London dokázala, že bikarbonát má schopnost zpomalit průběh onemocnění ledvin.

Rakovina

Studie ukazují, že rakovinné buňky mají tendenci být zničeny v alkalickém prostředí. Proto se doporučuje konzumovat více alkalických potravin a to včetně konzumace jedlé sody. To může pomoci přeměnit kyselé tělo na alkalické.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button