Přírodní léčba

Esenciální oleje, které vás dostanou přes menopauzu

 

Výzkum zjistil, že v prvním roce hormonální léčby se vyvine zvýšené riziko srdečních onemocnění a mrtvice a že ženy, které na něm zůstávají po delší dobu, nadále vykazují vyšší riziko obou stavů. Účastníci studie, kteří používali kombinaci estrogenu a progestinu jako součást hormonální terapie, vyvinuli významné zvýšení rizika invazivního karcinomu prsu a úmrtí na rakovinu prsu, stejně jako rakovinu plic, onemocnění žlučníku, demence a močovou inkontinenci. Kvůli těmto rizikům národní zdravotní síť žen doporučuje hledat alternativní způsoby, jak se vypořádat s příznaky změny života.

Pokud jste v pokušení obrátit se na antidepresiva, která jsou někdy předepsána pro boj s příznaky, tyto léky také přicházejí s vážnými vedlejšími účinky, z nichž některé jsou mnohem horší než dokonce nejvíce otravné symptomy menopauzy, jako je zvýšené riziko sebevraždy.

To znamená, že nejlepším řešením je podívat se na přírodní alternativy, jako jsou esenciální oleje.

Tyto oleje se ukázaly jako nejlepší pro boj s příznaky menopauzy.

Olej ze šalvěje muškátové

Šalvěj muškátová má dlouhou historii léčivého použití a esenciální olej z ní je považován mnoha odborníky za nejúčinnější ze všech silných olejů pro vyvažování hormonů. Nemůže poskytnout úlevu od příznaků menopauzy, jako jsou návaly horka a úzkost, ale může snížit intenzitu a frekvenci návalů a nočních pocení, stejně jako zmírnění příznaků PMS a snížení menstruačních křečí. Její schopnost regulovat hormony také znamená, že může pomoci pozvednout náladu, bojovat s depresemi a zlepšit duševní sílu.Bylina ovlivňuje hormony těla, protože obsahuje přírodní fytoestrogeny, které jsou označovány jako „dietní estrogeny“, které jsou odvozeny z rostlin.

Tyto fytoestrogeny vedou k estrogenním účinkům, které regulují hladiny estrogenů, aby podpořily dlouhodobé zdraví dělohy tím, že snižují riziko rakoviny vaječníků a dělohy.Studie publikovaná v časopise Journal of Phytotherapy Research v roce 2014 ukázala, že vdechování esenciálního oleje z této byliny vedlo ke snížení hladiny kortizolu o 36 procent a zároveň ke zlepšení hladin hormonů štítné žlázy. Vysoká hladina kortizolu může vést ke zvýšení hmotnosti, depresi a mnoha dalším problémům.

Postmenopauzální ženy, které se zúčastnily studie, byly diagnostikovány s depresí, ale po pokusu zjistili, že šalvěj má významný vliv na zlepšení jejich nálady a zmírnění příznaků deprese.Můžete použít šalvěj tak, že ji vložíte do difuzéru nebo přímo vdechujete přímo.

Esenciální olej ze šalvěje lékařské

Stejně jako šalvěj muškátová může být jiný typ šalvěje, obvykle označovaný jako „šalvěj“ nebo dalmatská šalvěj, ideální pro řešení horkých záblesků. Šalvějový esenciální olej byl dobře vědecky doporučen ke snížení nočního pocení. V jedné studii byl účastníkům podáváni pilokarpin, aby indukovali nadměrné pocení, ale když jim byl podán extrakt šalvěje, pocení se významně snížilo. Několik studií ukázalo, že snižuje jak frekvenci, tak intenzitu nočního potu a horkých záblesků. I když si nejsou 100% jistí, experti věří, že to mohou být šalvějové estrogenní sloučeniny, které jsou velmi efektivní pro vyvažování hormonů a omezení hormonálních výkyvů, které vytvářejí nadměrné teplo v těle a tím pádem pocení.

