Péče o těloZdravé tipy

Zadržujete močení? Hrozí vám spíše „nehoda“ než poškození zdraví

Vyprazdňování patří k přirozeným procesům v těle člověka. Tzv. na malou jde za den většina z nás několikrát a asi nikoho z nás by nenapadlo to počítat a strachovat se, zda nechodíte příliš často nebo naopak málo. Zejména ženy však často bojují s tím, že se jim chce na záchod častěji a močení se snaží různě odkládat a zadržovat. Říká se však, že zadržováním močení si můžete způsobit vážné zdravotní problémy. Je to skutečně tak, anebo jde jen o jakousi lidovou legendu, která nemá opodstatnění ve vědě?

Určitě jsme se do této situace dostali už všichni. Před odchodem z restaurace si dopřejeme ještě kávu nebo rychle vypijeme zbytek limonády a poté nasedneme do autobusu domů. Jenže už po pár minutách na nás začne doléhat nutkání odskočit si, které ale aktuálně nemůžeme uspokojit. Domů pak dobíháme doslova na poslední chvíli a možná ani nestihneme pořádně dovřít dveře na toaletu.

Může být takové jednání skutečně škodlivé pro naše zdraví? Řada lidí argumentuje tím, že pokud je močový měchýř hodně roztažený, při uvolnění není schopen vyloučit všechnu moč. Část z ní tedy stále zůstává v močovém měchýři a je živnou půdou pro různé bakterie a mikroby, které se v ní množí a mohou vést k zánětům. Odborníci ale tvrdí, že toto riziko je spíše minimální. Schopnost zadržet močení je totiž ohraničena časově a po nějaké době ji prostě ani tou největší silou vůle nezadržíte. Spíše než k riziku infekce, tedy snadněji dojde k nehodě, která samozřejmě na veřejných místech může být značně potupná. Toto riziko samozřejmě stoupá s věkem, kdy svěrače postupně ochabují, a zejména senioři mohou trpět častým únikem moči.

Funkce močového měchýře

Močový měchýř je svalem, který má tvar malého balónku. Během dnes se v něm shromažďuje moč a po většinu času je uvolněný. Až když jde člověk na toaletu, stáhne se, aby moč vypudil ven. Obklopují jej navíc další důležité svaly jako jsou svěrače močové trubice, které drží moč uvnitř a zabraňují jejímu úniku. Pro ovládání močových cest jsou navíc důležité i svaly pánevního dna, které se nachází pod močovým měchýřem a které pomáhají močové trubici, aby zůstala uzavřená. Posilování svalů pánevního dna má tedy významný vliv na eliminaci rizika inkontinence ve vyšším věku.

Jakmile je močový měchýř plný, nervová zakončení signalizují mozku, že je potřeba se vyprázdnit. Samotné vypuzení močí však představuje souhru tří procesů: svaly pánve drží močový měchýř a trubici, svěrače otvírají a zavírají močovou trubici a nervy ovládají svaly měchýře a pánevního dna. Pokud si myslíte, že tyto svaly ovládáte svou vůlí, jste na omylu. Platí to jen do určité chvíle. Jakmile je měchýře přeplněn, vůle ztrácí nad těmito svaly kontrolu a reflex přebírá velení. Pak už se můžete snažit jak jen chcete, ale močení nezadržíte. Naštěstí tato situace většinou nenastane a toaletu se nám podaří najít včas. Proto také malým dětem chvíli trvá, než se naučí tyto svaly ovládat a reflexivní močení ovládnou svou vůlí.

Proč ženy neustále hledají toaletu

Určitě už jste si všimli, že ženy mají ve zvyku chodit a toaletu daleko častěji než muži. A není to jen proto, aby si přepudrovaly nos nebo pomluvily kamarádku. Na vině častějšího močení už žen je anatomie. Vzhledem k tomu, že děloha také zabírá prostor v břiše, může měchýř žen poskytnout objem jen 200 až 400 ml. Už mužů bývá tento objem více než dvojnásobný – je tedy jasné, že jejich potřeba zajít si na toaletu nebude při stejné spotřebě tekutin zdaleka tak vysoká. Během těhotenství navíc rostoucí miminko ještě více tlačí na močový měchýř a jeho kapacita se snižuje na skutečné minimum. Těhotné ženy tedy skutečně na záchodě stráví podstatnou část dne.

Co tedy říci závěrem?

Zadržovaní moči obecně není problém – spíše než uškodí tělu, stane se malér v kalhotách. Platí to však pro situace, kdy močení odkládáte jen krátkodobě a neděláte to každý den. Dlouhodobé a neustálé odkládání potřeby je naopak nezdravé a považuje se za rizikový faktor pro rozvoj syndromu hyperaktivního měchýře. Rizikovější mohou být například zaměstnání, kdy z různých důvodů není možné si pravidelně odskočit, a na denní bázi tedy dochází k přetěžování močových cest.

Je třeba také vyvrátit mýtus, že oddalováním malé potřeby lze posílit pánevní dno. Podobné praktiky není radno provádět svévolně a vyplatí se pánevní dno posilovat raději pod vedením odborného fyzioterapeuta. Nicméně někdy bývá ženám odporučováno trénovat přerušování probíhající malé potřeby. Tímto způsobem se lze naučit lépe ovládat svaly pánevního dna a správně je zapojovat i při různých cvicích.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button