Návod

Moderní rodič stále nestíhá. Naučte se najít si čas na výchovu i v hektické době

Úloha rodiče je vždycky náročná. Ať už si jakkoliv myslíte, že jste připraveni na to, co vás čeká, vždycky vás realita zaskočí a překvapí. A to platí ve všech dobách úplně stejně. Pravdou ale je, že dnešní rychlá doba rodičovství mění a pro mnoho lidí může bý tato životní role ještě náročnější. Odborníci ale radí, že jako rodič se musíte naučit zpomalit a začít chápat čas a jeho využití úplně jinak.

Odborníci na dětský vývoj a psychiku se shodují, že nejdůležitější jsou první tři roky. To toho od vás dítě odkouká nejvíc, převezme základní modely chování, začne vidět svět vašima očima. Kdy jindy tedy věnovat dítěti skutečně absolutní pozornost, vzdát se kvůli němu našich oblíbených aktivit a třeba si i zkomplikovat kariéru? Je to natolik důležité, že by dítěti v tomto věku měl dát přednost každý rodič.

I další tři roky se dítě velmi silně formuje, ale už do toho vstupují i učitelky ve školce, kamarádi, okolní svět. Pak vliv rodičů na dítě postupně slábne. Bez nadsázky lze tedy říci, že co dítěti nevštípíte během prvních let života, už nikdy jindy nedoženete.

Co když jste ale stále jen ve spěchu, zavaleni povinnostmi a prací? Zkuste i v dnešní hektické době zpomalit a být trochu jiným rodičem. Tyto tipy vám k tomu mohou pomoci.

Seznam priorit

Nemluvíme zde o obvykle chápaném seznamu jako je rodina, zaměstnání, peníze atd. Spíše si udělejte jasno v tom, jak trávíte svůj čas a čemu věnujete nejvíce pozornosti. Třeba si jeden celý týden zapisujte vše, co děláte, a kolik času tím strávíte. Zjistíte, kolikrát jste za ten týden vysávali, žehlili, ale také kolikrát jste večer řešili pracovní e-maily nebo kolik levelů ve hře, kterou máte v mobilu, jste pokořili, kolik času jste protelefonovali, prosurfovali na internetu, kolik jste ho strávili nakupováním. Na základě takového seznamu pak můžete učinit rozhodnutí o tom, co musí z vašeho života alespoň na nějaký čas zmizet, abyste se mohli naplno věnovat svému dítěti. Je jasné, že domácí povinnosti to asi nebudou, ale možná bude nutné zrušit sledování vašeho oblíbeného seriálu.

Říct si o pomoc

Na některé věci vám možná nebude zbývat čas i pokud se hodně snažíte. Zvažte vaše finanční možnosti a zkuste oddelegovat aktivity a povinnosti, které může hravě někdo zvládnout za vás. Jedná se především o takové činnosti jako je úklid nebo nakupování. Dnes existuje spousta služeb, které vám pomohou ušetřit čas. Něco to bude stát, ale možná má váš čas s dítětem ještě daleko větší hodnotu, nemyslíte?

Druhou věcí je samozřejmě i pomoc od rodiny či přátel. Možná byste byli překvapeni, kolik ochotných lidí byste ve svém okolí našli. Někdy jde jen o to překonat ostych a zbytečný strach říct si o pomoc.

Méně elektroniky

Moderní technologie jsou neuvěřitelným žroutem času. Bez mobilů, počítačů a tabletů to dnes asi nejde, ale technické vymoženosti by neměly být středobodem našich životů. Zkuste jejich používání omezit a začněte u sebe. Pokud vás vaše děti neustále budou vidět s mobilem v ruce, asi dokážete odhadnout, co bude jejich prvním přáním k narozeninám, až tomu budou trochu rozumět.

Pro začátek to chce nastavit striktní pravidla (u jídelního stolu žádná elektronika, po osmé večer žádné hovory a sms a tak podobně). Zpočátku to možná bude těžké, ale zvyknete si, a zjistíte, že to až tak nebolí. Uvidíte, že pokud omezíte svůj čas strávený u mobilů, počítačů a tabletů, najednou budete mít o mnoho více času. A ten už můžete využít přesně tak, jak jste si to stanovili ve svých prioritách.

Užívejte si se svými dětmi, co to jde, vyrostou a ani nebudete vědět jak. Investovaný čas se vám navíc mnohonásobně vrátí. Tím si můžete být jisti.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button