Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Počet mateřských znamének na ruce může předpovědět riziko rakoviny kůže

Nedávné studie ukazují, že počet mateřských znamének na ruce se může využívat ke stanovení rakoviny kůže, tedy přesněji mohou předpovědět riziko rakoviny kůže. Výzkum ukazuje velmi zajímavé výsledky u žen, které mají 11 a více mateřských znamének. Při takovém počtu je pak 9 krát větší šance, že budete mít více jak 100 mateřských znamének na svém těle. To je bohužel nejlepší známý faktor pro rakovinu.

 

Brzká rakovina kůže

Mateřská znaménka jsou ve skutečnosti barevné skvrny na kůži. Obvykle jsou kruhového tvaru s hladkými hranami. Někdy mohou být hrubé, zvednuté či s nějakými chlupy. V 75% úmrtí, které souvisejí s rakovinou kůže, je na vině melanom. Ten je považován za jeden z nejnebezpečnějších typů rakoviny kůže. Rakovina typu melanomu vzniká invazivní neoplastickou proliferací melanocytů.

Ve vzácných případech se můžou vyvinout v očích a střevech. Spojení mezi rakovinou kůže a mateřskými znaménky studoval Kings College v Londýně a také univerzita v Pise v Itálii. V Londýně byl proveden výzkum na dvojčatech ženského pohlaví, konkrétně na 3694. Jejich barva očí, vlasů, pihy, typ pleti a počet mateřských znamének byl pečlivě zkoumán. Totéž bylo provedeno u 254 a 161 zdravých žen a mužů. A co výzkumy zjistily?

Studie v Londýně a Itálii

Nejlepší způsob, jak co nejpřesněji předpovědět více než 500 nebo 100 mateřských znamének bylo tak, že má dotyčný 7 až 11 či více mateřských znamének na pravé ruce. Platí to jak pro muže, tak i pro ženy. Tento druh přístupu byl v objevování rizika melanomu velmi užitečný. V Itálii byl výzkum provedený na 55 pacientech, kteří vyslovili souhlas s takovou studií. Den za dnem byla jejich kůže sledována pomocí laserového systému Doppler. Cévy se vyšetřovaly přibližně 30 minut. Obě data a nahrávky byly porovnávány a analyzovány. Doppler systém správně poukázal na 100% pacientů, kteří měli zhoubné kožní nádory.

Mateřská znaménka nejsou obvykle rakovinotvorná, občas se však mohou změnit v melanom. Melanomy jsou skvrny s tmavou barvou, které rychle rostou. Mohou se objevit na již existujícím mateřském znaménku a začít měnit tvar, velikost, barvu či mohou svědit a krvácet. Jestliže na svém těle nějaké najdete, pak je nutno navštívit lékaře. Pokud se určí v brzkém stádiu, je možno je chirurgicky odstranit. Jestliže máte na těle mnoho mateřských znamének, je riziko melanomu větší. Proto je dobré dbát na to, abyste se příliš nevystavovali slunci a častěji sledovali svou kůži.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button