Péče o těloZdravé tipy

Pravda o e-cigaretách. Jsou skutečně zdravější než obyčejný tabák?

V poslední době se stalo kouření e-cigaret poměrně módní záležitostí. Vypadá to líp, je to levnější a údajně by to mělo být i zdravější. Je na tom něco o pravdy nebo je to jen chytrý reklamní tah, jak nalákat další zákazníky?

Kouření není škodlivé jen pro samotné kuřáky, ale především pro každého, kdo se vyskytuje v jejich okolí. Kouření poškozuje srdce a plíce, zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice, infarktu a dýchacích potíží. A samozřejmě je zde všudypřítomné riziko rakoviny, které bychom rozhodně neměli brát na lehkou váhu. Na rakovinu plic ročně zemřou stovky lidí v České republice a za většinu úmrtí může kouření.

Nejhůře na srdce působí oxid uhelnatý a nikotin, které způsobují, že srdce bije rychleji, ale tím se také neúměrně zatěžuje. Dá se těmto nepříjemným potížím s pomocí e-cigaret vyhnout? Jak vlastně fungují a jsou opravdu méně nebezpečné? Podle výrobců daleko méně ohrožují zdraví, a mohou také pomoci zbavit se snadněji závislosti. Dá se těmto prohlášením věřit, když je deklarují samotní výrobci e-cigaret? Jen stěží by přeci tvrdili něco jiného, ne?

Kouř z e-cigaret neobsahuje chemikálie

Jedna z mnoha výhod je podle výrobců právě to, že kouř z e-cigaret je v podstatě neškodný, protože neobsahuje žádné nebezpečné chemikálie. Jenže to je docela hloupost. E-cigarety jako i normální cigarety obsahují nikotin, vodu, rozpouštědla a přidaná aromata. Kromě toho však jejich kouř obsahuje i formaldehyd a těžké kovy, které kuřák nejen vdechuje, ale také odchází do venkovního prostředí a mohou ohrožovat i nekuřáky. Rozhodně tedy neplatí, že kuřák s e-cigaretou vás ohrožuje méně.

Toto tvrzení tedy není pravdivé. Lze říci, že v e-cigaretách je těchto látek méně, ale rozhodně se v kouři vyskytují v ne zcela nezanedbatelných množstvích. Proto si nedělejte iluze, že kouřením e-cigaret chráníte nejen sebe, ale i své okolí. Ani e-cigarety byste v žádném případě neměli kouřit před dětmi a těhotnými ženami.

E-cigarety pomáhají přestat s kouřením

Dokážete si představit nějakého výrobce e-cigaret, který by ve skutečnosti vyráběl produkt, jenž má lidem pomoci přestat kouřit? Vždyť by si prakticky podřezával větev pod vlastním živobytím! Už tedy ze samotné logiky věci vyplývá, že to s tímto tvrzením asi nebude tak úplně jednoduché.

Ve skutečnosti není, co se závislosti týče, mezi nominální cigaretou a e-cigaretou velký rozdíl. Obě podporují vznik závislosti. I v e-cigaretách přijímáte nikotin, na který si vaše tělo postupem času zvyká a stále více jej potřebuje. Není tedy pravda, že vám přechod na e-cigarety usnadní cestu k abstinenci.

E-cigarety nepředstavují nebezpečí pro zdraví

Ať už e-cigaretě říkáme jakkoliv, stále to je cigareta. A mít zdravou cigaretu je trochu protimluv, co myslíte? I e-cigareta obsahuje nikotin, který našemu zdraví rozhodně neprospívá, naopak mu velmi škodí. Zvyšuje riziko srdečních potíží, zvyšuje krevní tlak, zužuje cévy a vytváří tak ideální podmínky pro mozkovou příhodu nebo jiné kardiovaskulární problémy.

E-cigareta tedy rozhodně představuje zdravotní riziko. Navíc je snad ještě nebezpečnější co se týče dětské bezpečnosti. Obsahuje totiž tekutý nikotin, který je extrémně toxický, pokud jej dítě spolkne. Při neopatrné manipulaci nebo nepozornosti z vaší strany se tak snadno může stát velice vážná nehoda.

E-cigarety se mohou kouřit i na místech, kde je jinak zakázáno kouřit

Je neuvěřitelné jak mnoho lidí, kteří kouří e-cigarety, zcela ignoruje cedule, které cigarety zakazují, nebo kouří v restauracích či na zastávkách. E-cigareta je stále cigareta, která vydává kouř, který může být pro ostatní lidi velice nebezpečný.

E-cigarety nedávají žádný mandát k tomu, aby měly výjimku ze zákazů a restrikcí. Stejně jako jiné cigarety jsou i e-cigarety nebezpečné a na některých místech nemají vůbec co dělat.

Stop e-cigaretám

Stále více se objevují důkazy, že e-cigarety nejsou v ničem menší hrozbou než normální cigarety. Představují stejné riziko pro zdraví kuřáka i jeho okolí. Zatímco doposud byli kuřáci i široká veřejnost k e-cigaretám shovívavější v dobré víře, že méně škodí, nyní je načase tento přístup přehodnotit a e-cigarety začít brát zcela vážně.

To stejné platí i pro rodiče dětí, kteří se domnívají, že je snad v pořádku, když si jejich potomek občas popotáhne z e-cigarety. Rozhodně to v pořádku není a vůči tomuto zvyku byste měli být stejně nekompromisní jako vůči standardním cigaretám.

Není důvod podporovat společnosti, která staví svou reklamu na nepravdivých informací ohrožují nejen kuřáky, ale i celou společnost, která je v důsledku méně opatrná a shovívavější. Na e-cigarety raději zapomeňte stejně rychle jako na normální cigaretu. Obě škodí vašemu zdraví a vašemu okolí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button