NávodPéče o tělo

8 klíčových příznaků selhávání ledvin, které většina lidí ignoruje

Ledviny jsou párovým orgánem, který je uložen po stranách páteře v břišní dutině. Pomáhá filtrovat a odstraňovat z krve nečistoty a toxiny. Ty poté odchází z těla za pomoci moči. Ledviny mají oválný a fazolotivý tvar, na povrchu jsou hladké. Jsou velmi důležitým orgánem v lidském těle. Během života se však může objevovat různé onemocnění ledvin.

Ledvinové nemoci

Selhání ledvin nebo také renální selhání je stav, při kterém ledviny ztrácejí schopnost vylučovat odpadní látky z těla. Ty se následkem toho v těle hromadí a dochází k poruše homeostázy v lidském organismu. Tyto odpadní látky, které se v těle hromadí, mohou působit na další orgány v lidském těle.

Příznaky selhávání ledvin mohou být snadno zaměňovány s příznaky jiných nemocí. Je nutno jim tedy věnovat dostatek pozornosti a vyhledat lékařskou pomoc, pokud na sobě pozorujete dva a více následujících příznaků. Ledviny patří mezi nejdůležitější orgány v těle, denně filtrují spoustu krve a umožňují tak tělu správně fungovat.

Důležité funkce ledvin

Ledviny jsou nezbytné pro udržení zdraví krve. Brání také nahromadění dalších tekutin a odpadních látek v těle. Napomáhají k udržení stabilní hladiny elektrolytu, pomáhají kostem, aby zůstaly silné a pevné. Dále produkují červené krvinky a také regulují krevní tlak. Z tohoto důvodu může každá změna u zdraví ledvin způsobovat vážné poruchy.

Jedním z nejčastějších onemocnění je selhání ledvin. Když je tato nemoc v počáteční fázi, mnoho pacientů jí snadno přehlédne a neuvědomí si, že za příznaky může být právě toto vážné onemocnění. Příznaky nemoci jsou často zaměněny s jinými a běžnými příznaky. Mnoho lidí jim tedy nevěnuje tu potřebnou pozornost.

Je dobré mít na paměti, že právě včasná diagnostika je klíčem k úspěšné a rychlé léčbě. Jaké jsou tedy příznaky selhání ledvin? Co všechno můžete snadno přehlédnout? Níže vám přinášíme ty nejběžnější příznaky, které ukazují na selhávání ledvin.

Otok nebo zánět jako příznak selhávání ledvin

Problémy spojené se selháváním ledvin mohou vést k zadržování tekutin v tkáních, což může způsobovat zánět. Několik různých onemocnění může způsobit podobný příznak. Povětšinou však otoky souvisejí s problémem s ledvinami. Otoky se mohou objevovat v nohách, kotnících, tvářích, rukou nebo v okolí břicha.

Zhoršená pokožka způsobená selháváním ledvin

Selhání ledvin může způsobovat hromadění toxinů v krvi, což má vliv na pokožku. Může se tak objevovat akné, kopřivka, vyrážky nebo intenzivní svědění. Často se tento problém léčí s pomocí krémů, gelů a dalších mastiček. Nicméně nejúčinnější způsob léčby je detoxikace ledvin.

Změny moči

Nejčastější varovné příznaky selhávání ledvin jsou změny moči. Téměř vždycky jde o signál, že vaše ledviny nejsou zdravé. Mezi změny můžeme počítat:

  • Nevysvětlitelný tlak během močení
  • Krvavá moč
  • Tmavá barva moči, méně časté močení
  • Světlá barva močení, časté močení a to ve velkém množství
  • Pěnivá moč
  • Nutkání k močení během noci

Únava

Zdravé ledviny produkují erythropoietin (EPO) hormon, který se podílí na tvorbě červených krvinek. Ty dodávají kyslík. V případě poškození ledvin klesá počet červených krvinek, což ovlivňuje také zásobování kyslíkem v těle. To vede k menší energii ve svalech, svalové bolesti a větší únavě. Můžete se také obtížněji soustředit.

Pocity zimnice

Porucha ledvin snižuje počet krvinek, to zvyšuje riziko vzniku anémie. Spolu s těmito typy reakcí člověk může postrádat energii a také mu může být zima. Lidé, kteří trpí tímto onemocněním, často uvádějí, že zima jim je i ve chvíli, kdy jsou na slunci.

Velká bolest zad

Ostrá bolest zad v dolní oblasti nebo v boku může být známkou onemocnění ledvin. Tato bolest souvisí s polycystickým onemocněním ledvin, ledvinovými kameny a jaterními stavy, které obecně vzrůstají po dlouhodobém stání. To by nemělo být zaměněno s běžnou bolestí zad.

Kovová pachuť v ústech

Nahromaděný odpad v krvi může měnit příchuť jídla a způsobovat tak špatný dech. Jakákoliv změna v chuti nebo změněná chuť jídla může znamenat poškození ledvin.

Žaludeční nevolnost a zvracení

Neustálá nevolnost nebo zvracení a to i bez zjevného důvodu. To může být signálem k tomu, že se s ledvinami něco děje. Odpadní látky a toxiny nemohou být řádně odstraněny z těla a tyto příznaky se zvyšují a zhoršují tak chuť k jídlu.

Příznaky selhávání ledvin se u každého člověka liší a mění se podle toho, v jakém stádiu selhávání ledvin je. Pokud na sobě pozorujete dva a více příznaků, obvykle to může být dostatečný důvod, proč si zajít na kontrolní vyšetření a zjistit, zda se u vás tato nemoc objevila.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button