Jídlo a stravováníZdravé tipy

Při kojení nezapomínejte na příjem omega 3 kyselin. Mají významný vliv na vývoj miminka

Je pravda, že mnoho maminek si stěžuje na to, že o těhotenství a porodu je všude spousta informací, ale jakmile dojde na šestinedělí a kojení, jsou zdroje poněkud skoupé. Najít kvalitní informace o výživě v kojení může být tak pořádný oříšek. Přitom je výživa matky v prvních týdnech a měsících po porodu zcela zásadní, zvláště za situace, kdy je dítě plně kojeno.

Při tvorbě mateřského mléka jsou živiny čerpány z těla matky, a tedy ze živin, které ona přijímá ve stravě. Některé látky, jako omega 3 mastné kyseliny, jsou pro zdravý růst kojence obzvlášť důležité, a právě jejich množství může maminka zcela zásadně ovlivnit svým jídelníčkem. Proč jsou tyto látky tak moc důležité a v jakých potravinách je kojící matky mohou nejsnadněji najít?

Omega 3 a jejich účinky

Omega 3 mastné kyseliny patří do skupiny polynenasycených tuků. Jde o esenciální živiny, které si náš organismus sám nedokáže vytvořit a musíme je tělu dodávat. 

Na důležitost dostatečného příjmu omega 3 však poukazují také odborníci napříč lékařskými disciplínami. Nejde tedy jen o nezbytnou součást jídelníčku kojících žen. Jejich dostatečná konzumace je spojována s prevencí aterosklerózy, neurologických onemocnění, inzulínové rezistence a autoimunitních onemocnění. Mají také prokazatelně příznivý vliv na zdraví našeho srdce a cév a působí také protizánětlivě.

Rozdělení kyselin

Znáte tři základní druhy kyselin, které jsou v našem jídelníčku nepostradatelné?

  • Kyselina eikosapantaenová (EPA)
  • Kyselina dokosahexaenová (DHA)
  • Kyselina alfa-linolenová (ALA) 

Pokud se bavíme o vývoji dítěte v těle matky a po porodu, měli bychom se soustředit především na zvýšený přísun DHA. Tato mastná kyselina přispívá k normálnímu vývoji zraku dítěte, vývoji mozku a celé nervové soustavy. Kyselinu ALA lze najít převážně v rostlinných zdrojích (vlašské ořechy, lněné a chia semínka, řepkový olej) a naše tělo z ní dokáže dobře syntetizovat i EPA A DHA. To zní sice jako dobrá zpráva, ale na tuto syntézu se nelze zcela spoléhat, neboť nemusí dobře fungovat u každého – o tom rozhodují i další klíčové faktory našeho životního stylu.

Doporučená denní dávka při kojení

Nelze jednoznačně stanovit dostatečné množství, které bude ideální pro každou matku. Záleží totiž třeba i na tom, jaké zásoby těchto látek jsou již přítomny v těle matky.

Doporučený základní příjem omega 3 mastných kyselin je nicméně stanoven na 250 mg/den a u kojících matek je vhodné tento příjem navýšit o 100-200 mg DHA denně.

Kde omega 3 brát?

Zdroje nejbohatší na EPA a DHA jsou ryby a rybí tuk. To asi víme všichni. Problém ale je, že na českém trhu nenajdeme příliš kvalitních ryb – a pokud už ano, jsou za velmi vysoké ceny. Na trhu narazíme i na další potraviny obsahující tyto kyseliny, jsou to například vejce slepic krmených směsí obohacenou o rybí olej.

Na ryby by si ale měly dát velký pozor ženy v těhotenství. Kvůli znečištění moří obsahují ryby bohužel rtuť, která je prokazatelně škodlivá pro vývoj nervové soustavy dítěte. Nejvíce rtuti se hromadí v mase starých a velkých ryby stojících na vrcholu potravního řetězce. Jde tedy třeba o ryby jako je žralok, mečoun, makrela apod. Naopak relativně bezpečné ryby jsou treska, mořská štika, hejk, losos, sardinky, krevety, kapr, šproty, ančovičky nebo pstruh. Pozor je potřeba dávat si i na oblíbeného tuňáka, který se prodává nejčastěji v konzervách, a bývá těžké dohledat jeho původ a způsob zpracování. 

Rybí maso je samozřejmě nezbytné před konzumací tepelně upravovat, jelikož se jedná o rizikovou potravinu s možným obsahem patogenů.

Kojící ženy by naopak měly jíst přibližně 2-3 porce ryb týdně. Není však nutné cpát se smaženým filé, daleko lepší variantou je sardinková pomazánka, rybí karbanátky, pečený losos nebo krevety.

Jak si stojí doplňky stravy?

Záleží především na tom, jakou má žena běžnou stravu. Podle toho je pak možné posoudit, zda bude suplementace nezbytná, nebo nikoliv. Pokud nejsou ryby zrovna vaším oblíbený jídlem, bude asi suplementace nasnadě. O to více to pak platí, pokud je kojící matka vegetariánka či veganka. Hodí se tedy užívat 1-2 kapsle rybího oleje denně. Přesné údaje o množství omega-3 jsou vždy uvedeny na obalu výrobku.

Příjem omega 3, a především jeho formy DHA je důležitým faktorem pro správný vývoj zraku a nervové soustavy dítěte. Neměl by tedy chybět ve stravě kojících matek, a to v dostatečném množství. Plně kojený potomek je zcela závislý na konzumaci těchto zdravých tuků z matčina mléka, a proto se nevyplácí jejich důležitost podceňovat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button