NávodPéče o těloPřírodní léčba

Pět jednoduchých způsobů, jak detoxikovat lymfatické uzliny a posílit imunitní systém

Každý, kdo vede sedavý životní styl, pije alkoholické nápoje a konzumuje zpracované potraviny, může mít sklony nejen k tloustnutí, ale také problémům s imunitním systémem a lymfou. Ta může být vlivem špatného životního stylu vyčerpaná a často se objevují zdravotní problémy. Toho všeho se musíte zbavit! Jak?

Důležitost lymfatického systému

I když to tak nemusíme na první pohled vidět, lymfatický systém je jedním z nejdůležitějších (a často opomíjených) systémů v lidském těle. Podobně jako játra, ledviny a ústa, je lymfa v těle důležitá a je nutno jí věnovat dostatečné množství pozornosti. Hlavní funkcí lymfatického systému je očistit tělo, odstranit toxiny a chránit tělo před škodlivinami. Odstraňuje odpad z tkání do krevního řečiště.

Má vliv také na toxiny, které se do těla dostávají z vnějších (potraviny, vzduch, kosmetické produkty, voda a jiné) i vnitřních (poškozené bílkoviny, rakovinné buňky, buněčný odpad) vlivů. Pro odstranění všech toxinů z lymfatického systému skvěle pomáhá právě detoxikace. Ta je často klíčem ke správné funkci lymfy.

Detoxikace je důležitá

Prostřednictvím lymfatických uzlin mohou vaše imunitní buňky být ve styku s bakteriemi, plísněmi. Budou-li okolo nich „proplouvat“, pak mohou předcházet různým nemocem a infekcím. Na rozdíl od krve však lymfa nemá pumpu a spoléhá se jen na uvolnění a srážení svalů a kloubů tak, aby se pohybovaly.

Váš lymfatický systém může snadno stagnovat, zvláště když se dostává do styku s toxickými nečistotami a je jimi převálcován. To celé vede k oslabení imunity a rozvoji různých nemocí. Objevovat se může například rozvoj celulitidy, edém, chronické bolesti, tukový přírůstek a mnoho dalších.

Pomalý lymfatický tok zase může být hlavní příčinou chronické sinusitidy. Objevují se oteklé žlázy, kotníky nebo oči, ekzémy, artritida, infekce horních cest dýchacích, problémy s krkem, nachlazení, zánět mandlí, bronchitida a pneumonie. Je však dobrou zprávou, že udržování lymfy v pohybu nevyžaduje žádné drahé léky ani návštěvy u lékaře. Stačí jen pravidelné cvičení, spousta vody a syrové potraviny spolu s bylinkami.

Přinášíme navíc pět jednoduchých způsobů, jak detoxikovat lymfatické uzliny snadno a rychle. Vyzkoušejte i vy tyto jednoduché způsoby!

Chůze

Chůze nás provází dnes a denně a mnohdy jí bereme jako běžnou součást našeho života. Díky chůzi se však pohybuje lymfa. Tím nemáme na mysli pomalé procházky, ale rychlou chůzi. Ta by se měla provádět venku, ideálně někde v lese, mezi stromy, na čerstvém vzduchu. Měla by trvat minimálně 20 minut, ale ideální je delší doba.

Rychlá chůze se doporučuje provádět pravidelně, čtyřikrát týdně. Začnete pozvolna, malým okruhem a později, pokud je to možné přidávejte (delší úsek, delší doba). Lymfatické uzliny jsou v horní části těla, tedy v podpaží, krku, ramenou a tak je nutno pohybovat vrchní části těla při rychlé chůzi. To je důležité zejména pro ženy, které nosní podprsenku a využívají deodoranty, které obsahují toxiny. Ty se dostávají do horní oblasti lymfatických uzlin poblíž a těsně pod kůži.

Dalším pozitivním aspektem chůze je také vliv na váhu. Gravitace pomáhá pohybu u lymfy s každým jedním krokem. Kromě toho, když budete pravidelně provozovat rychlou chůzi, bude to mít vliv také na vaší hmotnost a celkově na vaši postavu.

Skákání

Jde o jeden z nejjednodušších způsobů, jak pomoci pumpovat lymfu. Jde o skoky na trampolíně a to po dobu deseti až třiceti minut. Tyto pohyby působí na lymfu, zatímco stimuluje cirkulaci krve v celém těle. Četné studie prokázaly účinnost a dokonce také ukázaly, že zlepšuje svalový tonus.

Masáže

Dobrá masáž je velmi příjemná, každý se čas od času nechává rád hýčkat. Navíc lymfatická masáž je speciální formou masáže. Ta se zaměřuje na tok lymfy v těle. Využívá specifické množství tlakových a rytmických kruhových pohybů, které napomáhají stimulaci lymfy. Podporuje pohyb směrem k srdci a napomáhá lepšímu odvádění tekutin a odpadu z těla. Ve studiích se prokázalo, že lymfatická masáž pomáhá až 78% stagnujících lymf vrátit se zpátky do oběhu.

Suché kartáčování

Jde o oblíbenou praxi TCM. Tato metoda se běžně používá v Ajurvédě, která pomáhá při lymfatickém toku a zvyšuje oběh. Jednoduše vezměte suchý kartáč s hrubými štětinami a kartáčujte směrem k srdci. To stimuluje potní žlázy a otevírá póry, zbavuje pokožku mrtvých buněk. Také podporuje pohyb lymfy a krve v podřízených orgánech a tkáních těla, což pomáhá odstranit toxiny. V důsledku toho může být tento proces přínosem pro zlepšení pokožky a snížení celulitidy.

Byliny, které pomáhají očistit lymfatické žlázy

Mnoho bylin pomáhá při zlepšování lymfatického zdraví, ať už svou schopností zvyšovat lymfatický tok a odvodnění nebo urychlení odstranění toxických látek.

Jetel luční je oblíbená bylina pro zlepšení lymfu. Zvyšuje průtok, což pomáhá tělo detoxikovat a snižuje zánět. Svízel je další bylinou, kterou můžete vyzkoušet. Používal se po staletí a je považován za jedno z nejlepších tonik, které pomáhá stimulovat lymfatický systém. Manjistha je bylina, která pochází z ajurvédské tradice a je primárně využívána pro podporu lymfatického systému. Pomáhá detoxikovat lymfatický systém a podporuje lymfatický tok.

Prorostlík a Rhmannia jsou byliny, které jsou známé v tradiční čínské medicíně. Pomáhají v léčbě lymfatických stavů. Tyto byliny jsou v Asii velmi populární, udržují čistotu lymfatického systému a tím přirozeně odstraňují toxiny z těla.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button