Esenciální olej z římského heřmánku

Římský heřmánek je vynikající pro snížení stresu a horkých záblesků. Ve skutečnosti, starověcí Egypťané ho používali na léčbu horečky kvůli jeho chladící schopnosti, stejně jako k uklidnění a zmírnění nervozity. Tím, že ho zkombinujete s šalvějovým olejem, můžete vytvořit silnou chladící mlhu, která se použije při horkém záblesku. Jednoduše přidávejte 10 kapek každého oleje na 90 ml destilované vody do lahvičky s rozprašovačem.

Můžeme se zmínit i o dalších účincích tohoto oleje, včetně uklidnění mysli, boje s depresí, zmírnění úzkosti a boje s nespavostí. Ve skutečnosti byla tato bylina prokázána ve studiích, mezi těmi, které pomohly zlepšit kvalitu spánku. V roce 2006 britská studie z University of Northumbria, která se zaměřila na účinky na náladu a spánek, zjistila, že účastníci zaznamenali větší klid a ospalost, což dokazuje, že dává možnost vstoupit do klidnějšího stavu a zlepšit spánek.

Esenciální olej z máty peprné

Eterický olej z máty je osvěžující, ochlazující a povznášející. Pomůže ochladit tělo, když přijdou horké záblesky nebo noční pocení. Je to mentol z mátového oleje, který vybízí podvědomí, aby si myslelo, že jakákoli část vašeho těla, na kterou ji aplikujete, je chladnější, než ve skutečnosti je. Kůže pohlcuje olej a distribuuje tento „chladný“ pocit po celém těle.Peppermint lze také použít k boji proti únavě, běžnému problému pojícím se s menopauzou. Mnoho žen zažívá nečekané, dlouhé okamžiky únavy, které mohou ztížit práci nebo každodenní činnosti. Zatímco krátké zdřímnutí může pomoci na dlouhé cestě v boji s únavou, samozřejmě to ale není vždy možné.

Místo toho uchopte láhev silice z máty peprné a vdechujte ji, nebo ji vložte do difuzoru a nechte znovu proudit tělem energii. Další možností je vsadit 20 kapek mátového oleje do lahvičky ve spreji kombinované s 200 ml vody a pak je použít k jemnému umlčení únavy, aby poskytly ochlazení, osvěžující úlevu, stejně jako snížení mentální únavy a zlepšení koncentrace.V ideálním případě se ho snažte použít dříve, než začnete cítit extrémně únavu, protože je snadnější tomu zabránit, než překonat, jakmile únava udeří.

Citronový olej

Citronový olej může řešit řadu menopauzálních příznaků, neboť poskytuje osvěžující účinek jak na mysl, tak na tělo. Když únava nebo mozková bdělost udeří, je to skvělé pro zvýšení pozornosti a koncentrace – můžete ji zahánět jak doma, tak i v kanceláři. Je také vynikající pro dodání energie a jasnost mysli – jednoduše vetřete několik kapiček do dlaně a okamžitě vdechněte.Vzhledem k tomu, že je podrážděnost běžná při menopauze, citron je také vhodný pro zvedání vaší nálady a zahánění úzkosti, smutku a dokonce deprese. Po obzvláště náročném dni přidejte několik kapek do teplé lázně, aby se ztratil stres a únava. Protože citronový éterický olej se běžně vyskytuje v přírodě, nejen eliminuje duševní únavu, ale může také snížit nervozitu, napětí, úzkost a vyčerpání a vytvářet pozitivnější myšlení.

Esenciální olej z tymiánu

Tymiánový olej je považován za jeden z nejsilnějších antioxidantů na planetě a byl používán k léčbě už od dob starověku. Může podporovat zažívací, dýchací, imunitní, nervový a jiný tělový systém a pro menopauzální ženy je výjimečný, protože je považován za jeden z nejlepších éterických olejů pro vyvažování hormonů, které pomáhají bojovat s menopauzálními příznaky.

