Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

8 výstražných znamení, že můžete mít anémii a vůbec o tom nevíte

Anémie je stav, kdy nemáte dostatek zdravých červených krvinek k přenosu kyslíku po celém těle. Existuje mnoho forem. Anémie s nedostatkem železa je ve skutečnosti extrémně častým onemocněním a to je velmi alarmující. Zvláště pak, když někteří toto onemocnění nediagnostikují.

Problémy se železem

Lidské tělo potřebuje železo, které je nezbytné pro výrobu zdravých červených krvinek. Bez železa má vaše tělo při tvorbě krevních buněk potíže, což znamená, že ztráta krve (například při zranění nebo menstruačním cyklu) může způsobovat komplikace. Jestliže se u vás objevují tyto příznaky, pak se u vás může jednat o anémii. Diagnostikujte si nemoc včas a začněte s léčbou. Jaké příznaky se mohou objevovat?

Únava

Podle National Heart, Lung and Blood Institute je nejběžnějším příznakem všech typů anémie právě únava. Únava nastává, protože vaše tělo nemá dostatek červených krvinek k přenosu kyslíků do mnoha částí těla. Mnoho lidí si myslí, že únava pramení z mnoha důvodů, ze stresu, vyčerpání, nemoci a podobně.

Únava, kterou pociťují lidé, kteří trpí anémií, je jiná, liší se od únavy, která se u vás objevuje při probdělé noci nebo po celodenním pracovním zápřahu. Lidé, kteří jsou anemickými, často pociťují únavu celou dobu, čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu. Pokud cítíte únavu, která pomalu, ale jistě ovlivňuje kvalitu vašeho života, může být viníkem právě anémie. Je nutno navštívit lékaře.

Bledost

Jedním z dalších příznaků je bledost. Když se podíváte na vaše oči, tak zjistíte, že oblast nad vašimi dolními řasami je bledá. Jedná se o oblast cév, takže pokud je tato oblast bledá, je to dobrý signál, že nemáte dostatek červených krvinek. Tváře jsou bledé a také nehtové lůžko může být bledé.

Obtížné dýchání

Máte-li pocit, že nemůžete chytit dech zvláště po cvičení nebo při stoupání po schodech, pak to povětšinou znamená, že tělo nedostává tolik kyslíku, kolik potřebuje. Pocity slabosti a závratí jsou poměrně časté.

Úzkost

Jestliže již trpíte úzkostnou poruchou, pak může být těžké určit, zda se to týká anémie nebo ne. Projevily se u vás příznaky úzkosti teprve nedávno, může být příčinou anémie. Důvodem je, že krev se čerpá rychleji a snaží se tak získat víc kyslíku.

Mravenčení

Mravenčení a pocit necitlivosti v rukou nebo nohou může být také problém, který poukazuje na anémii. Do končetin se nedostává tolik krve, což způsobuje právě ono mravenčení nebo necitlivost v končetinách. Můžete také cítit studené ruce a nohy.

Bolesti hlavy

Čas od času se každý z nás potýká s bolestí hlavy. Toto samotné nevede k anémii, může to být příznak například nedostatku tekutin, únavy, hluku a podobně. Jestliže vás provází bolest hlavy pravidelně a k tomu se objevují další příznaky, pak možná nebude od věci navštívit lékaře, který vás vyšetří a zjistí, zda netrpíte anémií. Bolesti hlavy spolu s dalšími příznaky mohou znamenat, že vaše tělo nemá dostatek kyslíku a krve na místech, kde je to potřeba.

Problémy s menstruací

U žen může být anémie způsobená děložními fibroidy, které se nachází uvnitř dělohy. Tyto fibroidy jsou často velmi bolestivé během menstruace. Ženy, které si všimly těchto problémů, během své periody také mohou krvácet více, než je obvyklé. Mohou se objevovat také bolestivé křeče. Je dobré se o tomto poradit se svým lékařem, protože viníkem může být právě anémie s nedostatkem železa.

Problémy se soustředěním

Někdy se také hovoří o zastřené mysli nebo „mozkové mlze“. Máte pocit, že jsou vaše myšlenky zahaleny závojem mlhy. Lidé mají problémy s udržením myšlenek, mají problémy se soustředěním, s pamětí, vzpomínáním. Na to všechno může mít vliv nízká hladina železa a projeví se to na úsudku, soustředění i na pracovním výkonu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button