Péče o těloPřírodní léčba

Jak poznat, že máte příliš vysokou hladinu estrogenu?

Vyvážená hladina estrogenu je nezbytná pro správnou funkci těla. Když jsou hormony v rovnováze, všechno většinou funguje tak, jak má. Když jsou v nerovnováze, může se projevit mnoho problémů. Estrogen je známý jako „ženský“ hormon, zatímco testosteron je považován za „mužský“ hormon. Přestože jsou oba specifikovány s určitými pohlavími, oba jsou přítomny u žen i mužů, jen s tím rozdílem, že ženy mají více estrogenu a muži více testosteronu.

U žen je estrogen produkován hlavně ve vaječnících. Také je však produkován v tukových buňkách a nadledvinové žláze. Při propuknutí puberty hraje nezbytnou roli ve vývoji takzvaných sekundárních pohlavních charakteristik: ňadra, pubické ochlupení a chloupky v podpaždí. Estrogen přispívá pravidelnému menstruačnímu cyklu tím, že řídí růst děložní výstelky během první fáze cyklu. Pokud ženské vajíčko není oplozené, estrogen se prudce sníží a začne menstruace. Pokud však vajíčko je oplozené, estrogen začne pracovat s progesteronem (jiným hormonem), aby společně zastavili ovulaci během těhotenství.

Estrogen má též svoji úlohu v jiných tělesných funkcích, jako například ve vývoji kostí. Funguje společně s vápníkem, vitamínem D a jinými hormony, aby rozložili a přestavěli kosti. Proto se hladina estrogenu začne snižovat ve středním věku, a tím se také zpomalí proces obnovy kostí. Jakmile žena projde menopauzou, více kostí se jí zlomí, než znovu obnoví. Estrogen také hraje důležitou roli v udržování tloušťky a síly vaginální a močovodné stěny, v udržování vaginální lubrikace, a předcházení krevních sraženin. Pomáhá též v jiných tělesných funkcích a má zejména efekt na pánevní svaly, sliznice, vlasy a kůži.

Je mnoho časů skrze celý život ženy, kdy se může estrogenová hladina změnit, od puberty a těhotenství až po menopauzu. Nedostatek produkce estrogenu spojovaný s menopauzou může vést k symptomům jako jsou návaly, vaginální suchost a ztráta sexuální touhy. Mnoho z nás je si toho dobře vědomých, i pokud jsme ještě nedosáhli menopauzy. Co se však stane, pokud je naopak produkce estrogenu příliš vysoká a co je toho příčinou?

Možné příčiny nadměrné produkce estrogenu

Hladina estrogenu se zvyšuje jak při pubertě, tak při těhotenství, může se to však stát i během jiných období. Existují pouze dvě vysvětlení, jak se mohl estrogen naakumulovat v těle – tělo samo produkuje příliš tohoto hormonu, nebo je získán z našeho okolí či stravovacích návyků.

Pokud je vaše hladina estrogenu vysoká v porovnání s vašimi ostatními hormony, je to často nazývané jako estrogenová dominance. Přesněji řečeno, hladina je vysoká v porovnání s progesteronem, tím jiným hormonem, který pomáhá řídit menstruační cyklus.

Překvapivě, nahromadění přebytečného estrogenu není vůbec tak složité, jak by se mohlo zdát. To je zapříčiněné vlivem složek podobných estrogenu, které se nacházejí v potravinách kontaminovaných pesticidy, herbicidy a růstovými hormony. Mnoho z běžných domácích produktů, které používáme, včetně plastů, čistících prostředků, kosmetiky, nábytku a koberců, obsahují endokrinní disruptory, což jsou chemikálie napodobující estrogen.

Jiné příčiny nadměrného estrogenu

  • Nadměrná konzumace alkoholu
  • Stres
  • Léky
  • Diabetes
  • Vysoký krevní tlak
  • Obezita
  • Srdeční onemocnění

A jak tedy poznáte, že máte nadbytek estrogenu?

Přibíráte na váze, aniž byste jakkoli změnili životní styl

Za předpokladu, že jste se nepřejídali a neleželi celý den na pohovce, a přesto bez zjevného důvodu přibíráte na váze, zejména v pánevní oblasti, může to být symptom nadměrného estrogenu.

Máte nepravidelnou nebo abnormální menstruaci

Vaše ňadra jsou citlivá a oteklá

Mnoho žen zažívá změny v ňadrech během jejich menstruačního cyklu, nebo během těhotenství. Je to proto, že ňadra jsou velice citlivá na hormonální změny. Pokud vás ňadra pobolívají obzvláště v oblasti bradavek a jsou nateklá více než obvykle, může to být způsobeno právě příliš vysokou hladinou estrogenu.

Zažíváte emocionální horskou dráhu

Estrogen ovlivňuje mnoho soustav ve vašem těle, a je dokonce důležitý pro váš mentální stav a emoce. Už jste určitě někdy zažili jeho vliv, například během takzvaného premenstruačního syndromu. To může zapříčinit šílenou emocionální horskou dráhu a děje se to kvůli hladině hormonů. Když ej vaše estrogenová hladina vysoká, můžete pocítit deprese, panické záchvaty, úzkost, nevysvětlitelný hněv a jiné výkyvy nálad.

Trpíte častými bolestmi hlavy

Začnou vám vypadávat vlasy

Ztrácíte paměť

Pokud si začnete všímat, že mnohem více zapomínáte, jako například že častěji ztrácíte klíče nebo mobil, či prošviháváte termíny uzávěrek v práci, může to být způsobeno hladinou estrogenu. Estrogen byl spojen s Alheimerovou chorobou a s jinými obtížemi postihující paměť, je tedy častou příčinou, proč máme potíž si něco zapamatovat.

Trpíte insomnií nebo jinými spánkovými poruchami

Cítíte se neustále vyčerpaní

Jak napravit podobnou situaci:

  • Snižte konzumaci alkoholu nebo ho vystřihněte úplně
  • Jezte organické potraviny
  • Zvyšte příjem vlákniny
  • Berte víc probiotik
  • Držte se vyváženého jídelníčku
  • Používejte rozmarýnový esenciální olej
  • Snažte se vyhýbat stresu

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button