Přírodní léčbaZdravé tipy

20 bylin proti bolestem hlavy, migrénám, nevolnostem, zánětům a stresu. Velký přehled – část 2!

11. Rozmarýn

(Rosmarinus officinalis)

Rozmarýn pochází ze Středomoří. Léčba zahrnuje:

bolesti svalů a kloubů

problémy s pamětí

problémy s koncentrací

nervové poruchy

oběhové problémy

jaterní onemocnění

migrény

Rozmarýnový olej může být zředěn a aplikován na spánky nebo inhalován pro aromaterapeutické účely. Listy rostliny lze vysušit a rozemlet pro použití v kapslích. Může být také použit v čajích, tinkturách a výtažcích. Rozmarýn má antimikrobiální, antispazmodiální a antioxidační účinky.

12. LÍPA

(Tilia spp.)

Lípa je strom, jehož květy byly používány v léčivých čajích v evropských a nativní amerických kulturách. Rostlina byla používána k uklidnění nervů a zmírnění úzkosti, napětí a zánětlivých problémů, mimo jiné. Květy mohou být také použity v tinkturách, tekutých extraktech a kapslích.

Bylo prokázáno, že Lípa má vlastnosti vyvolávající pot a sedativní účinek. Používá se k úlevě od bolesti hlavy a napětí, uklidňuje mysl a vyvolává spánek. Květiny byly také používány k ulehčení nosní kongesce a snížení vysokého krevního tlaku.

Tento čaj je někdy používán v moderní alternativní medicíně pro léčbu bolesti hlavy a migrény.

13. Kolečka syrových brambor

Brambory se používají v evropské lidové medicíně více než 200 let. Lidová medicína podporuje použití silných plátků syrových brambor jako uklidňující na bolest hlavy a migrény. Tradičně jsou plátky pokryty tenkou látkou a obtočeny kolem hlavy nebo se přiloží přímo na spánky, aby se zmírňovalo napětí a bolest.

14. KŘEN

(Armoracia rusticana)

Křen z Evropy byl používán v léčivých přípravcích jako olejový extrakt, v sušené nebo čerstvé kořenové formě.

Historicky se používá k léčbě:

infekce močového měchýře

nemoc ledvin

dýchací problémy

bolest kloubů

artritida

svalové problémy

Jeho schopnost zúžit krevní cévy může pomoci při léčbě migrén.

15. ZIMOLEZ

(Lonicera japonica)

Původem z Asie, japonský zimolez má kořeny v severní Americe v 1800 století.

Používá se v tradiční čínské medicíně k léčbě:

rány

horečka

nachlazení a viry

zánět

vředy

infekcí

Spolu s protinádorovými a antimikrobiálními silami také zjišťuje protizánětlivé vlastnosti v listech, stoncích a květech rostliny, které mohou poskytnout úlevu od bolesti podobné aspirinu. Může být také účinný proti migrénové bolesti.

16. Divizna

(Verbascum)

Od starověku lidé v Evropě a v Asii používají Diviznu pro léčebné účely, léčí zánětlivé stavy, křeče, průjem a migrény. Listy a květy mohou být použity pro výtažky, kapsle, obklady a sušené přípravky. Tinktura rostliny se používá v moderních homeopatických terapiích pro léčbu migrény. Výzkum ukázal, že Divizna má diuretické vlastnosti.

17. ŘEBŘÍČEK

(Achillea millefolium)

Historicky se používá k uzdravení ran a pomalé ztrátě krve. Jiné lidové léky podporují použití na léčbu zánětlivých stavů, svalových křečí a úzkosti nebo nespavosti. Nedávné lidové léky používají řebříček k ulehčení nachlazení, kašle a průjmu.

18. Libavka poléhavá

(Gaultheria procumbens)

Libavka, populárně známá jako wintergreen, pochází z východní Ameriky. Tato jedlá rostlina již dlouho zaujímá místo v lidové medicíně pro své protizánětlivé vlastnosti. Může být použita k výrobě čajů, tinktur a olejových extraktů.

Libavka byla také historicky používána jako přísada a jako stimulant k boji s únavou. Nejdůležitější je pro lidi, kteří zažívají migrény, k léčbě neuralgií a bolesti hlavy, stejně jako bolesti žaludku a zvracení.

Libavku můžete vařit v horké vodě po dobu 3 až 4 minut a vypít směs, abyste zažili její léčebné účinky.

19. Chmel otáčivý

(Humulus lupulus)

Chmel pochází z Evropy a západní Asie a lze jej nyní nalézt po celé Severní Americe. Poté, co byl použit jako potravina ve starověké římské kultuře, má tato aromatická rostlina také významné léčebné vlastnosti. Chmel se historicky používá k léčbě:

problémy se spánkem

zánět

infekcí

neuralgie (bolest z poškození nervů)

horečka

křeče

křeče

úzkost

Moderní medicína uznává sedativní účinek chmele, ale nedokázala ho důkladně studovat, přestože má vliv na migrénu.

20. Bukvice lékařská

(Stachys officinalis)

Tato trvalá bylina se nachází v celé Evropě a v Asii. Byla používána jako léčivá rostlina již od klasických dob. Rostlina byla tradičně používána k úlevě od bolesti hlavy a otoku obličeje a bolesti. Listy mohou být použity jako džus, nálev nebo masť.

Mírně sedativní vlastnosti rostliny se používají k léčbě bolesti hlavy a migrény, menstruačních křečí, stresu a napětí. Může pomoci zmírnit bolest hlavy a kongesce při použití v kombinaci s květy.

Není vždy snadné najít Bukvici v obchodech se zdravou výživou, takže možná si budete muset vypěstovat vlastní nebo koupit online.

Bukvice mohou mít na tělo tonický efekt. Je důležité vyhnout se bylině, pokud jste těhotná.

VAROVÁNÍ

Upozornění a potenciální komplikace

Ačkoli mnoho bylinných léčivých přípravků může být bezpečných při správném použití, můžou mít také vedlejší účinky, jako by byl nějaký lék na předpis. Některé bylinky mohou interagovat s léky, jako jsou orální antikoncepce nebo léky na srdce. Byliny mohou být při zneužití a špatném dávkování nebezpečné.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button