OstatníPéče o těloPřírodní léčba

7 důvodů, proč potřebujete víc kolagenu

Kolagen je nejhojnější protein v lidském těle. Je to v podstatě takové „lepidlo“, které drží vaše tělo pohromadě. Najdete jej v kostech, kůži, svalech, krevních cévách, zažívacím systému nebo také ve šlachách. Právě kolagen pomáhá přinášet do pokožky sílu a pružnost spolu s nahrazením mrtvých kožních buněk.

Produkce kolagenu klesá

Produkce kolagenu v lidském těle se přirozeně začíná zpomalovat, je to vlivem stárnutí. To je také důvod, proč se objevují vrásky, proč klesá pokožka a bolí vás svaly. Vše se objevuje v důsledku slabší nebo snížené činnosti chrupavky. Další faktory se týkají životního stylu, například konzumace stravy, která obsahuje velmi mnoho cukrů, kouření, vysoké množství slunečních paprsků a podobně. To všechno může vyčerpávat hladinu kolagenu v lidském těle.

Napěchovaný vitamíny i aminokyselinami

Kolagen je také plný esenciálních aminokyselin, jako například arginin, glutamin, glycin a prolin. Jestliže jste nemocní nebo cítíte velké působení stresu, vaše tělo nemusí být schopno produkovat dostatečné množství těchto aminokyselin.

Prolin a glycin pomáhají vašim arteriálním stěnám uvolňovat tuk v krvi, potlačovat tuky v tepnách a minimalizovat hromadění tuku. Zdravé tepny znamenají zdravé srdce! Navíc glycin zajišťuje správnou funkci našich buněk, protože pomáhá budovat zdravé DNA.

Přinášíme sedm důvodů, proč potřebujete víc kolagenu.

Zdraví kůže proti stárnutí

Kolagen může pomoci zvrátit vzhled vrásek a obnovit mladistvou elasticitu pokožky. Úroveň kolagenu ve vašem těle je přímo spojená s věkem. To se projevuje na pokožce. Jak vaše tělo zpomaluje produkci této životně důležité živiny, vaše pokožka začíná vykazovat znaky opotřebení, jako například začínající vrásky, pleť se stává jemnější a tenčí. Obnova některých přírodních kolagenů těla vám pomůže zůstat mladší a současně tak zvýší hydrataci pokožky. Ta bude měkčí než běžně.

Posiluje kosti, klouby a chrupavky

Jedna z aminokyselin, která se nachází v kolagenu (glycin), je nezbytnou součástí procesu, jenž udržuje všechny pojivové tkáně kolem vašich kloubů dobře promazané a zdravé. Jak cvičíte, vaše klouby a vazy procházejí určitým „stresem“. Tato chrupavka se může opotřebovávat, což způsobí, že vaše kosti se budou pohybovat proti sobě, což vede k bolesti a zánětu.

Vaše tělo obvykle produkuje dostatek kolagenu, aby udržoval tuto tkáň zdravou a vaše kosti silné. Jak stárnete a množství přirozeně vyprodukovaného kolagenu se snižuje, je důležité jej doplnit. Doplňkové funkce kolagenu jako ibuprofen nebo jiné NSAID jsou bez škodlivých účinků pro vaše tělo. To také pomáhá léčit šlachy nebo kosti a udržuje vaše klouby bez zánětu.

Růst vlasů a nehtů

Vlasy a nehty se skládají převážně z keratinu, což je vláknitý protein, který vyžaduje růst aminokyselin. To je důvod, proč mnoho lidí užívá kolagen k dosažení delších a silnějších vlasů a nehtů. Pokud vaše tělo nedostane potřebné aminokyseliny, může to mít za následek slabé, křehké a pomalu rostoucí vlasy a nehty.

Trávení

Trpíte-li trávicími problémy jako IBS (syndrom dráždivého tračníku), ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba, pak budete chtít do svého těla dostat kolagen. Ten pomůže uzdravit střevo tím, že rozbije bílkoviny a uklidní výstelku vašich střev. Léčí také poškozené buněčné stěny pomocí aminokyselin. Kolagen také udržuje věci v pohybu v trávicím traktu tím, že pomáhá při vstřebávání vody.

Ztráta hmotnosti

Kolagen je skvělý zdroj bílkovin. Konzumace těchto bílkovin pomáhá snížit celkový příjem potravy. Protein zase podporuje pocit spokojenosti a plnosti, což může zase pomoci zvýšit ztrátu hmotnosti. Studie ukázaly, že kolagenové peptidy konzumované při snídani jsou o 40 % sytější než jiné bílkoviny jako syrovátka nebo sója. To vede k 20% snížení příjmu potravy v době oběda.

Posilovač při sportu

Kolagen může pomoci snížit některé z poškození, které jsou způsobeny všeobecným opotřebením. Konkrétně aminokyseliny glycin a prolin pomáhají k urychlení kolagenu po zranění, které souvisí se sportem. Užívá se jako doplněk k nápravě tkání, snižuje zánět a také riziko poškození. Arginin, další složka kolagenu, může zlepšit výkon při sportu, pomáhá při obnově a udržování svalové hmoty.

Podpora spánku

Glycin je bohatý na kolagen a je známo, že podporuje spánek a eliminuje stres. Studie zjistily, že tři gramy glycinu, které byly podávány před spaním, pomáhaly zlepšit kvalitu spánku. Vezměte si doporučenou dávku před spaním, abyste spali nerušeně celou noc. Kolagen také snižuje denní ospalost a pomáhá zlepšit paměť během denního bdění.

Jak používat kolagen a kde jej koupit?

Kolagen je prášek bez chuti, který neovlivňuje to, co k němu přidáte. Můžete jej tedy přimíchat do svého čaje, kávy, polévky, k dušenému masu, džusu, do jogurtu, smoothie či kamkoliv jinam, kde vám to bude vyhovovat. Podívejte se na balení, je nutno pořídit kolagen bez hormonů, bez pesticidů, GMO.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button