Péče o tělo

Jak přírodně na lupy? Zbavte se jich jednou pro vždy!

Nikdo není zcela imunní vůči lupům, těm otravným a občas i trapným bílým šupinkám, které se shromažďují na pokožce hlavy všech lidí, ať už mladých či starých. Lupy mohou být výsledkem suché pokožky hlavy, nebo kožní obtíže známé jako seboroická dermatitida. Mohou být také způsobené ekzémem, lupénkou, a/nebo přemnožením kvasinkových plísní známé jako pityrosporum.

Problém s produkty proti lupům dostupných v obchodech je, že většina obsahuje toxické ingredience, včetně některých, které jsou specificky zaměřené na boj proti nim v první řadě. To může vést k vedlejším účinkům jako je podráždění kůže, alergická reakce v podobě kopřivky nebo vyrážky, nebo dokonce vypadávání vlasů. Potom tu jsou sulfáty, které jsou ve většině produktech pro osobní péči. Jsou známé tím, že způsobující zarudnutí, podráždění a svědění – ironicky jsou to právě tyto produkty proti lupům, které lupy způsobují.

Seznam zdůvodňující, proč jsou přípravky proti lupům velice kontraproduktivní, je ještě mnohem delší a znepokojivější. Už jenom kvůli tomu si člověk dvakrát rozmyslí, jestli takový produkt koupit. Dobrá zpráva pro vás je, že se jim můžete zcela vyhnout a začít léčit lupy domácí přírodní cestou. Je to obecně mnohem levnější řešení, bez těch všemožných vedlejších efektů, a velice pravděpodobně již máte mnohé ingredience doma na dosah ruky.

  1. Tea tree olej

Tento olej je esenciální olej získaný z parné destilace listů kajeputu střídavolistého (melaleuca alternifolia), který je původem z Austrálie. Když přijde na lupy, je to jeden z nejlepších léků, který existuje, díky svým antibakteriálním a protiplísňovým vlastnostem. Tento olej je schopný bojovat s plísněmi vedoucích k lupům bez vysušení pokožky hlavy. Pomáhá zabíjet bakterie způsobující nadprodukci kožních buněk, které poté způsobují lupy. Při aplikaci na pokožku hlavy proniká vlasovými vlákny, uvolňuje je a eliminuje mikroorganismy, které způsobují podráždění, svědivou pokožku hlavy a lupy.

Jednoduše přidejte deset kapek tea tree oleje k vašemu oblíbenému šamponu a umyjte si normálně vlasy. Nechte však směs chvíli působit, než jí zcela opláchnete, aby vaše pokožka hlavy mohla vsáknout všechny účinné látky.

  1. Kokosový olej

Co kokosový olej nezmůže? Nebude to žádným překvapením, ale je také velice efektivním lékem na boj proti lupům. Dokonce byl používán už ve starověku na léčbu různých kožních a vlasových obtíží, včetně lupů. Je to proto, že obsahuje protiplísňové vlastnosti, což znamená, že kokosový olej dokáže eliminovat plíseň způsobující lupy. Je to také efektivní hydratační prostředek, pomáhá tedy hydratovat pokožku hlavy a v prevenci a léčbě suchosti, jednou z příčin lupů.

Použití: rozehřejte okolo dvou lžic kokosového oleje v malé misce (či trochu více nebo méně, záleží na délce vašich vlasů), dokud nenabyde tekutého skupenství. Aplikujte teplý olej na pokožku hlavy pomocí prstů, a poté ho aplikujte skrze vlasy. Začněte od kořínků a propracujte se až ke konečkům. Masírujte olejem pokožku hlavy a vlasy po dobu alespoň pěti minut, a poté si dejte na hlavu čepici na koupání a nechte působit přes noc. Ráno si umyjte vlasy jako normálně.

  1. Jablečný ocet

Nefiltrovaný, organický jablečný ocet pomáhá v léčbě svědivé, suché kůže a také zabíjí lupy způsobující plísně a bakterie. Kyselý obsah jablečného octa je zejména efektivní na redukci otravného šupinatění. Tato kyselost mění pH pokožky hlavy, díky čemuž je pro kvasinky těžší růst.

Užití: smíchejte jablečný ocet a vodu ve stejném poměru a dejte stranou. Po umytí vaším normálním šamponem, aplikujte roztok na mokré vlasy. Vmasírujte do pokožky hlavy a nechte alespoň 15 minut působit, než vlasy vypláchnete.

  1. Citrónová šťáva

Je dokázáno, že citrónová šťáva se dokáže přírodně zbavit lupů. Její kyselost pomáhá vyrovnat pH pokožky hlavy, a drží lupy pryč. Užijte jí vmasírováním dvou polévkových lžic do pokožky hlavy a nechte působit několik minut před opláchnutím. Poté smíchejte citrónovou šťávu s vodou a znovu propláchněte tímto roztokem. Opakujte denně, dokud nebudou lupy pryč.

  1. Jedlá soda

Jedlá soda má mnoho různých způsobů využití v boji proti lupům. Zaprvé je skvělý peeling a jemně se zbavuje mrtvých kožních buněk pokožky hlavy bez podráždění. Je to nezbytný proces, aby se člověk ujistil, že se šupiny nenavršují. Absorpční schopnosti jedlé sody pomáhají též odstraňovat přebytečný maz, špínu a mrtvé kožní buňky z pokožky hlavy, bez vysušení kůže. Jedlá soda je alkalická, vyrovnává tedy i pH pokožky hlavy a zabraňuje dalším obtížím.

Existuje několik způsobů užití jedlé sody:

  • Přidejte kvalitní značku jedlé sody k vašemu běžnému šamponu.
  • Smíchejte jedlou sodu s jablečným octem, aby vznikla pasta, kterou posléze aplikujte na pokožku hlavy. Jemně vmasírujte a nechte hrubou sodu odstranit šupinky lupů, a následně vymyjte vlasy studenou vodou.
  • Smíchejte jedlou sodu s růžovou vodou, aby vznikla pasta. Aplikujte na pokožku hlavy, jemně masírujte po dobu dvou až tří minut, aby se lupy a mrtvé kožní buňky uvolnily. Opláchněte vlasy studenou vodou, ale nepoužívejte šampon!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button