OstatníPéče o tělo

8 jednoduchých způsobů, jak si ulevit od bolesti zad

Většina lidí dnes vede sedavý způsob života. Ať už sedíte v práci, v tramvaji, autě nebo doma. To může působit problémy s pohyblivostí. Je nutno zachovat si pružnost svalů a celého těla. Pohyb tedy zařaďte do svého každodenního plánu. Pomůžete tak nejen svým svalům a kloubům, ale budete se po všech stránkách cítit dobře a lépe.

Podle Clevland Clinic příznaky problémů kyčelních svalů zahrnují:

  • Pocit ztuhlosti
  • Bolest, která se při stání, chůzi a dalších činnostech zhoršuje
  • Kulhavá chůze a celkové problémy s chůzí
  • Svalové nerovnováhy, které způsobuje zkracování svalů
  • Bolesti zad

Jestliže budete trávit většinu svého dne v sedavé pozici, pak je velmi dobré uvolnit své svaly kyčelního kloubu. Díky tomu se pokusíte zmírnit bolest svalů. Následující cviky pomáhají zlepšit mobilitu, posilují vaše svaly a zabrání se budoucím možným bolestem.

Hluboký výpad

Výpad v poloze běžce provedete tak, že umístíte pravou nohu vpřed. Zvedněte ruce z podložky a dejte na kolena. Poté ruce spusťte k bokům. Následněspustíte zadní koleno a holeň směřujete v podlaze. Zvedáte hrudník a ramena. Ruce zvedněte nahoru. Břišní svaly by měly být v neustálém záběru. Pro větší efekt se můžete naklánět malinko dopředu. Ujistěte se, že držíte záda rovně, zejména pak v bederní oblasti. Držte takto minutu, poté uvolněte. Opakujte na každé straně.

Výpad

Cvik začíná ve výpadu avšak nyní je koleno maličko výš. Pomalu odstraňte ruce z podložky a umístěte je nejdříve na stehna. Boky se snažte směřovat níž. Zvedněte ruce nad hlavu a zapojujte břišní svaly. Pomalu prodlužujte zadní nohu. V této pozici zůstaňte alespoň půl minuty a poté cvik opakujte na druhé noze.

Pozice šťastného dítěte

Opatrně si lehněte na záda na zem. Přitáhněte kolena k hrudníku a chytněte se za paty, každá ruka drží jednu nohy z vnitřní strany. Držte po dobu třiceti sekund a poté si odpočiňte a dále opakujte.

Pozice žabáka

Jde o pozici velmi intenzivní, proto je dobré být zpočátku opatrný. Myslete na to, aby vás nebolela kolena a kotníky. Lehněte si na podložku, na břicho. Klekněte si na kolena, podepřete se lokty a roztáhněte nohy podobně, jako žabák. Kolena od sebe rozšiřujte postupně, pomalu, dokud neucítíte ve stehnech tlak. Kotníky udržujte v souladu. V pozici zůstaňte asi půl minuty, poté odpočiňte a podle potřeby opakujte.

Přitáhněte koleno

Tento cvik se provádí vleže na podlaze. Ohněte kolena a umístěte pravý kotník na levé koleno. Boky však musí zůstat na podložce. Bederní oblast zad se snažte vtlačit do podložky. Následně přitáhněte levé koleno směrem k hrudi a rukama chytněte pod kolenem. Zhluboka dýchejte zhruba půl minuty. Poté odpočiňte a můžete pokračovat.

Pozice motýla

Sedněte si na podlahu, srovnejte si záda a přitáhněte chodidla k sobě tak, aby se dotýkala. Takzvaný motýlek. Držte kotníky rukama, tlačte kolena k zemi, malinko se ohněte v zádech, vydržte půl minuty. Poté odpočiňte a podle potřeby opakujte.

Poloviční pozice holubice

Začněte v nízkém výpadu, pravá noha před vámi. Levé koleno a holeň tlačte k zemi. Ruce dejte na pravé stehno a holeň mějte na zemi tak, aby vaše stehno bylo v souladu s kyčlí. V této pozici vydržte třicet sekund a poté nohy vyměňte.

Dvojitá pozice holubice

Sedněte si na zem, na podložku. Nohy dejte přes sebe, levou přes pravou. Můžete si pomaličku pomoci rukama. U tohoto cviku dávejte pozor, nohy přes sebe dávejte opatrně. V této pozici zůstaňte nejméně půl minuty, odpočiňte si a poté přehoďte nohy.

Tyto cviky, popřípadě cvičení jógy zařaďte do svého každodenního programu. To může pomoci přispět ke zlepšení a zdržení pružnosti a zdraví vašich kyčlí. Zvýšíte svou mobilitu!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button