Péče o těloPřírodní léčba

Jablečný ocet – jak si jej vyrobit doma?

Jablečný ocet netřeba představovat, je skvělým pomocníkem pro vaše zdraví. Je onou úžasnou složkou, která vám umí pomoci v mnoha ohledech, podpoří zdraví, umí pomoci v mnoha kosmetických procedurách, popřípadě je skvělý pomocník při hubnutí. Nejlepší je organický a nefiltrovaný, který v sobě skrývá matku (což je sediment na dně) pomáhá v mnoha ohledech. Nemusíte jej dávat jen do jídel, salátů a podobně. Umí pomoci víc, než si myslíte!

Jablečný ocet jako pomocník

Jde o běžnou součást mnoha domácností, ale může mít také skvělé léčivé účinky. Jablečný ocet obsahuje kyselinu octovou, díky které získává typickou kyselou chuť. Má vysoký podíl jablečného pektinu a vitamínů skupiny B. Obsahuje dále niacin, kyselinu pantethenovou, biotin, vitamín C, draslík, vápník, fosfor, železo a další. Jablečný ocet v mnoha ohledech pomáhá vašemu zdraví a případným neduhům, které se mohou objevovat. Kde všude může jablečný ocet působit?

Napomáhá snižovat hladinu krevního cukru, což je skvělé pro pacienty trpící diabetem typu 2. Umí snížit citlivost na inzulín, snižuje hladinu cukru v krvi. Dále umí potlačovat také chuť k jídlu, což má vedlejší účinek a to pomoc při hubnutí. Pozor ovšem, není to spalovač tuků, takže nestačí pít jablečný ocet s vodou a budete hubnout. Posiluje zdraví srdce, při pravidelné konzumaci srdce sílí, snižuje se kardiovaskulární onemocnění.

Kde jablečný ocet sehnat?

Můžete si jej samozřejmě pořídit v obchodech, bývá jich k dostání velká spousta, různé druhy, výrobci. Někde se uvádí stoprocentní jablečný olej, některý je organický, další filtrovaný. Jak tedy vybrat opravdu ten správný? Samozřejmě můžete vybírat z velké nabídky, ale také si jej můžete vyrobit doma. Jednoduše, bez zbytečné chemie. Tak budete vědět, že je opravdu 100% přírodní, bez chemických látek a dalších konzervantů. Jak si vyrobit jablečný ocet v pohodlí domova?

Co budete potřebovat:

  • 1 kilogram organických jablek
  • 1 čajová lžička cukru
  • Dostatečně filtrovaná nebo destilovaná voda

Jak postupovat:

Vezměte jablka, očistěte je a nakrájejte na kostičky. Vezměte velkou sklenici (ideálně zavařovací na zelí) a začněte do ní plnit kousky jablek. Jakmile máte hotovo, přidejte dostatečné množství vody. Jablka by měla být zcela ponořená do vody. Jestliže jablka vyčnívají z vody, pak snadno chytí plíseň a tím pádem se zničí celá dávka na jablečný ocet. Přidejte cukr.

Následně nádobku zajistěte pevným víkem a opatrně, ale pořádně protřepejte. Máte-li pocit, že víko není těsné? Pak můžete upevnit gumovým pásem víko. Sklenici s jablky umístěte na tmavé a teplé místo, kde nechejte odpočívat a pracovat asi dva týdny.

Jakmile budou jablka kvasit, pak se bude voda měnit na oranžovou, bude mírně zakalená. Po dvou týdnech vytáhněte jablka, přelijte fermentovaný roztok zpátky do nádoby a nechejte ještě týden pracovat. Po třech týdnech je váš jablečný ocet připraven k použití! Stoprocentně přírodní a organický!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button