Péče o těloZdravé tipy

Vyplázněte jazyk! Prozradí hodně o vašem zdraví

Myslíte si, že stav vašeho zdraví dokáže ohodnotit jen lékař? Nemusí to tak nutně být. I vy sami můžete sledovat signály svého těla, a to vám napoví daleko více než kdejaké rozbory u doktora. Dobrým ukazatelem vašeho zdravotního stavu je jazyk. To dobře ví i tradiční čínská medicína, která právě jazyk při diagnóze často využívá. Naučte se to i vy.

Bílý povlak

Prvním symptomem, který by vás měl při pohledu do zrcadla upozornit na to, že něco není v pořádku, je povlak nebo bílé skvrny na jazyku. Ty se mohou zcela běžně vyskytovat u lidí se špatnou ústní hygienou nebo u kuřáků. Pokud ale do této skupiny lidí nepatříte a váš jazyk je přesto nehezky bílý, je načase zpozornět.

Problém vzniká tak, že dochází k otoku papil na povrchu jazyka, kde se proto začnou zachytávat bakterie, odumřelé buňky a zbytky jídla. Příčinou tohoto stavu může být nejčastěji kvasinková infekce či stav nazývaný leukoplakie neboli metaplazie. Může se jednat o přechodný stav, který reaguje na jakousi nerovnováhu v těle, ale bohužel může značit i rakovinné bujení. Pokud tedy máte na jazyku bílé skvrny, které se nedaří odstranit ani důkladným čištěním jazyka, je to dobrý důvod, proč se vypravit k lékaři.

Sytě rudý jazyk

Zdravý jazyk má u běžného člověka příjemně růžovou nebo načervenalou barvu. Pokud na vás ale ze zrcadla kouká rudý jazyk, jako byste právě spořádali hrst malin, není to úplně dobrý signál. Červený jazyk může být známkou špatné reakce chuťových buněk určité jídlo, ale na vině může být i stres, nebo nedostatek vitaminů skupiny B.

Pokud vás zároveň bolí v krku, je možné, že vám tělo ohlašuje infekci. Může se jednak jak o streptokokovou infekci či spálu, ale třeba i o tzv. šarlatovou horečku, pokud zarudnutí a bolest doprovází i svědivá vyrážka. V každém případě zvažte doplnění vitamínů a posílení imunity.

Žlutý nebo hnědý povlak

Může upozorňovat na špatně fungující játra nebo také plísňová onemocnění. Vůbec nejčastěji jde ale jen o nedostatek vitamínu B3. Proto před návštěvou lékaře zajděte do lékárny a alespoň měsíc berte vitamín B3. Až pokud problém nezmizí, zajděte k lékaři.

Drobná poranění

Obvykle se jazyk poškodí některým jídlem, zejména pokud se jedná o pokrm horký či pikantní. Pokud se vám ale opakovaně tvoří drobné vřídky či opary, může to být příznak vážnějšího problému. Jestliže nemizí samy, zajděte si raději za lékařem.

Rýhovatý jazyk

Obvykle se nejedná o žádný závažný problém. Často jde o dědičnou věc, která ale není nijak nebezpečná. Odborníci nicméně doporučují, abyste se na tyto rýhy zaměřili při čištění jazyka, protože by v nich mohly snadno uvíznout zbytky jídla nebo bakterie.

Oteklý jazyk

Otok jazyka se může dostavit například jako následek vypití velmi horkého nápoje nebo obyčejného kousnutí do jazyka. Více závažný ale je v případě, kdy jde o alergickou reakci. V takovém případě je nutné okamžitě podat lék na alergii a také vyrazit k lékaři. Otok jazyka může postupně způsobit dušení, které vás přímo ohrožuje na životě.

Obavy z rakoviny

V dutině ústní, na jazyku, dásních, ale i rtech se mohou objevit různé druhy zhoubného onemocnění. Statistiky bohužel uvádí, že jsou čím dál tím častější. Nejvyšší riziko onemocnění je u lidí nad 40 let, ale ještě větší nebezpečí hrozí kuřákům. Pokud do rizikové skupiny patříte, není obezřetnosti nikdy dost. Jestliže u vás přetrvává bolest v ústech či se vám v ústech objevují nějaké výrůstky, raději se objednejte na vyšetření k lékaři. Mezi další příznaky rakoviny dutiny úst mohou patřit červené či bílé skvrny na sliznicích či neobvyklé krvácení ústních sliznic. Je velmi důležité odhalit rakovinu včas, neboť to má zcela zásadní vliv na úspěšnost léčby.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button