Poskytuje progesteronové vyrovnávací účinky a prospěje tělu tím, že zlepšuje produkci progesteronu. Tymiánový esenciální olej byl zařazen jako jedna z prvních šesti sloučenin, která obsahovala nejvyšší progesteronovou a estradiolovou vazbu 150 bylin, které byly testovány na produkci progesteronu, jak je uvedeno ve sborníku Společnosti experimentální biologie a medicíny, a proto má tak výjimečnou schopnost navození přirozené rovnováhy hormonů. Tymiánový olej může také zmírnit stres, snížit úzkost a léčit neklid, protože pomáhá tělu odpočívat.

Do difuzoru můžete přidat tymiánový esenciální olej, vdechnout ho z lahvičky nebo přidat několik kapek do lázně.

Muškátový esenciální olej

Muškátový esenciální olej je známý jako uklidňující, revitalizující a detoxikační. Pomůže zlepšit suchou pokožku, což je častý problém při menopauze. Je také považován za mocný regulátor sekreci hormonů, který je ideální pro léčbu symptomů PMS a menopauzy, se schopností snížit úzkost a podráždění, podporovat pocity štěstí a zmírnit změny nálady. Výzkum zjistil, že nabízí antidepresivní vlastnosti, které pomáhají ženám, které trpí změnami nálady a depresí. Ve výzkumu zaměřeném na menopauzální ženy se těm, které dostávali aromaterapeutickou masáž po dobu osmi týdnů s použitím směsi muškátového esenciálního oleje a mandlového oleje, došlo ke zlepšení nálady a deprese. Muškátový esenciální olej může také poskytnout ochlazující úlevu od horkých záblesků a nočních pocení.

Levandulový esenciální olej

Levandulový olej je známý svou schopností podporovat klid a relaxaci, stejně jako zvednout náladu a zlepšovat spánek pro ty ženy, které bojují s jedním z nejvíce frustrujících účinků menopauzy: nespavost. Jak uvádí lékařské centrum Univerzity v Marylandu, před nějakým časem byly polštáře často plné levandulových květin, které pomohly těm, kteří byli neklidní, a nemohli mít dlouhý, krásný a hluboký noční spánek. Z toho vychází také některé vědecké důkazy, které navrhly používání levandulového éterického oleje, jako součást aromaterapie, protože může pomoci zpomalit aktivitu nervového systému, podporovat relaxaci, zlepšit náladu a kvalitu spánku.

Odborníci věří, že levandulový esenciální olej pomáhá uklidnit tělo dost na to, aby hormonální hladiny byly přirozeně vyvážené. Existuje několik způsobů, jak ho použít, včetně přidání 5 až 10 kapek oleje do difuzoru nebo zvlhčovače, přičemž kontinuální proud jeho vůně je užitečný zejména pro fyzickou i emoční rovnováhu. Můžete také umístit kapku nebo dvě oleje na různé tlakové body, jako jsou vnitřní zápěstí, za uši nebo na spánky a masírovat je, nebo dát asi 10 kapek do teplé lázně a namočit se po dobu 20 až 30 minut těsně před spaním, abyste vyvážili hormonální hladiny a pomohli vám relaxovat a užít si lepšího spánku.

Limetkový esenciální olej

Limetka je podobná citrónu, a také nabízí povznášející a povzbuzující účinky na mysl a tělo. Pomáhá vyčistit mlhu ve vaší hlavě, vnést do ní jasnost a zároveň pomoci od psychického vyčerpání. Používejte ji jako citron, rozptylte ji doma nebo v kanceláři, nebo si trochu nakapejte do dlaně a okamžitě vdechněte.

Cypřišový esenciální olej

Cypřiš je detoxikační olej, který je vynikající, pokud trpíte nadýmáním a zadržováním tekutin. Pomáhá také zlepšovat hormonální rovnováhu díky svým uklidňujícím účinkům na nervový systém, které vás mohou uklidnit. Protože poskytuje také uklidňující a chladicí vlastnosti, je dobrý i pro léčbu příznaků, jako jsou horké záblesky.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button