Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Červená řepa má neuvěřitelnou sílu, umí vyléčit těchto 12 nemocí

Od starověku lidé běžně konzumovali červenou řepu. Byla nejen chutná, ale také je zdravým jídlem, které může pomoci léčit řadu zdravotních problémů. Starověcí Římané a Řekové konzumovali červenou řepku k léčbě nemocí a různých zdravotních stavů jako například snížení tělesné teploty. Červená řepa je zkrátka skvělá!

Co obsahuje?

Červená řepa je bohatá na esenciální živiny a vitamíny jako jód, zinek, hořčík, saponiny, flavonoidy, chlór, sodík, betain, vápník a další přírodní dusitany. Chlór má hypoalergenní vlastnosti umožňují funkci orgánů, umí čistit ledviny, lymfy a žlučník. Díky tomu, že je červená řepa bohatá na živiny umí velmi účinně léčit onemocnění a nemoci.

Umí například pomoci s cukrovkou, se spánkovými problémy, se slabým imunitním systémem, anémiemi, aterosklerózou, vysokým krevním tlakem nebo se štítnou žlázou. Má však jeden vedlejší účinek a to červenou barvu v moči. Jaké zdravotní přínosy má červená řepa pro lidské tělo? Kde umí pomoci?

Bojuje proti rakovině

Betanin je antioxidant, který se nachází v červené řepě. Napomáhá bránit tvorbě nádorů. Chemická léčba Adriamycin ve skutečnosti obsahuje syntetický betanin. Můžete tuto látku získávat přímo od zdroje. Můžete konzumovat například boršč nebo nakládanou červenou řepu.

Pomáhá při zácpě

Obsah vlákniny v červené řepě je velmi významný. Vláknina je nezbytná k přemisťování jídla v trávicím ústrojí. Pomáhá také čistit povrch střev a absorbuje toxiny na cestě z těla ven.

Detoxikuje játra

Fytonutrienty betanin a pektin podporují správnou funkci jater. Betanin zabraňuje hromadění tuků v játrech, aby se zabránilo hromadění tuků v játrech a dalším nemocem. Na druhou stranu je silný a protizánětlivý antioxidant, zatímco pektin je vláknina, která pomáhá při trávení.

Obsahuje železo

Mnozí lidé nemají v těle dostatek železa, což vede k únavě a také až k anémii. Nedostatek železa se může projevovat mnoha způsoby a to může zanechat vaše buňky bez kyslíku. Červená řepa je bohatá na železo a vitamín C.

Zlepšuje tok krve

Dusičnany v červené řepě jsou převedeny na oxid dusnatý v těle. Oxid dusnatý uvolňuje a rozšiřuje krevní cévy a zvyšuje průtok krve. To naopak snižuje krevní tlak, zlepšuje fyzickou výkonnost a působí jako léčba srpkovité anémie. Aminokyselinový betanin také zabraňuje nahromadění homocysteinu (další aminokyseliny) v krvi, což může vést k problémům s oběhovým systémem.

Uvolňuje příznaky menstruační bolesti a menopauzy

O menstruaci a menopauze je známo, že způsobuje příval hormonů. Fytochemikálie, které se nacházejí v červené řepě, pomáhají vyrovnávat hormony a zvyšovat produkci estrogenu. Také železo v červené řepě pomáhá udržovat důležité minerály v krvi. Pomáhá to snižovat únavu a také podrážděnost. Vitamín B9 (folát) pomáhá regulovat menstruační období.

Bojuje se zánětem

Červená řepa obsahuje silné antioxidanty, které bojují proti poškození buněk, jde také o protizánětlivé činidlo, které pomáhá snižovat riziko onemocnění a rakoviny.

Prevence vrozených vad

Červená řepa obsahuje folát, který je nezbytný pro zdravý vývoj plod. Zejména pak zajišťuje řádný rozvoj míchy, aby se zabránilo riziku vzniku defektů. Také červená řepa zmírňuje stres dítěte a to tím, že pomáhá zlepšovat trávení a imunitu matky. Pomáhá také v prevenci osteoporózy a bolesti kloubů, což se může objevovat v těhotenství.

Stabilizuje náladu a duševní zdraví

Červená řepa obsahuje tryptofan, aminokyselinu, která podporuje pocity relaxace klidu a pohody. Další sloučenina betanin způsobuje metabolizaci chemické látky SAM-e, která je přirozeným antidepresivem. Podporuje také lepší průtok krve do mozku, červená řepa může také zlepšovat kognitivní funkce a brání demenci.

Podporuje sílu svalů, vytrvalost a výkon

Červená řepa podporuje vaše svaly a to díky železu, dusitanům a hořčíku. Studie na The Washington University School of Medicine in St. Louis v Missouri ukázala, že po okamžitém užívání červené řepy výrazně narostla svalová hmota.

Zdravá kůže

Folát je jedním z vitamínu B a umí podpořit zdraví kůže. Navíc může pomoci bránit rakovině kůže, povzbuzuje repigmentaci (navrácení barvy) bílých skvrn na kůži.

Zlepšete vysoký krevní tlak

Jak už bylo výše zmíněno, červená řepa pomáhá zlepšovat průtok krve a zajišťuje zdraví krevních cév. Studie, která byla zveřejněná v Journal of Nutrition Found zjistila, že sklenice šťávy z červené řepy denně může pomoci snížit krevní tlak u lidí s hypertenzí. Dokonce i u těch, jejichž vysoký krevní tlak nebyl kontrolován pomocí léků.

Přidejte červenou řepu do své každodenní stravy. Můžete si z ní udělat salát, džus, polévku či jí přidat ke každému jídlu. Získáte potravinu bohatou na různé živiny.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button