Péče o těloZdravé tipy

Co dovede dopamin? V těle má řadu funkcí, ale může podporovat i závislost

O dopaminu jste už určitě slyšeli. Jde o jeden ze zásadních přenašečů nervových vzruchů v lidském těle. Jak ale dopamin v našem těle vzniká a jak jeho produkci třeba přirozeně podpořit? Co se s naším tělem děje, pokud máme dopaminu dostatek, a co naopak, když chybí?

Jak se dopamin tvoří?

Existence dopaminu byla objevena v 50. letech 20. století. V lidském mozku přirozeně vzniká z molekuly známé jako L-DOPA, která se vytváří z aminokyselin. Aby se dopamin vůbec mohl produkovat, je nezbytná přítomnost fenylalaninu a tyrosinu, což jsou právě dvě zásadní aminokyseliny, které se nacházejí v bílkovinách. Nehrozí ale v podstatě to, že byste těchto aminokyselin neměli dostatek – běžný člověk jich denně ze stravy přijme mnohonásobně více, než je vůbec k produkci dopaminu potřeba.

Dopamin je známý také tím, že je silně spojený s motivací a se systémem odměn. Pokud by dopamin neexistoval, pak by pro nás bylo nejspíš daleko těžší se k něčemu namotivovat, dlouhodobě na sobě pracovat a zlepšovat se.

Co s tělem dělá produkce dopaminu?

Dopamin je považován za neuropřenašeč, to znamená, že sám o sobě nezpůsobuje pocity štěstí či euforie, ale přesto dopamin máme spojený s nějakou odměnou, takže nás motivuje k tomu věnovat se nějaké činnosti, abychom v budoucnu mohli být nějak oceněni nebo odměněni. Tyto procesy tvoří základ tzv. dopaminových cyklů, které propojují úsilí, odměnu a následnou touhu po zopakování celého cyklu.

Může na něm vznikat závislost?

Možná jste slyšeli, že se o dopaminu říká, že na něm člověk může být i závislý. Je to ale pravda? Faktem je, že tyto cykly jsou se závislostí velmi úzce propojeny. Pravdou je, že jestliže nás určitá činnost činí šťastnými, obvykle ji chceme také pravidelně opakovat, abychom si pocit štěstí připomněli. Ve skutečnosti však nevzniká závislost na dopaminu jako takovém, spíše jsme závislí na dané činnosti nebo látce, která uvolnění dopaminu způsobuje.

Nadbytek nebo nedostatek dopaminu

Vlastní produkce dopaminu je u různých lidí různá a někdy také může stát za některými závažnými neurologickými poruchami. Zamezení tvorby dopaminu vlivem zániku neuronů tvořících dopamin vede například k rozvoji Parkinsonovy choroby. Pokud je naopak dopaminu nadbytek, bývá často spojován se vznikem schizofrenie.

U zdravých lidí je nadměrné uvolňování dopaminu spojováno se závislostmi. Ví se například, že při nadměrné konzumaci alkoholu nebo nikotinu dochází k nadměrnému vyplavení dopaminu, které je zase spojeno s jeho poklesem při abstinenci. Problematické je následné snížení hladiny dopaminu po odeznění účinku návykových látek, protože to právě motivuje závislé k opětovnému užití drogy.

Jak lze přirozeně zvýšit hladinu dopaminu?

Existuje celá řada způsobů, jak se dá hladina dopaminu nenásilně navýšit. Díky tomu pak může dojít také ke snížení únavy nebo podpoře motivace a soustředění.

Sportovní aktivita

Pohybová aktivita má jednoznačně velmi pozitivní vliv na psychiku člověka. Některé studie také ukazují, že pokud je fyzická aktivita prováděna pravidelně, může také docházet ke zvýšení hladiny dopaminu. 

Dostatečný spánek

Zatímco v ranních hodinách je hladina dopaminu zvýšená, večer zase jde zcela přirozeně dolů. Proto jsme také ráno více efektivní. Aby se tento rytmus udržel, je ideální kvalitní spánek o délce v rozmezí 7–9 hodin.

Léčivá hudba

Říká se, že hudba dovede léčit a nebude to jistě daleko od pravdy. Vědci totiž již několikrát došli k tomu, že poslech hudby má vliv také na zvýšené vyplavování dopaminu. Ideální je prý zejména instrumentální hudba.

Teplé slunce

Je dobře známé, že pobyt na slunci má pozitivní vliv na dobrou náladu, ale také způsobuje zvýšené uvolňování některých neurotransmiterů včetně dopaminu. Ujistěte se ale, že se sluníte bezpečně a nezapomínejte na ochranu za pomoci opalovacích krémů. 

Relax a meditace

Meditování má prý pozitivní vliv na uvolňování dopaminu. A to samozřejmě není vše. Meditace toho dovede daleko víc a má řadu benefitů pro naše tělo i mysl. Vyplatí se proto klidně i denně najít si třeba půl hodinku času na sebe a svou mysl. Nemusíte nutně doma sedět se svíčkou, ale klidně vyrazte do přírody, ale hledejte místa, kde budete mít ticho a klid.

ZDROJ: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22581-dopamine
ZDROJ Obrázku: Autor/ka fotografie: Tirachard Kumtanom: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/moda-osoba-zena-relaxace-347135/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button