KrásaPéče o tělo

Přestaňte si kousat nehty. Jednou pro vždy

Nedávno byla zveřejněna poměrně šokující zpráva, která tvrdí, že dívka ve Spojeném království musela podstoupit amputaci palce, protože trpěla vzácným druhem rakoviny, který si způsobila okusováním nehtů. Pokud jste si tedy doteď mysleli, že kousání nehtů je pouze estetický problém a hloupý, nicméně nijak nebezpečný zlozvyk, pak vás musíme vyvést z omylu. Zřejmě si můžete opravdu zahrávat se zdravím.

Příčiny kousání nehtů jsou různé. Často je to jen hloupý návyk z dětství, někdy příznak nervozity nebo stresu, jindy důsledek nudy. I když jsou výše zmíněné případy dost vzácné a nepravděpodobné, přesto je rozhodně lepší zbavit se tohoto zlozvyku co nejdříve. I pokud by nešlo i nic jiného, jde rozhodně o to, jak to vypadá a také o to, co to udělá s vašimi nehty. Navíc je to vysoce nehygienické a pro mnoho lidí vyloženě odpuzující chování. U lidí, kteří opravdu nemohou s kousáním nehtů přestat se dá dokonce mluvit i o jisté formě poruchy.

Následky kousání nehtů

Je zřejmé, že okusování vašim nehtům ani trochu nesvědčí. Jsou pak lámavé, křehké, někdy i zažloutlé a každopádně velmi nehezké. Někdy se dokonce může zastavit jejich růst nebo může dojít k infekci v nehtovém lůžku, která je nesmírně bolestivá. Okolní kůže také bývá červená, oteklá a plná drobných jizviček.

Problémem také je, že při kousání nehtů si do pusy přinášíte velké množství bakterií. To může vést k rozvoji infekcí a oslabené imunitě.

Dlouhodobé kousání nehtů může poškozovat nejen nehty, ale i zuby. Ty jsou tímto zlozvykem také namáhány a můžete si přední zuby docela slušně poškodit.

Jak se tohoto zlozvyku zbavit?

Co vám budeme říkat, není to vůbec snadné. Kdo si na tento zlozvyk zvykl a kompenzuje si tak stres nebo napětí, pak bude mít co dělat, aby se jej zase zbavil. Je ale nutné začít co nejdřív. Nemá smysl to odkládat až budete mít potíže.

  • Zkraťte je: Budete-li si nehty udržovat pěkně krátké, nebude tam co kousat. Pravidelně si je tedy zastřihávejte a pilujte. Klidně i každý den, je-li to třeba. Zabruste také všechny ostré hrany, které by vás mohly ke kousání podbízet.
  • Hořký lak: V dnešní době se prodává speciální lak s hořkou příchutí například chilli nebo pepře, který je možné na nehty nanést a kdykoliv vás přepadne chuť kousat, velice rychle a nepříjemně vám to připomene, že to dělat nemáte.
  • Manikúra: Pokud si chcete udělat trochu radost, zajděte si na manikúru a nechte si udělat hezký lak. Takové pěkné a pěstěné nehty přeci bude škoda kousat a pravděpodobně vás to odradí. O své nehty se naopak budete spíše chtít hezky starat, aby vám krásný lak dlouho vydržel a nebyly to jen vyhozené peníze.
  • Poznejte své spouštěče: Většina lidí časem pozná, v jakých situacích si nehty kousají nejčastěji. Může se jednat o stres, nudu, sledování televize nebo cestování. Pokud budete znát své spouštěče, budete vědět, kdy si máte dávat pozor a být ostražití.
  • Požádejte o pomoc: Se svým úmyslem zbavit se zlozvyku se svěřte lidem, kteří s vámi často tráví čas mohou tedy vaše počínání sledovat. Jakmile si začnete nehty kousat, jednoduše vás upozorní. Mohou vás také pozitivně motivovat a dopomoci vám k úspěchu.

Nezapomeňte, že to vše děláte pro sebe a své zdraví. Kousání nehtů sice není život ohrožující zlozvyk jako třeba kouření, ale rozhodně vám v ničem neprospívá a ani zdánlivé uklidnění vám nepřinese. Navíc to působí jako nepříliš dospělé chování a řada lidí by určitě řekla, že jim takové chování u dospělého přijde krajně nevhodné. Zvlášť pokud děláte práci, ve které musíte i vypadat reprezentativně. Proto s kousáním nehtů co nejdříve zatočte, klidně začněte již dnes!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button