Jídlo a stravováníNávodOstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Chutná vám kukuřice? Zjistěte, proč by určitě měla patřit do vašeho jídelníčku

Když přijde čas na svačinu, určitě se hodí mít po ruce něco zdravého a chutného, co vás zároveň zasytí a dodá vám to potřebnou energii i vitamíny. Jednou z nejlepším svačinek vůbec je právě kukuřice. Tato žlutá zelenina je totiž velice chutná a sladká, ale zároveň nemá mnoho kalorií a obsahuje celou řadu zdravotně prospěšných látek. Je tedy ideální potravinou, která by rozhodně neměla ve vašem jídelníčku chybět.Spousta vlákniny.

1.Spousta vlákniny

První zdravotní výhodou kukuřice je, že je plná vlákniny. Určitě už jste slyšeli, že vláknina je nezbytnou součástí našeho jídelníčku, kterou bychom v žádném případě neměli vynechávat nebo zanedbávat. Pomůže nám totiž s trávením a také nás zvládne skvěle zasytit, takže nebude mít nutkání nacpat se ještě něčím jiným. V konečném důsledku vám tedy pomůže udržovat štíhlou linii a správné fungování metabolismu.

2. Pomáhá při chudokrevnosti

Chudokrevnost je onemocnění krve způsobené nedostatkem železa. Lidé, kteří jí trpí, jsou často bledí, slabí a bez energie. Kukuřice obsahuje tři základní živiny, které jsou při léčbě chudokrevnosti naprosto klíčové – železo, kyselinu listovou a vitamín B12. Tyto látky dokážou podpořit produkci červených krvinek a nasměrovat tělo ke správnému fungování.

3. Dodává energii

Jste.li neustále unavení a bez energie, pak si dopřejte kukuřici a uvidíte ten rozdíl! Obsahuje totiž komplexní sacharidy, které umí uvolňovat energii postupně a rozdělit ji tak, abyste jí měli dostatek během celého dne. Zvlášť pokud se věnujete nějakému sportu, je kukuřice naprosto ideální svačinkou, která vám pomůže podávat ty nejlepší výkony.

4. Podporuje zdraví kůže

Už žádné akné, ekzém nebo vyrážka. Díky kukuřici se můžete těšit na zdravou, zářivou a mladistvou pleť. Kukuřice obsahuje látky, které pomáhají kůži chránit před negativními vlivy UV záření. Má také dostatek vitamínu E, který je známý jako vitamín zaručující krásnou pleť. Přidejte kukuřici do svého jídelníčku nebo ji rovnou použijte jako pleťovou masku!

5. Snižuje špatný cholesterol

Dnes už víme, že není cholesterol jako cholesterol. Existuje totiž dobrý a špatný. A kukuřice nám právě pomáhá zbavit se toho špatného, který v našem těle umí nadělat pěknou neplechu. Dokáže ohrozit vaše srdce a přivodit vám onemocnění kardiovaskulárního systému, což nikdo z nás určitě nechce. Dopřejte si kukuřici, která dokáže s tímto prevítem zatočit a udržet vás na dlouho v dobré kondici.

6. Zvyšuje koncentraci a odbourává stres

Kukuřice prospěje nejen vašemu tělu, ale i vaší mysli. Podporuje činnost nervové soustavy a pomáhá přesně tam, kde to nejvíce potřebujeme. Dokáže si poradit se stresem a napětím a dopřát nám pohodlí lepšího soustředění a výkonnosti. Pokud pracujete hlavou, pak je pro vás kukuřice ideální dopolední svačinkou, která vás povede k ještě lepším výkonům.

7. Pozor na váhu

Ačkoliv má kukuřice mnoho benefitů, nehodí se pro ty, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje totiž oproti jiným druhům zeleniny značné množství cukrů a tuku a také o poznání více kalorií. Pro člověka na dietě by tedy měla mít v jídelníčku stejné místo jako například ovoce. Nemusíte se jí tedy úplně vzdát, ale spíše ji konzumujte střídmě a raději v dopoledních hodinách.

Jak vařit s kukuřicí?

Rádi byste kukuřici přidali do svého jídelníčku, ale nevíte jak na to? My vám poradíme několik základních použití, které vám určitě velmi zachutnají.

  • Mladé kukuřičky: jsou příjemně sladké a křupavé a hodí se do salátů nebo jako příloha ke grilovanému masu.
  • Zralé kukuřice: tradičně se vaří v páře nebo grilují. Mohou se jíst jak na slano, tak i na sladko. Pozor ale na přespříliš cukru nebo soli!
  • Zrnka kukuřice: Koupíte je mražené nebo sterilizované. Výborně se hodí do salátů nebo třeba do vařené rýže.
  • Popcorn: chcete-li trochu „hřešit“, dopřejte si místo brambůrků popcorn, je o hodně méně kalorický, ale volte raději varianty bez příchuti a soli.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button