CvičeníPřírodní léčba

Výhody chůze naboso: Proč pomáhá a komu nejvíce?

Chůze naboso, kdysi běžná a přirozená praxe, se v našem moderním světě plném bot a obuvi postupně dostala do pozadí. Znovuobjevení výhod chůze naboso však může mít pozitivní dopad na naši celkovou pohodu. V tomto článku prozkoumáme výhody chůze naboso a osvětlíme si, komu může tato jednoduchá, ale účinná praxe přinést největší užitek.

Zlepšení pevnosti a stability nohou

Chůze naboso umožňuje přirozenou funkci našich chodidel, posiluje svaly, šlachy a vazy na chodidlech a dolních končetinách. Faktem totiž je, že nošení bot od útlého věku má také dopad na tvorbu deformit a různých ortopedických potíží, což jistě není nic dobrého. Absence obuvi oproti tomu podporuje širší rozsah pohybu, což vede ke zlepšení rovnováhy a stability. Může pomoci zmírnit problémy s chodidly, jako jsou ploché nohy, slabá klenba a deformace prstů, a také snížit riziko zranění, jako jsou výrony a podvrtnutí.

Zlepšení senzorické stimulace

Naše chodidla mají složitou síť nervových zakončení, která jsou při chůzi naboso stimulována. Tato smyslová zpětná vazba nejen zlepšuje naše spojení s okolím, ale také zlepšuje rovnováhu a koordinaci. Tím, že cítíme strukturu, teplotu a obrysy země pod nohama, zapojujeme své smysly a rozvíjíme vnímání okolí.

Přirozená absorpce nárazů

Při chůzi naboso mohou naše chodidla přirozeně tlumit nárazy při každém kroku. To může pomoci snížit zátěž našich kloubů, zejména kotníků, kolen a kyčlí. Klenby našich chodidel fungují jako přirozené tlumiče nárazů, rovnoměrněji rozkládají síly a podporují správné nastavení celého těla. Pro osoby s kloubními potížemi nebo osoby, které se zotavují ze zranění, může být chůze naboso přínosem pro snížení nepohodlí spojeného s nárazy.

Lepší držení těla

Chůze naboso podporuje správné držení těla. Chůzí bez bot podporujeme přirozené nastavení páteře a kyčlí, čímž snižujeme riziko nerovnováhy držení těla a s tím spojených potíží. To může být zvláště prospěšné pro osoby, které tráví dlouhé hodiny vestoje, nebo pro ty, kteří vedou sedavý způsob života. Chůze naboso také aktivuje svaly středu těla, což přispívá k celkovému posílení důležitých svalů, které koordinují doslova každý náš pohyb.

Uvolnění stresu a uzemnění

Chůze naboso umožňuje přímé spojení se zemí, což je praxe známá jako „uzemnění“ nebo „earthing“. Povrch země nese jemný elektrický náboj, a když chodíme naboso, naše tělo tyto elektrony absorbuje. Předpokládá se, že tento uzemňovací efekt má uklidňující a antistresový účinek a podporuje pocit pohody a uvolnění. Pro osoby, které se potýkají s úzkostí, stresem nebo poruchami spánku, může být chůze naboso venku obzvláště prospěšná.

Vývoj dětí

Chůze naboso je pro děti obzvláště výhodná, protože umožňuje přirozený vývoj jejich chodidel. Smyslová zpětná vazba získávaná prostřednictvím chodidel napomáhá správnému vývoji rovnováhy a motoriky. Může také posilovat svaly chodidel a nohou, což přispívá k lepšímu celkovému fyzickému vývoji.

Zlepšení krevního oběhu a zdraví nohou

Chůze naboso může zlepšit krevní oběh v chodidlech, protože neomezený pohyb umožňuje lepší průtok krve. To je zejména prospěšné pro osoby s onemocněním periferních tepen nebo cukrovkou, protože podporuje zdravější nohy a snižuje riziko komplikací. Chůze naboso navíc vystavuje nohy čerstvému vzduchu a slunečnímu světlu, což může pomoci předcházet plísňovým infekcím a podpořit celkovou hygienu nohou.

V konečném důsledku je rozhodnutí chodit naboso otázkou osobních preferencí a pohodlí. Přestože je výhod mnoho, je nezbytné naslouchat svému tělu a zohlednit konkrétní okolnosti. Pokud vám chůze naboso připadá přirozená a příjemná, může být její zařazení do vaší rutiny cenným přínosem pro vaše celkové zdraví a pohodu. Pokud je naopak nepříjemná, zkuste jí dát šanci postupně. Nejprve si vybírejte travnatá měkká místa, kde natrénujete větší odolnost chodidel a postupně můžete zkusit hrubší a tvrdší terény.

Chůze naboso přináší řadu výhod lidem všech věkových kategorií. Tím, že chůze naboso umožňuje přirozenou funkci chodidel a poskytuje smyslovou stimulaci, posiluje chodidla, zlepšuje rovnováhu a celkovou pohodu. Je však důležité si uvědomit, že chůze naboso nemusí být vhodná pro každého, zejména pro osoby s určitými onemocněními nohou nebo pro osoby v prostředí, které představuje bezpečnostní riziko. Konzultace se zdravotníkem nebo podiatrem vám pomůže určit, zda je chůze naboso vhodná pro vaši konkrétní situaci. Přijměte jednoduchost a spojení s přírodou, které chůze naboso nabízí, a vyzkoušejte pozitivní účinky, které může mít na vaše tělo a mysl.

ZDROJ: https://www.wellandgood.com/is-being-barefoot-healthy/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Anna Guerrero: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/chodidla-trava-travnik-naboso-2998999/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button