Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

5 důvodů, proč zmrazit borůvky

Většina lidí už ví, že organické plody jsou pro lidské tělo neuvěřitelným přínosem. Vitamíny a antioxidanty, které v nich najdete, poskytují lidskému tělo spoustu zdraví a pomáhají v řadě procesů v lidském těle. Například umí skvěle pomoci bojovat proti volným radikálům, a díky tomu budete zdravější. Takové organické plody by měl konzumovat opravdu každý!

Skvělé borůvky

Takovými organickými plody jsou také borůvky – ty mají mnoho skvělých přínosů pro vaše zdraví. Marin Plumb, vedoucí odboru potravinářství na státní univerzitě v Jižní Dakotě, zjistila, že zmrazené borůvky jsou stejně výživné jako borůvky čerstvé, a to dokonce i šest měsíců po jejich zmrazení.

Ledové krystaly, které se během zmrazení tvoří, narušují strukturu rostlinné tkáně, což činí anthocyaniny dostupnější. Anthocyaniny jsou skupinou antioxidačních sloučenin, které poskytují různé systémy v lidském těle a pomáhají je chránit. Borůvky jsou tak pro vaše tělo opravdovým přínosem.

Co způsobí zmrazení?

Když zmrazíte borůvky (krátce i na delší dobu), nízké teploty pronikají hluboko do ovoce a narušují tak strukturu tkáně. Díky tomu jsou antokyany dostupné a absorbovatelné. Borůvky jsou ve skutečnosti ostré a modré barvy a to kvůli anthokyaninu v tkáni. Organické plody mají již vyšší obsah výživy než alternativy, ale jejich zmrazení může ve skutečnosti přispět k těmto přínosům.

Zlepší zdraví srdce

Konzumace borůvek velmi výrazně snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění tím, že reguluje a uvolňuje arteriální elasticitu cévní stěny. Také pomáhá zlepšovat průtok krve a přináší zdravý krevní tlak.

Snížení rizika Alzheimerovy choroby

Anthocyanin v bobulích může skutečně zlepšit paměťové funkce a pomůže také ochránit mozek před poškozením a před ztrátou buněk. Borůvky mohou zlepšit růst nervových buněk a usnadňují komunikaci mezi procesy nervových buněk. To zpomaluje rychlost stárnutí.

Zlepšuje zdraví nervového systému

Borůvky obsahují řadu antioxidantů – ty jsou pro každé lidské tělo velmi přínosné. Tato řada živin poskytuje nervovým buňkám ochranu před oxidačním poškozením. Nervové buňky jsou trvale ohroženy oxidačním poškozením, což logicky vyžaduje trvalou ochranu, kterou borůvky a antioxidanty v nich poskytují.

Zlepší motorickou funkci

Starší lidé trpí problémy s pohybem, jde povětšinou o problémy u lidí starších 70 letech. Snižuje se motorická funkce. Ta se však může obnovit po konzumaci zmrazených borůvek. Pomáhají zvyšovat kognitivní schopnost, která vykazuje lepší motorickou schopnost ve srovnání s ostatními lidmi ve stejné věkově skupině, kteří však zmrazené borůvky nekonzumují.

Zlepšení trávení

Borůvky nabízejí antioxidační ochranu trávicího traktu, pomáhají bojovat proti volným radikálům, z nichž některé mohou způsobovat rakovinu. Tato superpotravina hraje významnou roli v boji proti rakovině tlustého střeva. Lidé, u nichž hrozí riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, by tedy měli do své stravy zařadit zmrazené borůvky. Vyplatí se to.

Zdravá superpotravina

Borůvky jsou skvělé a přínosné pro zdraví. Jejich zmrazení vám umožní z nich získat ještě větší výhody. Budou stejně dobře chutnat, ale budou ještě o něco zdravější než v běžné podobě. Vyzkoušejte i vy do svého jídelníčku zařadit zmrazené borůvky. Několik dávek zmrazte, nechejte několik týdnů a uvidíte, jak skvěle budou fungovat. Doporučujeme konzumovat během ranních hodin.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button