CvičeníPéče o tělo

V zimě si zacvičte uvnitř. Tyto sporty vás budou bavit

Pořád ještě si stojíte za svým předsevzetím, že letos trochu shodíte? Výborně, jen tak dál! Chodíte běhat nebo na procházky? Jenže co když prší nebo nasněží, nebo je prostě jen příliš chladno a vám se ven nechce? I přesto můžete zůstat ve formě. Existuje mnoho indoorových sportů, co se dají dělat (nejen) v zimě, a které vám pomůžou zhubnout a získat dobrou fyzičku.

Veslování

Za hodnu tohoto intenzivního sportu spálíte až 800 kalorií, a to už je docela slušné číslo. Indoorové veslování na trenažéru je skvělý způsob, jak zhubnout a je ohromně zdravé. Velikou výhodou je, že nepřetěžujete pouze určitou část těla, ale zapojujete doslova všechny svalové skupiny. Navíc jde o vhodný sport také pro lidi s větší nadváhou, protože je šetrný ke kloubům. Kromě nohou, rukou a zad při veslování zapojíte také svalový korzet neboli svaly hlubokého stabilizačního systému, který se stará o správné postavení těla. A právě díky tomu je veslování tak energeticky náročné. Hodně se zapotíte, takže nemusíte veslovat až do úmoru. Stačí i dvacet minut a trénink máte splněný.

Spinning

Jestliže jste nadšený cyklista, ale zimní počasí jízdě na kole příliš nesvědčí, pak se u spinningu jistě najdete. Spinning neboli jízda na pevném kole je jeden z nejlepších sportů nejen pro posílení fyzičky a hubnutí, ale navíc posiluje srdce a oběhový systém a nezatěžuje klouby. Nezkoušejte ale (zpočátku) jezdit bez vedení zkušeného lektora. Aby byl tento pohyb skutečně zdravý a prospěšný, je nutné dodržovat intervaly a tempo, které vám určí zkušený trenér. Budete-li mít stále stejné tempo, spálíte jen cukry a brzy se vyčerpáte. Navíc hrozí, že vám po čase začnou růst velké svaly na nohou. Proto je tak důležité střídat zátěž a rychlost. Díky spinningu spálíte za jednu šedesátiminutovou lekci až 700 kcal.

Squash

Běháte rádi za míčkem? Pak namísto tenisu vyzkoušejte i squash. Ani na raketové sporty nemusíte v zimě zapomínat. Už během prvních pár minut této hry z vás doslova poteče pot. Za hodinu hry pak spálíte klidně i 800 kalorií. Je to velmi náročný sport na výdej energie i kondici. Také zlepšuje hbitost, postřeh a rychlost. Při squashi se často mění klidné a výbušné fáze, což je náročné na srdce, a proto nemusí být tato aktivita vhodná pro každého. Zvlášť opatrní buďte v případě, že nejste na rychlý pohyb zvyklý a se sportem teprve začínáte. To samé platí i pro ty, kteří mají potíže s koleny či kotníky.

Plavání

Rozhrabovat pažemi hladinu vody nemusíte jen v létě. Plavání na vzduchu se sice nic nevyrovná, ale i bazén má něco do sebe. Posledním naším tipem na indorové sporty, kterými se dá zhubnout, je plavání. Pokud je správně technicky zvládnuté, rovnoměrně tvaruje postavu a posiluje zádové svaly, které má většina lidí oslabené. Plavání je skvělé na srdce a díky vodě, která nadnáší, se hodí i pro lidi s velkou nadváhou nebo bolestmi kloubů. Za hodinu intenzivního plavání spálíte až 600 kalorií. Soustřeďte se ale na správnou techniku i dýchání – většina lidí neplave správně a ani to neví. Nejste-li si jistí, zkuste pár vedených tréninků, nebo si alespoň trochu více načtěte o správné práci rukou i nohou.

Jóga

Zvláště v zimě je dobré najít si indoorový sport, kde se nejen fyzicky namáháte, ale můžete zároveň i relaxovat, čerpat energii a naučit se třeba i nahlížet na svět nějak jinak. K tomu vám může pomoci třeba právě jóga. Je to pomalejší cvičení, které nemá tak vysoké energetické nároky, ale to neznamená, že není náročné. Po hodině jógy budete příjemně unaveni, ale zároveň budete mít zklidněnou mysl. Je to skvělé cvičení pro tělo i mysl.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button