NávodPéče o tělo

9 praktických použití jedlé sody

Každý se snaží, aby vypadal co možná nejlépe, stále mladě a krásně. Chcete se cítit dobře a pro tento pocit možná někdy lidé občas mohou ztratit hlavu. Začnou utrácet spousty peněz za kosmetiku, která dle reklam slibuje hotové zázraky. Ne vždy je tomu tak a vy zbytečně ulevujete své peněžence. Nemusíte utrácet vysoké částky, jednoduše sáhněte do své spíže! Možná ani nevíte, co vše pro vaši krásu zde najdete!

Krása s pomocí domácích prostředků

Pro skvělou péči o vlasy a pleť můžete sáhnout do spíže. Jde o jeden z nejúžasnějších kosmetických výrobků. Stačí použít jedlou sodu. Ano, je to velmi jednoduché! Jedlá soda má opravdu skvělé účinky pro lidské tělo. Její použití v kuchyni všichni známe, mnozí vědí, že umí také velmi dobře působit na lidské zdraví. Má však také skvělé účinky v kosmetice.

Jedlá soda není nijak drahá, což je její velké plus na rozdíl od drahých kosmetických přípravků. Najdete jí snad v každém obchodě nebo supermarketu. Pro zdravotní a kosmetické využití se doporučuje jedlá soda bez obsahu hliníku. Uvidíte, jak skvělé umí působit. Kde všude jí můžete použít?

Pleťová maska

S jedlou sodou můžete jednoduše vyčistit vaší pokožku, otevřít ucpané póry. Pleťovou masku můžete vyrobit jednoduše jen s pomocí dvou ingrediencí. Budete potřebovat jednu čajovou lžičku jablečného octa a půl šálku vody, pořádně promíchejte. V další misce spojte jednu čajovou lžičku jedlé sody s polovinou citronu. Přidejte dvě čajové lžičky organického medu a smíchejte. Přidejte směs octu a vody a vytvořte masku. Tu následně aplikujte na pokožku po dobu pěti až deseti minut, následně jí opatrně smyjte.

Exfoliace

Jedlá soda je skvělým pomocníkem pro exfoliaci, tedy pro odstranění mrtvých kožních buněk z pokožky. Smíchejte jeden díl vody se třemi díly jedlé sody. Tuto směs naneste na pokožku a jemně vmasírujte do pokožky. Opláchněte teplou vodou a aplikujte hydratační krém.

Léčba akné

Akné je jedním z nejčastějších problémů, které ovlivňují lidskou krásu a dokonce i sebevědomí. Chcete-li bojovat s nepříjemnými pupínky, které se spolu s akné objevují, postačí použít tuto pastu. Jak jí připravit? Smíchejte jedlou sodu s několika kapkami citronové šťávy. Vzniklou směs poté aplikujte přímo na pupínky. Ideální je provést aplikaci na noc, kdy není pokožka vystavená slunečnímu záření.

Bělící prostředek

Pravidelné používání laku na nehty může způsobovat žlutý nádech na nehtech. Jestliže si ráda lakujete nehty, pak je dobré je očistit směsí peroxidu vodíku a jedlé sody.

Pomoc s lupy

Jedlá soda může pomoci vyhnout se nepříjemným lupům ve vlasech a na pokožce hlavy. Jedlá soda je alkalická a pomáhá tak rovnováze pH pokožky. Dejte tři lžíce jedlé sody na mokré vlasy a na pokožku hlavy. Chvíli počkejte a následně důkladně vlasy opláchněte vodou. Tuto metodu používejte pouze jednou týdně. Můžete si také vytvořit vlastní šampon, do kterého přidáte jednou sodu.

Mastné vlasy

Máte problém se stále se mastícími vlasy? Musíte si kvůli tomu vlasy neustále umývat? Pak odstraňte přebytečný maz z pokožky s pomocí jedlé sody. Vaše vlasy tak budou krásně čisté! Jediné, co potřebujete je smíchat jednu lžíci s běžně používaným šamponem. Naneste jej na vlasy, promasírujte a nechejte několik minut působit. Následně pořádně vypláchněte šampon studenou vodou. Využívejte tuto metodu často, chcete-li vidět dobré výsledky.

Odstraňte chlór

Jestliže často chodíte plavat, pak můžete bojovat s trvalou chlórovou „vůní“, která se vás bude držet. Vaše vlasy jsou načichlé chlórem a nejde se toho zbavit? Zkuste jedlou sodu. Smíchejte mýdlo s jedlou sodou. Jakmile jsou vaše vlasy čisté, použijte na ně kondicionér.

Čisté a lesklé vlasy

Jedlá soda a jablečný ocet jsou dva skvělé přípravky, které se postarají o to, aby byly vaše vlasy přirozeně krásné a zdravé. Smíchejte jednu čajovou lžičku jedlé sody v pěti lžících vody. Tuto směs naneste na celou pokožku hlavy. Poté dejte do jednoho šálku vody jednu lžíci jablečného octa a směs aplikujte na kořínky a špičky vlasů. Tuto směs aplikujte celý týden. Pak nechejte vlasy pár dní odpočívat a znovu postup opakujte.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button