Péče o těloPřírodní léčba

Bazalka: úžasná bylinka, přírodní antibiotikum, krevní čistič, antioxidant a mnoho dalšího

V dnešní době je nutno různé nemoci řešit co možná nejdřív. Ve chvíli, kdy se u vás objeví nějaká ta nemoc, pravděpodobně jako většina lidí sáhnete po lécích. Ty jsou spolehlivé, účinkují velmi rychle a to v danou chvíli potřebujete. Jenže ne vždycky léky umí pomoci. Mohou mít řadu negativních účinků, které vaše tělo spíše potrápí.

Vhodný lék

Výběr vhodného léku je velmi důležitý, avšak pokud je to jen trochu možné, pak můžete sáhnout po přírodních prostředcích. Lidé využívají všechny druhy bylinek, které pomáhají léčit nejrůznější zdravotní problémy. A právě jednu skvělou bylinku, která pomáhá léčit mnoho zdravotních problémů, vám nyní přinášíme.

Bazalka nebo bazalka pravá je velmi aromatická rostlina s oválnými a povětšinou zelenými listy. Existuje šedesát druhů bazalky. Byla využívána od dob starověkých Řeků, Egypťanů, Římanů a lidí z Indie. Tito lidé bazalku užívali k léčbě astmatu, cukrovky, ledvinových kamenů, impotence, alergií, neplodnosti a podobně.

Výkonný antioxidant

Jednou z hlavních výhod bazalky je schopnost pomoci bojovat proti volným radikálům. Pomáhá také při ochraně struktury DNA a buněk. Bazalka obsahuje dva důležité flavonoidní antioxidanty, známé jako orientin a viceninare, které pomáhají chránit bílé krvinky. Ty jsou zodpovědné za imunitní funkce, stejně jako buněčné struktury, kde je uložena DNA.

Dalším silným antioxidantem, který se nachází v bazalce, je beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Zabraňuje oxidaci cholesterolu a chrání srdce a cévy. Beta-karoten je také vynikající pro prevenci různých onemocnění, jako je astma, osteoartritida a revmatoidní artritida, jež jsou obvykle výsledkem volných radikálů.

Vynikající pro vaše srdce a krevní cévy

Bazalka může pomoci svalům, které řídí funkci cév, aby se kontrahovaly, uvolňovaly a podporovaly zdravý krevní tlak. Výhody bazalky zahrnují také schopnost pomáhat předcházet nebezpečné agregaci trombocytů, spojující krevní destičky, které mohou tvořit sraženinu uvnitř tepen a způsobit zástavu srdce. Extrakt z bazalky pomáhá také snižovat zánět v cévách.

Přírodní antibiotikum

Další výhodou esenciálních olejů z bazalky je ochrana proti škodlivému růstu bakterií. Ve studiích je dokonce dokázáno, že bazální extrakt je užitečný při inhibici rezistentních kmenů bakterií, které neodpovídají léčbě antibiotiky.

Bojuje se stresem

Studie ukazují, že bazalka má silný potenciál působit jako přírodní adaptogen, tedy rostlinný přípravek, který pomáhá tělu přizpůsobit se stresu a normalizovat škodlivé účinky stresorů na tělesné procesy. Vědci studovali antistresové účinky čerstvých listů bazalky podávaných experimentálním subjektům. Ty byly vystaveny prostředí s vysokým stresem; zjistily významné zlepšení hladin oxidativního stresu po použití bazalky.

Bazalka v kuchyni

Bazalka je používána v kuchyních celého světa díky své unikátní chuti. Vždy je dobré ji přidávat na konec vaření, aby se zachovala její chuť. Pokud je to jen trochu možné, vybírejte čerstvou bazalku.

Také můžete vyzkoušet tento recept: nakrájet česnek, čerstvé bazalkové listy, přidat trochu olivového oleje a připravit si lahodnou omáčku, kterou je možno ochutit těstoviny, bruschettu a další podobné pokrmy. Jde o velmi chutnou omáčku, která má zároveň také pozitivní vliv na vaše zdraví.

Dále můžete bazalku využít pro ledovou tříšť. Nakrájejte jí, zkombinujte s vodou, citronovou šťávou a cukrovou šťávou. Tuto směs můžete zmrazit za pomoci formičky na led a následně promíchat s pomocí mixéru. Máte krásné ledové osvěžení v parném horku.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button